Αντ. Σαμαράς: Θα ακολουθήσουμε το επιτυχημένο πρότυπο της Ιρλανδίας

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 13:01
UPD:19:22
Icon/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα με τον Ιρλανδό ομόλογό του Εντα Κένι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

A- A A+

Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το επιτυχημένο πρότυπο της Ιρλανδίας τόσο για την έξοδο από την κρίση, όσο και για την προεδρία της Ε.Ε., ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σε κοινές δηλώσεις του με τον ιρλανδό ομόλογό του, Έντα Κένι, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.

«Η Ιρλανδία έχει μετατρέψει την κρίση σε επιτυχία», τόνισε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι το Δουβλίνο έχει ήδη μπει σε ανάκαμψη και είναι πλέον πολύ κοντά στο να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές.

Αναφέρθηκε επίσης στα πολλά κοινά στοιχεία που ενώνουν τις δύο χώρες, υπενθυμίζοντας ότι μαζί Ελλάδα και Ιρλανδία «έδωσαν τη μάχη για μια πιο ισορροπημένη πολιτική στην Ευρώπη που θα συνδυάζει τα μέτρα εξυγίανσης με μέτρα ανάκαμψης». «Τότε ήμασταν αρκετά μόνοι, τώρα δεν είμαστε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι δύο λαοί «υπέφεραν και υποφέρουν», αλλά όπως δείχνει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, «δεν πρόκειται για ένα δρόμο χωρίς τελειωμό».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ακόμη ότι «η Ιρλανδία είχε από δεκαετίες κάνει την επιλογή της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας», και αυτό, όπως είπε, ήταν που την οδήγησε στην έξοδο από την κρίση. «Αυτή την επιλογή της ανταγωνιστικότητας έχει κάνει η κυβέρνηση μας», επεσήμανε, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως στόχος είναι να ακολουθήσει η χώρα μας το παράδειγμα της Ιρλανδίας και σε ό,τι αφορά τους χαμηλούς συντελεστές φορολογίας, «μόλις αρχίσουμε να βγαίνουμε από την κρίση».

YOUTUBE/ERTSOCIALNETWORKS
Δηλώσεις Α. Σαμαρά - Έντα Κένι

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του Ιρλανδού ομολόγου του Ε. Κένι, μετά τη συνάντησή τους σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου

Όπως υπογράμμισε μάλιστα στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, η μείωση των φόρων είναι «διακηρυγμένος» προσωπικός στόχος του «εδώ και πολλά χρόνια». «Αυτό παλεύω, θέλω τον ενιαίο φόρο 15% μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας και όσο πιάνουμε τους στόχους μας πιο κοντά έρχεται αυτή η στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραδέχθηκε επίσης ότι ένα από τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία με την τρόικα είναι και αυτό του ΦΠΑ στην εστίαση, η αύξηση του οποίου, όπως εξήγησε, δημιούργησε μικρότερα έσοδα από αυτά που ανέμεναν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

«Ενώ περιμέναμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα συνέβη ακριβώς το αντίθετα», παρατήρησε, επισημαίνοντας ότι η μείωση του ΦΠΑ στο 13% θα έφερνε και μεγαλύτερα έσοδα και θα βελτίωνε την ψυχολογία.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική μνεία και στην ανάγκη ανάσχεσης της ανεργίας: «Πιστεύω ότι η ανεργία των νέων πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά και αυτό σημαίνει επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις και αυτό κάνουμε με επιτυχία. Μετατρέπουμε την Ελλάδα σε μία χώρα φιλική για το επιχειρείν. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και βοηθούμε τους επενδυτές να κάνουν μακροχρόνιες τοποθετήσεις. Έχει σημασία να αξιοποιηθούν σωστά τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων όπως είναι σημαντική και η εκπαίδευση», τόνισε.

Επεσήμανε ακόμη την υψηλή διασπορά πληθυσμού που εμφανίζουν οι δύο λαοί σε άλλες χώρες, θέμα για το οποίο θα συζητήσουν στο γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Σαμαράς προς τιμήν του ιρλανδού πρωθυπουργού στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αναφερόμενος τέλος στην ατζέντα της συνάντησής του με τον κ. Κένι, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για την τραπεζική ένωση και για τη διασφάλιση των ευρωπαίων καταθετών, για το σύμφωνο ανάπτυξης και την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ιδίως για τους νέους, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και για την αξιοποίηση εγχώριων ενεργειακών πόρων.

Εύσημα από τον ιρλανδό πρωθυπουργό

Από την πλευρά του ο Έντα Κένι εκφράστηκε με εγκωμιαστικό τρόπο για τον κ. Σαμαρά.

Από την εκλογή του ο Αντώνης Σαμαράς έχει αλλάξει την αντίληψη των Ευρωπαίων για την Ελλαδα που αποπνέει πλέον αίσθηση σταθερότητας, τόνισε μεταξύ άλλων. Σέβομαι, πρόσθεσε, τις προσπάθειες του έλληνα πρωθυπουργού και ήρθα εδώ για να δείξω την αλληλεγγύη του ιρλανδικού λαού, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και τα διδάγματα από την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για την προετοιμασία της Ελλάδας εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε.

Αναφέρθηκε επίσης και στις σχέσεις της κυβέρνησής του με την τρόικα. «Όταν εξελέγη η δική μας κυβέρνηση υπήρχε μεγάλη ένταση με την τρόικα και έπρεπε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να κάνουμε νέες προτάσεις. Αν υπάρχει μνημόνιο σε μία χώρα θα πρέπει να μπορεί κάποιος να διαπραγματεύεται, αλλά να τηρεί και τις δεσμεύσεις», τόνισε.

«Προβλέπουμε φέτος να βγούμε από το μνημόνιο, το έχουμε συζητήσει με την τρόικα και η Ιρλανδία είναι παράδειγμα και για τις άλλες χώρες», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά του ότι ζητούμενο και για τη χώρα του είναι να υπάρξουν ευκαιρίες για να μπουν οι νέοι ξανά στην αγορά εργασίας.

Τα σχόλια της αντιπολίτευσης 

Οι αναφορές του Πρωθυπουργού στους Έλληνες της διασποράς, προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για υποκρισία.

«Τα λόγια τα παχιά και τα μεγάλα δεν έχουν πλέον πέραση στον ελληνισμό της Διασποράς», ανέφερε ο υπεύθυνος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα διασποράς Β. Πριμικήρης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται στους έλληνες του εξωτερικού «σαν να είναι ξένο σώμα από την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα».

«Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί νέο κύμα μετανάστευσης κυρίως νέων ανθρώπων με πανεπιστημιακή μόρφωση», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα, περικόπτονται δαπάνες για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, κλείνουν σχολεία και εργαστήρια γλώσσας, ενώ περιορίζονται στο ελάχιστο οι δαπάνες προγραμμάτων για το τεράστιο πρόβλημα της παλιννόστησης. 

Δηκτικό ήταν και το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότη Μαριά για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ιρλανδό ομόλογό του και ειδικότερα για τις αναφορές του κ. Σαμαρά περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

«Την ώρα που η κυβέρνηση δεν κατάφερε ούτε καν να μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση εν όψει της τουριστικής περιόδου, ο κ Σαμαράς συνεχίζει 'αγέρωχος' την επικοινωνιακή του τακτική, μιλώντας αυτή τη φορά για δήθεν υιοθέτηση του ιρλανδικού προτύπου χαμηλής φορολογίας. Δηλαδή ‘ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι’», δήλωσε ο κ. Μαριάς.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που έλληνας πρωθυπουργός εκφράζει τον θαυμασμό του για την Ιρλανδία. Το ίδιο έγινε και πριν μερικά χρόνια, με την προβολή του ιρλανδικού “θαύματος” των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, το οποίο όχι μόνο δεν έφερε τη λαϊκή ευημερία, αλλά οδήγησε σε βαθιά καπιταλιστική κρίση, αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια», επισημαίνει το ΚΚΕ με σχόλιό του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετά την συνάντησή του με τον ιρλανδό ομόλογό του.

«Οι νέοι έπαινοι του κ. Σαμαρά προς την ιρλανδική κυβέρνηση δεν μπορούν να κρύψουν την άγρια πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι στην Ιρλανδία, όπου τα αντιλαϊκά μέτρα συνεχίζονται ακατάπαυστα, με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με μειώσεις σε δημόσιες δαπάνες, με υψηλή ανεργία και με αύξηση της φορολογίας για τα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να απολαμβάνουν προκλητικές φοροαπαλλαγές. Ο ελληνικός λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Για «ανυπόστατες και ψηφοθηρικές» εξαγγελίες από τον Πρωθυπουργό έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή. «Η χώρα δεν παράγει τίποτα, η ανεργία καλπάζει και ο εθνικός μας πλούτος παραμένει αναξιοποίητος», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «μόνο μία εθνική ηγεσία με πρωτοπόρο την Χρυσή Αυγή μπορεί να αλλάξει σελίδα για την Ελλάδα, στρέφοντας τους Έλληνες προς την παραγωγική εργασία και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών προς όφελος του λαού και όχι των τοκογλύφων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή