Την πυρπόληση έργου της με καλλιτεχνική πρόθεση, πραγματοποίησε χθες το βράδυ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών η εικαστικός Σοφία Κανάκη.
Η γλυπτική κατασκευή, αφού συναρμολογήθηκε και τοποθετήθηκε στο χώρο μπροστά από το Πανεπιστήμιο, κατόπιν κατεστράφη από την ίδια ενώπιον κοινού που είχε συγκεντρωθεί προκειμένου να παρακολουθήσει την πρωτότυπη αυτή δράση.
Επρόκειτο για μια κατασκευή από κυλίνδρους, εμπνευσμένη από τα προσευχητάρια των Βουδιστών, με κείμενα επί των κυλίνδρων και με γρανάζια όπου ο ένας κύλινδρος εφαρμόζει στον άλλο.
Μέρος διπλωματικής εργασίας για τη Σχολή Καλών Τεχνών
ΠΑΣΧΆΛΗΣ ΖΈΡΒΑΣ
Το έργο αποτέλεσε μέρος της διπλωματικής της εργασίας για τη Σχολή Καλών Τεχνών, το 2000, και αφού εξετέθη, κατόπιν αποθηκεύτηκε σε ένα υπόγειο, γεγονός που ενέπνευσε την εικαστικό για τη «δημιουργική καταστροφή» του.
Όπως αναφέρει η Σοφία Κανάκη, «η σκέψη ότι υπάρχει ένας λόγος που υπερβαίνει τον άνθρωπο και ταυτόχρονα λειτουργεί ως ένας κλειστός μηχανισμός, αποτέλεσε το κυριότερο έναυσμα για τη δημιουργία αυτής της γλυπτικής κατασκευής.
ΠΑΣΧΆΛΗΣ ΖΈΡΒΑΣ
Μέσω της καύσης, προβάλω τη δυνατότητα που έχουμε ως άνθρωποι να αλλάξουμε κάτι παγιωμένο, διαλύοντάς το και δίνοντας έτσι χώρο σε κάτι καινούριο να δημιουργηθεί, όχι ως πράξη εναντίωσης αλλά δημιουργίας».
Δεν έλειψαν τα απρόοπτα
Η εκδήλωση συγκέντρωσε αρκετούς εικαστικούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους αλλά και περαστικούς. Ωστόσο δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, όπως η εξακρίβωση των στοιχείων της Σοφίας Κανάκη από αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή, χωρίς οι τελευταίοι να γνωρίζουν ότι η εικαστικός είχε εξασφαλίσει την σχετική αδειοδότηση για τη χθεσινή δράση της.
Η καλλιτέχνις
Η Σοφία Κανάκη γεννήθηκε το 1976. Από το 1994 έως το 2001, σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ), με Καθηγητή τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Το 1996, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, παρακολούθησε μαθήματα στην Facultad de Bellas Artes της Μαδρίτης. Το 2005, αποφοίτησε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της ΑΣΚΤ, «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης», με επιβλέποντα Καθηγητή τον Γιώργο Χαρβαλιά. Από το 2008, είναι ενεργό μέλος της συντακτικής ομάδας των εκδόσεων, καθώς και της περιοδικής θεματικής έκδοσης «alloglotta», της οποίας υπήρξε και ιδρυτικό μέλος.
Έχει πραγματοποιήσει την ατομική έκθεση «Το μήλο» (2008) και έχει συμμετάσχει στις ομαδικές εκθέσεις: «Καταγραφή» (2008), «Τέχνη και νέες τεχνολογίες» (2005), 11η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρωπαϊκής Μεσογείου (2003), Έκθεση Αποφοίτων ΑΣΚΤ (2002), Έκθεση Γλυπτικής γερμανών, ιταλών και ελλήνων φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών Βερολίνου (2000).