Αγωνιζόμαστε νυχθημερόν, με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μας, και αυτό θέλουμε και από εσάς για να ανοικοδομήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε χαιρετισμό του στο συνέδριο «Re-engineering Greece» του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.
Όπως τόνισε, η αξιοπιστία βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε σοβαρής προσπάθειας για την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Η συνέπεια, συνέχισε, πρέπει να είναι το θεμέλιο κάθε οικοδομήματος, αρχιτεκτονικού ή πνευματικού.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η ευθύνη, η συνέπεια και η αφοσίωση πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε σοβαρό εγχείρημα ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα για την ανάπτυξη της καινοτομίας και υλοποίησης των νέων ιδεών, χωρίς άχρηστη γραφειοκρατία, δισταγμούς και αναστολές.
«Οι πολιτικοί μηχανικοί ξέρετε από υπομονή και επιμονή, γνωρίζετε πολύ καλά από επιτυχίες και απογοητεύσεις, ελπίδες και διαψεύσεις, γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς σας», είπε και συμπλήρωσε ότι στο σημερινό συνέδριο, όπου ο κλάδος της διαχείρισης των έργων και των μεγάλων κατασκευών, θα συνομιλήσει με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, η αξιοπιστία βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε σοβαρής προσπάθειας για την ανάπτυξη της οικονομίας μας και για να αναστρέψουμε την αρνητική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό με στέρεες βάσεις, βασιζόμενες στη συνέπεια και στην ευθύνη.
Στο επίκεντρο ενέργεια, αγροτική ανάπτυξη, υποδομές και τουρισμός
Στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας του συνεδρίου βρέθηκαν η ενέργεια, η αγροτική ανάπτυξη, η εκμετάλλευση πόρων, οι υποδομές και ο τουρισμός.
Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΣΠΜς, Γιώργος Στασινός, επισήμανε ότι ο Σύλλογος με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανοίγει έναν συνεχή και πραγματικό διάλογο, «που θα συνεισφέρει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».
Ο πρώην υπουργός και γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σημειώνοντας πως σε βάθος 30ετίας αναμένονται περίπου 150 δισ., ως δημόσια έσοδα, ενώ έκανε λόγο για την αξιοποίηση των οικονομικών αυτών πόρων με τη δημιουργία ενός ταμείου για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Για κατασκευή νέων θερμικών μονάδων, νέα υδροηλεκτρικά έργα και τη μεγάλη έμφαση που δίνεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Δόλογλου. «Σε λίγα χρόνια θα έχει διαμορφωθεί ένα διαφορετικό χαρτοφυλάκιο στη ΔΕΗ, που θα συμβάλει έτσι στην ενίσχυση ανάπτυξη της χώρας» είπε.
Στην επικείμενη ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ εστίασε ο Κ. Δημητριάδης, διευθυντής διαχείρισης συμβάσεων και υποστήριξης έργων των τεχνικών δραστηριοτήτων, αναφέροντας ότι τα μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής ενέργειας, εμφανίζονται επιφυλακτικά. Οι Ρώσοι δε δέχονται επεμβάσεις, είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται και για ένα περίπλοκο θέμα. Καταλήγοντας ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι το μέλλον της ΔΕΠΑ με τον νέο μέτοχο πρόκειται να είναι ευνοϊκό υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Για την έρευνα, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, ως προϋποθέσεις της αγροτικής ανάπτυξης, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Ταυτάρης. «Δεν θα τα καταφέρουμε, αν δεν ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία σε όλα τα βήματα της αγροτικής ανάπτυξης» είπε ο υπουργός.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού επιμελητηρίου, Κ. Κατσίγιαννης, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη μη υλοποίηση του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, είπε: «Φθάνουμε πολλές φορές σε σημείο να γινόμαστε θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου με αφορμή το περιβάλλον».
Στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου, με τίτλο «Οι υποδομές ως μέσο εκκίνησης των επενδύσεων» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι τις ανάγκες για την ανασυγκρότηση της χώρας τις διαμορφώνει η ίδια η αγορά, η οποία θέτει και τα κριτήριο για τις βασικές επιλογές.
Για τεράστιο αναχρονισμό έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιώργος Σταθάκης, καθώς όπως είπε οι κατασκευές αποτέλεσαν αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας από το 1995 μέχρι το 2008. «Δεν μπορεί να στηριχθεί η ελληνική οικονομία στις κατασκευές με αυτό τον τρόπο» είπε, προσθέτοντας ότι καμία παραγωγική διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς κτηματολόγιο και πολεοδομικούς κανόνες.
Σε σχέση με τον τουρισμό, σημαντικό ρόλο θα παίξουν στο μέλλον οι υποδομές θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα στο yachting και στο sailing, όπως επίσης και οι τουριστικές υποδομές, που υποστηρίζουν την κρουαζιέρα, καθώς όπως ανέφερε ο Κ. Πυργιώτης, γενικός γραμματέας τουριστικών υποδομών και επενδύσεων του υπουργείου Τουρισμού θα υπάρξει εκτίναξη του τουρισμού κρουαζιέρας τα προσεχή χρόνια, όπως εκτιμούν διεθνείς tour operators.
Το συνέδριο κλείνει σήμερα με θεματικές ενότητες, που αφορούν τα στρατηγικά έργα ανάπλασης στην Αττική, τα σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και την χάραξη και εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών, και την ομιλία του υπουργού αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη.
Πηγή: ΑΜΠΕ