Χωρίς την απαιτούμενη συναίνεση από την πλευρά της ΓΣΕΕ ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για την αναμόρφωση του καθεστώτος που διέπει τις διαδηλώσεις και τις πορείες. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει περιορισμούς σε διαδηλώσεις κάτω των 200 διαδηλωτών.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και θα ισχύει όλο τον χρόνο και όχι μόνο την τουριστική περίοδο.
Ο υπουργός δήλωσε μετά τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ότι σέβεται απόλυτα το δικαίωμα του έλληνα πολίτη στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία, τονίζοντας πάντως ότι «κάθε διαμαρτυρία, κάθε δικαίωμα πρέπει να έχει ένα όριο».
Αναφέρθηκε επίσης σε στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα οποία, το 2012 στο κέντρο της Αθήνας υπήρξαν 796 διαδηλώσεις με λιγότερα από 200 άτομα που έκλεισαν τους δρόμους.
Δηλώσεις Ν. Δένδια - Γ. Παναγόπουλου
«Κάθε διαμαρτυρία κάθε δικαίωμα πρέπει να έχει ένα όριο. Και ποιο είναι αυτό το όριο; Είναι το δικαίωμα των συμπολιτών μας να ζουν, το δικαίωμα των συμπολιτών μας να μετακινούνται, το δικαίωμα των συμπολιτών μας να έχουν μία στοιχειώδη επιχειρηματική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας το οποίο έχει υποφέρει πάρα πολύ», πρόσθεσε.
Ο κ. Δένδιας είπε τέλος πως προηγήθηκε ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων, πως ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί και πως θα έχει «μια λογική κατάληξη, ώστε να πετύχουμε έναν στόχο να βοηθήσουμε επιτέλους την πρωτεύουσα του κράτους να ανακάμψει». «Ωστόσο», συνέχισε, «η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση».
Ο περιορισμός του δικαιώματος των διαδηλώσεων αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αντιδημοκρατικής εκτροπής, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως μόνο αυταρχικά καθεστώτα επιχειρούν τη φαλκίδευση των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η τρικομματική κυβέρνηση έχει βάλει σε κίνηση ένα μεθοδικό σχέδιο για να γκρεμίσει όλες τις θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες.
Όπως παρατηρεί, μετά την de facto απαγόρευση των απεργιών και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, μετά την επιβολή αστυνομικής κατοχής στην Ιερισσό και τις μεσαιωνικές προφυλακίσεις στα αστυνομικά τμήματα, τώρα ήρθε η σειρά των διαδηλώσεων.
Αντί η κυβέρνηση του Μνημονίου, συνεχίζει, να βάλει τέλος στη μνημονιακή λαίλαπα που καταστρέφει την κοινωνία και γεννάει τις αντιδράσεις των πολιτών, επιχειρεί να επιβάλει τη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης του φρονήματος.
«Όσο για τον τουρισμό, καλύτερα να μη μιλάνε όσοι έχουν μετατρέψει την Αθήνα σε πόλη της εξαθλίωσης και επιμένουν να διατηρούν τον αστρονομικό ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης. Ο τουρισμός απειλείται από το Μνημόνιο, όχι από τις δημοκρατικές ελευθερίες», καταλήγει.
Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ φαντασίας και φαιδρότητας.
«Με αυτήν την ανακοίνωση αποδεικνύει τι πραγματικά πρεσβεύουν τα κορυφαία στελέχη του: Τη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, όπως και την επιδίωξη μικροκομματικής εκμετάλλευσης, με οποιοδήποτε τίμημα», επισημαίνει το υπουργείο.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ υποστηρίζει πως η εξαγγελία από τον υπουργό προστασίας του πολίτη, Ν. Δένδια, για τη νομοθετική πρωτοβουλία απαγόρευσης των λεγόμενων «μικρών» διαδηλώσεων, ανοίγει το δρόμο για την απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση και την ένταση της καταστολής.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τον εμποροϋπάλληλο, τον άνεργο, το μικρομαγαζάτορα που έχει βουλιάξει από την κρίση και την κυβερνητική πολιτική της στήριξης των εμπορικών μονοπωλίων. Η κυβέρνηση, συνεχίζει, πιστή στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλοεπενδυτών που απαιτούν φτηνούς εργαζόμενους, προχωρά και στον περιορισμό κάθε αγωνιστικής παρουσίας και δράσης του κινήματος.
Τέλος το ΚΚΕ επιρρίπτει ευθύνες τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στην ΑΔΕΔΥ που «με τη συμμετοχή τους στη συνάντηση νομιμοποίησαν αυτά τα κυβερνητικά σχέδια».
Την αντίθεση της ΓΣΕΕ σε νομοθετική ρύθμιση «που θα περιορίζει κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος.
«Θέλουμε να συνεννοούμαστε, αλλά χωρίς την πυγμή και την ποδηγέτηση από το κράτος και τις δυνάμεις της εκτελεστικής εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «οι ελεύθεροι δημοκρατικοί άνθρωποι γνωρίζουν και ξέρουν να αυτοπεριορίζονται».
«Είπαμε με απόλυτη σαφήνεια», πρόσθεσε, «ότι αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη των ογκωδών, των πολυπληθέστατων, μαχητικών και ειρηνικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούμε ως ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».
Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ακόμη ότι «ο νόμος και η τάξη δεν επιβάλλονται με διατάγματα», συμπληρώνοντας πως «ουδείς είναι τρελός να διαδηλώνει αν δεν έχει προβλήματα».
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα από τη ΓΣΕΕ αναφέρεται ότι στη συνάντηση εκφράστηκε κατηγορηματική αντίθεση «σε όποια σκέψη για περιορισμό των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και συλλογικών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών».
« Άλλωστε οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων δεν περιορίζονται με νόμους και αστυνομικά μέτρα αλλά μόνο με αλλαγή πολιτικής η οποία δημιουργεί τα προβλήματα», συμπληρώνεται.
Την ίδια ώρα την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των πορειών και διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας, δήλωσε: «Σεβόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα της διαδήλωσης. Ζητούμε όμως, να προστατευτεί και το δικαίωμα του κάθε πολίτη να ζει, να κινείται και να εργάζεται ελεύθερα τις ημέρες των πάσης φύσεως κινητοποιήσεων».
Μάλιστα αναφέρθηκε σε μια σειρά προτάσεων του Συλλόγου σχετικά με το θέμα αυτό:
- Να υπάρχει από τις αρμόδιες αρχές έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση του κοινού για τον τόπο και τη διάρκεια της κάθε διαδήλωσης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί.
- Να προβλέπεται αποτελεσματική περιφρούρηση των πορειών και των διαδηλώσεων από τους συμμετέχοντες σε αυτές.
- Να προβλέπεται ακύρωση - διάλυση σε περίπτωση που η διαδήλωση δεν ακολουθήσει τον αρχικό γνωστοποιημένο σχεδιασμό.
- Ο αποκλεισμός τομέων της πόλης να επέρχεται μόνο στις περιπτώσεις που οι κινητοποιήσεις οργανώνονται από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ή πολιτικά κόμματα ή φορείς που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά.
- Στις περιπτώσεις ολιγάριθμων συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων ή πορειών (κάτω των 500 ατόμων) να καταλαμβάνεται μια μόνο λωρίδα κυκλοφορίας.