Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και η ανάγκη εφαρμογής αυστηρών κανόνων διαφάνειας στη διαχείρισή τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του Κινήματος Ευ. Βενιζέλου με τον Γ. Παπανδρέου, στο γραφείο του κ. Βενιζέλου στη Βουλή.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η πορεία της χώρας και της κυβέρνησης, οι εξελίξεις στην Ευρώπη και ιδίως στα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα, καθώς επίσης το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ».
Όσον αφορά τα οικονομικά του Κινήματος, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκρατους, ο κ. Βενιζέλος έδωσε οδηγίες να ζητηθεί -πριν την υποβολή της έκθεσης των έξι ελεγκτικών εταιρειών- η συνεργασία όσων έχουν κατά καιρούς αναμιχθεί στη διαχείριση, ώστε να είναι πλήρη τα λογιστικά στοιχεία και τα παραστατικά των δαπανών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν στελέχη τα οποία έχουν εξουσιοδοτηθεί να μιλούν εκ μέρους του και πολύ περισσότερο να αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίστηκε ότι ο δανεισμός της περιόδου 2003-2011 (που έφτασε στα 116,5 εκατ.) σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης κατά 90%, (από περίπου 22 εκατ. στα περίπου 2,5 εκατ., που είναι ούτως ή άλλως εκχωρημένα στις τράπεζες) αφήνει το ΠΑΣΟΚ με μηδενική ουσιαστικά επιχορήγηση και το όλο θέμα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω του προβλήματος των εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ για τους οποίους, όπως διευκρινίζεται, εφαρμόζεται πλέον ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
Κατά τη συνάντηση τέθηκαν εξάλλου, θέματα που συνδέονται με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, με πηγές της Ιπποκράτους να κάνουν λόγο για κατάρρευση της σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναφέρεται - κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες- σε «τεράστιες ευθύνες προσώπων που έπαιξαν ρόλο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-2012» (σ.σ. Γ. Παπακωνσταντίνου).
Ωστόσο, από ξεχωριστή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Γ. Παπανδρέου, προκύπτουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το θέμα που δημιουργήθηκε σχετικά με τα οικονομικά του Κινήματος.
Συγκεκριμένα, ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «γνωστές δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα», οι οποίες ανέρχονται σε, περίπου 110 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Βενιζέλος τις «ανέβαζε» στα 116,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι όλα τα κόμματα έχουν να επιδείξουν ανάλογα ή και μεγαλύτερα οικονομικά δεδομένα και κατηγορεί όσους βρίσκονται πίσω από τις διαρροές ότι «δεκαπλασιάζουν αυθαίρετα το κόστος ενός ταξιδιού» του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου «όσοι κάνουν τις διαρροές αποσιωπούν σκόπιμα το γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, όπως και των άλλων κομμάτων, έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στην οποία μετέχουν και ορκωτοί λογιστές».
Το κλίμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες από τις διαρροές για τα οικονομικά του Κινήματος έχει εξοργίσει τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε αυτή την οργή του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του, στον κ. Βενιζέλο και χαρακτήρισε τις διαρροές «απαράδεκτες», «άθλιες» και «ανήθικες», οι οποίες «στηρίζονται σε ψεύδη, σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο Κίνημα την περίοδο της προεδρίας του».
Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι όλο αυτό το κλίμα «διαλύει το ΠΑΣΟΚ» και «αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» από τον ίδιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του δε, στη συνάντηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα δημοσιεύματα που προκλήθηκαν από τις διαρροές, έχουν ως στόχο «την ηθική του απαξίωση με ανήθικες πρακτικές».
Η ανακοίνωση του γραφείου του κ. Παπανδρέου κατέληγε με μια προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία η σύγκρουση του πρώην πρωθυπουργού «με όσους αμφισβητούν αυτές τις αλήθειες θα είναι διαρκής και σκληρή».
ΠΑΣΟΚ: Η ηγεσία του Κινήματος δεν ασχολείται με διαρροές
Συνέχεια στο θέμα δόθηκε από την Ιπποκράτους, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση «προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων».
Συγκεκριμένα, αφού ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν είχε σκοπό να εστιάσει την δημόσια συζήτηση στο θέμα αυτό, που αδικεί το Κίνημα», και με αφορμή τα όσα αναφέρονταν στην ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου για «άθλιες κι ανήθικες διαρροές που στηρίζονται σε ψεύδη σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο κίνημα την περίοδο της προεδρίας του», η Ιπποκράτους τονίζει ότι «η ενότητα και η προοπτική του ΠΑΣΟΚ μπορούν να βασιστούν μόνο στη διαφάνεια, την αλήθεια, την συλλογικότητα και τις καταστατικές δημοκρατικές διαδικασίες».
Επαναλαμβάνει ακόμη ότι «τη συνάντηση ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που έθεσε στην διάθεση του κ. Παπανδρέου αναλυτικό φάκελο των υπηρεσιών του ΠΑΣΟΚ με την εικόνα της οικονομικής κατάστασης του κόμματος και ιδίως με την εξέλιξη του δανεισμού, των εσόδων και των δαπανών, την περίοδο 2003-2011».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος, τόνισε στον κ. Παπανδρέου ότι η σημερινή ηγεσία του Κινήματος «δεν ασχολείται με διαρροές, υπαινιγμούς και χυδαίες συκοφαντίες». Επεσήμανε ακόμη ότι είναι «υποχρέωση του σημερινού ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κοινωνία και την παράταξη να διασφαλίσει απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και πλήρη σεβασμό στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βενιζέλος παρότρυνε τον κ. Παπανδρέου, εφόσον θεωρεί ότι θίγεται από διάφορα δημοσιεύματα, να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Τον ενημέρωσε επίσης ότι ζήτησε, πριν την υποβολή της έκθεσης των ελεγκτικών εταιρειών, να ζητηθεί από κάθε πρόσωπο που έλαβε χρήματα από το ταμείο του ΠΑΣΟΚ να δώσει τυχόν αναγκαίες εξηγήσεις και να προσκομίσει τυχόν ελλείποντα παραστατικά.
Τέλος, τον ενημέρωσε ότι τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης θα συζητούνται αναλυτικά στα συλλογικά καταστατικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου που ως πρώην πρόεδρος, αλλά και ως βουλευτής, μετέχει στην ΚΠΕ, θα έχει τη δυνατότητα να μετάσχει στη σχετική συζήτηση.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ