Οι «πραγματικές» στολές του Iron Man

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 12:54
UPD:13:04
LOCKHEED MARTIN

Στους πλέον προηγμένους εξωσκελετούς που βρίσκονται υπό ανάπτυξη αυτή τη στιγμή περιλαμβάνεται ο HULC (Human Universal Load Carrier) της Lockheed Martin, ο οποίος δίνει στο χρήστη του τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων φορτίων (σχεδόν 100 κιλών) και τη δυνατότητα για «σπριντ» ταχύτητας μέχρι 16 χιλιομέτρων ανά ώρα.

A- A A+

Μπορεί ο Iron Man να είναι ήρωας κόμικ και κινηματογραφικών ταινιών, ωστόσο ερευνητές του χώρου της ρομποτικής εργάζονται εδώ και χρόνια πάνω στην ανάπτυξη βιονικών εξωσκελετών, οι οποίοι μπορεί να μην πετάνε και να έχουν τις δυνατότητες της στολής του Τόνι Σταρκ, αλλά σίγουρα δίνουν κάποιες «υπερδυνάμεις» στους χρήστες τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, στην «εμπροσθοφυλακή» βρίσκονται σε αυτή τη φάση οι εξωσκελετοί για άτομα με ειδικές ανάγκες, που βοηθούν τους χρήστες τους να περπατούν και να κινούνται γενικότερα. Κάποια άλλα, πιο φιλόδοξα προγράμματα, όπως το Warrior Web της DARPA, έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός «αόρατου» εξωσκελετού, ο οποίος φοριέται κάτω από τα ρούχα.

YOUTUBE/DARPATV

Warrior Web

Σύμφωνα με τον Τόμας Σούγκαρ, καθηγητή- ειδικό σε θέματα βιονικής του τμήματος μηχανολογίας του Arizona State University , οι ιατρικοί και στρατιωτικοί εξωσκελετοί θα γίνουν σύντομα αρκετά κοινό θέαμα.

Πέρα από συστήματα για ηλικιωμένους, όπως αυτά που αναπτύσσονται στην Ιαπωνία, κατά τον Σούγκαρ, ενδεχομένως μέσα σε 10-15 χρόνια να εμφανιστούν και εξωσκελετοί για ψυχαγωγικούς σκοπούς, όπως εκδρομές σε δυσπρόσιτους προορισμούς. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια βασικά προβλήματα: η πηγή ενέργειας (μπαταρίες αρκετά ισχυρές και με επαρκή διάρκεια ζωής για να τροφοδοτούν έναν εξωσκελετό) και η «δυνατότητα αντίληψης» ενός συστήματος, έτσι ώστε να αναγνωρίζει την πρόθεση του χρήστη και να κάνει την ανάλογη κίνηση.

YOUTUBE/ARRONLEE33

HULC

Στους πλέον προηγμένους εξωσκελετούς που βρίσκονται υπό ανάπτυξη αυτή τη στιγμή περιλαμβάνεται ο HULC (Human Universal Load Carrier) της Lockheed Martin, ο οποίος δίνει στο χρήστη του τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων φορτίων (σχεδόν 100 κιλών) και τη δυνατότητα για «σπριντ» ταχύτητας μέχρι 16 χιλιομέτρων ανά ώρα. Άλλο ένα γνωστό μοντέλο είναι το Cyberdyne HAL-5, που εκτιμάται πως, πέρα από την υποβοήθηση ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες ή τραυματισμούς, θα χρησιμοποιηθεί και από συνεργεία αντιμετώπισης καταστροφών.

YOUTUBE/DIGINFONEWS

Cyberdyne HAL-5

Το επίσης ιαπωνικό Muscle Suit της Kobalab επικεντρώνεται στην δύναμη των τεχνητών μυών του, παραγκωνίζοντας τα πολύ σύνθετα υπολογιστικά συστήματα, ενώ το ReWalk της Argo βρίσκεται ήδη στην αγορά, με 220 χρήστες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είχαν υποστεί τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη.

YOUTUBE/ARGO REWALK

Argo ReWalk

Επίσης, υπάρχει και το Χ-1 της NASA, το οποίο δεν διευκολύνει, αλλά δυσχεραίνει τις κινήσεις αυτού που του φοράει: ο εν λόγω εξωσκελετός σχεδιάζεται να αποτελέσει όργανο εκγύμνασης/ εξάσκησης αστροναυτών σε μεγάλης χρονικής διαρκείας αποστολές, έτσι ώστε να μην ατροφούν οι μύες τους λόγω των συνθηκών έλλειψης βαρύτητας.

Προτεινόμενα για εσάς