Στόχος είναι να μετατραπούν σε ψηφιακές οι λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, τόσο αυτές που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη όσο και αυτές που αφορούν στη συνεργασία υπηρεσιών και υπαλλήλων στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, τόνισε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης μιλώντας σε ημερίδα συνεργασίας στελεχών πληροφορικής του δημόσιου τομέα, με τίτλο «Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση».
Επίσης επεσήμανε ότι «βασική αρχή μας στην όλη προσπάθεια είναι η διασφάλιση του απαραβίαστου στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και των προσωπικών τους δεδομένων.
«Η ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στο δικό μας σχεδιασμό δεν οδηγεί σε κράτος - "μεγάλο αδελφό", αντιθέτως, διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα των πολιτών, αυξάνει την διαφάνεια και την λογοδοσία στους πολίτες», πρόσθεσε.
Ο κ. Βολουδάκης επανέλαβε ότι δεδομένων των δημοσιονομικών συνθηκών της πατρίδας μας, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, και τέτοια είναι και τα συστήματα ΤΠΕ, αξιοποιούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Τέλος, σημείωσε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, αναφέροντας: «Ο Ν. 3979/2011 ήταν μια πρώτη προσπάθεια, αγαθών προθέσεων και στοχεύσεων, που όμως δεν οδήγησε στα αποτελέσματα που θα έπρεπε ή θα αναμένονταν».
Στην ημερίδα συμμετείχαν και εμπειρογνώμονες χωρών-μελών της ΕΕ, σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα, ενώ το βασικό αντικείμενο του «Καινοτόμου Εργαστηρίου» ήταν ο σχεδιασμός εθνικής στρατηγικής για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας και επίλυσης προβλημάτων για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. Επίσης, στην ημερίδα συμμετείχαν, μέσω τηλεδιάσκεψης,και στελέχη από δήμους και Περιφέρειες.
Πηγή: ΑΜΠΕ