Ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο της Τορά, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο του είδους του που σώζεται μέχρι σήμερα, βρέθηκε κατά τύχη στα αρχεία βιβλιοθήκης ιταλικού Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή εβραϊκή πίστη, ο Θεός που δημιούργησε τον κόσμο, εγκαθίδρυσε μια διαθήκη με τον εβραϊκό λαό, και τού αποκάλυψε τους νόμους Του και τις εντολές Του με τη μορφή της Τορά.
Ο μεσαιωνικός πάπυρος που ανακαλύφθηκε, μήκους 36 μέτρων και πλάτους 64 εκατοστών, περιέχει την Πεντάτευχο, δηλαδή τα πέντε πρώτα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης. Τον πάπυρο βρήκε τυχαία ο Καθηγητής Μάουρο Περάνι, του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, ο οποίος ομαδοποιούσε μια συλλογή εβραϊκών χειρογράφων.
REUTERS/HANDOUT
Ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο της Τορά, που πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο του είδους του που σώζεται μέχρι σήμερα, βρέθηκε κατά τύχη στα αρχεία της βιβλιοθήκης ενός ιταλικού πανεπιστημίου.
Το 1989, κάποιος βιβλιοθηκάριος είχε λανθασμένα θεωρήσει ότι το χειρόγραφο ήταν του 17ου αιώνα, η χρονολόγησή του όμως, με τη μέθοδο του άνθρακα, έδειξε ότι ανάγεται στην περίοδο 1155-1255. Πριν την νέα ανακάλυψη, αρχαιότερο πλήρες αντίτυπο της Τορά ήταν ένα χειρόγραφο του 13ου αιώνα.
Το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν γνωρίζει πώς περιήλθε στην κατοχή του το έργο, διεκδικεί τον τίτλο του παλαιότερου δυτικού Πανεπιστημίου, αφού πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 1088.