«Φως» στο μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από τη δράση της ινσουλίνης

Νέοι δρόμοι για την κατανόηση και την αντιμετώπιση του διαβήτη
Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013 10:39
UPD:10:39
SHUTTERSTOCK

Οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει πλήρως τον ρόλο της ινσουλίνης σε ευρύ επίπεδο, παρόλα αυτά όμως μέχρι πρότινος δεν είχαν καταφέρει να ανακαλύψουν τον μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από όλα αυτά που κάνει.

A- A A+

Νέοι δρόμοι για την κατανόηση και την αντιμετώπιση του διαβήτη ανοίγονται έπειτα από τη νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία με θέμα τη λειτουργία και τη δράση της ινσουλίνης.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Garvan στο Σίδνεϊ ανακάλυψαν για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο η ινσουλίνη κινείται στον οργανισμό και από τι εξαρτάται η αντίδραση σ’ αυτήν.

Η ινσουλίνη ανακαλύφθηκε το 1921 και είναι μια ορμόνη που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον οργανισμό, επειδή συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα μετά από τα γεύματα, ενισχύοντας τη μεταφορά ενέργειας από το αίμα στα κύτταρα.

Οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει πλήρως τον ρόλο της ινσουλίνης σε ευρύ επίπεδο, παρόλα αυτά όμως μέχρι πρότινος δεν είχαν καταφέρει να ανακαλύψουν τον μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από όλα αυτά που κάνει.

Αυτή τη φορά όμως η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Garvan το πέτυχε με τη βοήθεια των νεότερων συσκευών ανάλυσης, οι οποίες ονομάζονται μαζικά φασματόμετρα και προσφέρουν στους επιστήμονες το μέσο για να διερευνήσουν την τεράστια μοριακή σύνθεση που υπάρχει σε κάθε κύτταρο του οργανισμού.

Οι συσκευές αυτές δημιούργησαν τον τομέα ανάλυσης των πρωτεϊνών σε πολύ μεγάλη κλίμακα – κάθε κύτταρο φιλοξενεί εκατομμύρια αντίγραφα περίπου 10.000 – 12.000 τύπων πρωτεϊνών, που επικοινωνούν μεταξύ τους με διάφορες μεθόδους, όπως η φωσφορυλίωση. Οι επιστήμονες εντόπισαν 37.248 σημεία φωσφορυλίωσης σε 5.705 διαφορετικές πρωτεΐνες, από τις οποίες το 15% αλλάζει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη!

«Από τη στιγμή που η ινσουλίνη απελευθερώνεται στον οργανισμό από το πάγκρεας, μετά το γεύμα, ταξιδεύει στα κύτταρα και ξεκινά μια σειρά από πρωτεϊνικές φωσφορυλιώσεις, δηλαδή εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις, από τις οποίες κάποιες γίνονται άμεσα, ενώ κάποιες άλλες χρειάζονται μερικές ώρες ή λίγα λεπτά», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής David James.

Μάλιστα, οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι από τον τρόπο με τον οποίο ακολουθείται αυτή η διαδικασία, καθώς όλοι εργάζονταν για έναν σκοπό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Cell Metabolism.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή