Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μόνο την πλάτη τους, τον λαιμό τους και τον τρόπο που περπατούσαν.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Και το κεφάλι τους εδώ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και το κεφάλι τους από πίσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ μην τα επαναλαμβάνετε. Τα είπε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ένα λεπτό κ. Πρόεδρε. Μισό λεπτό να ξεκαθαρίσουμε. Την ρωτάμε και την ξαναρωτάμε και μας λέει και μας ξαναλέει ότι είδε τους δράστες από πίσω, το κεφάλι. Το πάνω μέρος του κεφαλιού και το λαιμό τους. Να δούμε τι μπορεί να έχει δει.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Δεν νομίζω να είναι λίγα στοιχεία αυτά.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Για να μπει ένας άνθρωπος ισόβια κα Τσαμπαρλάκη;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κα Κούρτοβικ, δεν είναι για να μπει ή να μη μπει ο άνθρωπος ισόβια. Αν αναγνώρισε ή δεν αναγνώρισε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να δούμε από τι αναγνώρισε όμως κ. Πρόεδρε. Εδώ όλοι έρχονται και αναγνωρίζουν και είναι χαρακτηριστικό βεβαίως για όλους μας. Κάποιος μάρτυρας σας το είπε πολύ συγκεκριμένα. Μου είναι οικείοι λέει, τους έχω δει 800 φορές στην τηλεόραση, δεν μπορώ να τους αναγνωρίσω. Τους έχω δει τόσες πολλές φορές που θεωρώ ότι τους ξέρω, δεν μπορώ να τους αναγνωρίσω. Την ειλικρίνεια αυτού του μάρτυρα ?
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Όχι κυρία μου. Εγώ δεν αναγνωρίζω τους άλλους. Αναγνωρίζω τους δύο και τον τρίτο σας λέω ότι δεν τον θυμάμαι καλά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε. ¶λλη ερώτηση.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να συνεχίσω λοιπόν. Βλέπετε τους τρεις να προχωράνε προς τα πάνω. Οι δύο σχεδόν παράλληλα και ο τρίτος λέτε ο δεξιά λίγο πιο πίσω, έτσι; Έτσι είπατε.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Μάλιστα
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σωματομετρικά μπορείτε να μας πείτε πως ήταν;
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Θα πρέπει να μου δείξετε κάποιον να σας πω ?
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι, δεν θα σας δείξω κανέναν. Θα πείτε τι είδατε.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Μέτριος με στρωτούς ώμους, φορούσε μπλέιζερ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μέτριος σε τι;
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Ένα ύψος είχε μέτριο ο ένας. Οι δύο ακρινοί ήταν κοντύτεροι του μεσαίου.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Οι δύο ακρινοί ήταν κοντύτεροι του μεσαίου και ο μεσαίος είχε ένα ύψος μέτριο.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Όχι, ψηλός ήταν ο μεσαίος.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ήταν ψηλός ο μεσαίος. Μάλιστα. Τι άλλο στοιχείο έχετε να μας δώσετε;
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Περπατούσαν χωρίς να κουτσαίνουν, ίσιους ώμους, καλογυμνασμένος, στρωτός και σίγουροι.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ποιος από τους τρεις λέτε ότι ήταν ο Κουφοντίνας;
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Ο μεσαίος.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο μεσαίος. Ο ψηλότερος από τους τρεις γιατί είδατε το καρύδι.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Είδα το καρύδι του λαιμού του και το χρώμα του λαιμού του που ήταν ανοιχτότερο.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είσαστε απόλυτα σίγουροι γι’ αυτό που λέτε;
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Ήταν ανοιχτότερο από του Σάββα Ξηρού. Το έχω πει αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κα Τσαμπαρλάκη, θέλετε να τους δείτε και τους δύο όρθιους να δείτε ποιος είναι ο ψηλότερος; Τι λέτε τώρα;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό προσπαθούμε να σας πούμε.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Σε λίγο θα αναγνωρίσει και τον Γιωτόπουλο. Κατά κανόνα συνηθίζεται αυτό. Νομίζω ότι η κυρία όλοι καταλάβαμε τι είναι. Η Πολιτική Αγωγή προσπαθεί να τη βγάλει και αξιόπιστη μάρτυρα. Εν πάση περιπτώσει ας τελειώνουμε με την κυρία. Ούτε χαρακτηριστικά προσώπου αναγνώρισε, ούτε τίποτα. Τα χρώματα του λαιμού και τα καρύδια, διότι είναι ειδική επιστήμονας σ’ αυτά τα πράγματα.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κουφοντίνα, σηκωθείτε να δούμε κάτι. Έτσι από μακριά τέλος πάντων, ποιος είναι ο πιο ψηλός; Θα φαινόταν από ψηλά ?;
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Φαινόταν πιο ψηλός ?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κουφοντίνας.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είπαμε ότι τη σεβόμαστε τη μάρτυρα λόγω της ηλικίας της. Αλλά και η ανοχή έχει κάποια όρια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα αυτή τη στιγμή τι θέλετε να κάνουμε, κρίσεις;
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι κ. Πρόεδρε, εντάξει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε να αποθαρρύνουμε θέλουμε τους μάρτυρες, ούτε να τους εκνευρίζουμε, ούτε τίποτα. Θέλουμε να μας πουν ό,τι πουν και θα δούμε εμείς τι θα κάνουμε στο τέλος.
Πάντως είδατε μια αναντιστοιχία στην κατάθεση σας;
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Είδα τη διαφορά, αλλά ξέρω ότι ο μεσαίος προπορευόταν του αριστερού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τι σημαίνει αυτό;
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Δεν ήταν ίσια και φαινόταν ότι ήταν ο πιο ψηλός ο μεσαίος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα πάμε σε υπαρξιακά προβλήματα του είναι και του φαίνεσθαι. Εντάξει, μπορεί να ήταν κι έτσι, αλλά ξέρετε μας μπερδεύετε λίγο.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Εγώ τους είδα από πάνω και χθες που ρώτησα την κόρη της θυρωρού μου είπε κι εκείνη ότι έχει την εντύπωση ότι ο μεσαίος ήταν πιο ψηλός. Αυτά τα πράγματα είδα, αυτά θυμάμαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα δεν μπορώ να πω - ξέρετε περνάνε σαν καταιγίδα αυτές οι σκηνές - ότι μπορεί κανένας να είναι απόλυτα ακριβής, αλλά πρέπει να προσέχει ό,τι δεν είναι βέβαιος να λέει ότι δεν είμαι βέβαιος. Ποιος ήταν ψηλός, δεν είμαι βέβαιος. Όχι να τον λέει ψηλότερο και μόλις σηκώνονται επάνω να είναι 10 πόντους και παραπάνω ο άλλος. Δημιουργούν προβλήματα αυτά.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Απλώς να υπενθυμίσω στην κυρία μάρτυρα και στο ακροατήριο σας διότι είναι εύκολο να λέμε κάθε φορά που κάνουμε ένα λάθος στην αναγνώριση ήταν πιο μπροστά, ήταν πιο πίσω, η μάρτυρας τότε που κατέθεσε στην προανακριτική δηλώνει: οι δυο απ’ αυτούς περπάταγαν δίπλα – δίπλα. Ο τρίτος δε, πιο μακριά από αυτούς και λίγο πιο πίσω.
Τώρα για να μπαλώσουμε τη διαφορά του ύψους, τον βάζουμε πιο μπροστά. Δεν θα κάνουμε εδώ πέρα τώρα παζάρια κ. Πρόεδρε με τα πραγματικά γεγονότα που οδηγούν σε καταδίκες για φόνους σε ισόβια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κα Κούρτοβικ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, η αξιοπιστία της μάρτυρος κρίνεται σε σχέση με την ικανότητα που έχει η μνήμη της να αναπαράγει τα γεγονότα τότε με ακρίβεια σήμερα. Αν δεν έχει την ικανότητα να αναπαράγει ούτε στα στοιχειώδη, αυτό που επικαλέστηκε ως βασικό, το σωματομετρικό ?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν κάνουμε όμως τώρα σχόλιο, κάνουμε ερώτηση.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι, βεβαίως. Να συνεχίσω λοιπόν και να σας ρωτήσω. Όταν καταθέτατε στον κ. Ανακριτή, πέρα από αυτά τα σωματομετρικά που είπατε, τον λαιμό και το ύψος, είπατε ότι αυτός που περπατούσε αριστερά του μεσαίου μοιάζει ως προς τα χρώματα και το ύψος με τον Σάββα Ξηρό.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Αυτό σας εξήγησα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αυτό μου είπατε και τώρα.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Έτσι το θυμάμαι.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επομένως τα μόνα στοιχεία που σας παραπέμπουν στον Σάββα Ξηρό είναι τα δύο που αναφέρατε εδώ μέσα. Δεν αναφερθήκατε σε κάτι άλλο. Είναι έτσι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Πηγαίνετε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι κ. Πρόεδρε, σας παρακαλώ. Δεν μπορεί ο καθένας να έρχεται και να λέει τέτοια πράγματα. Θα μπορούσα να σας πω ότι δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα να δώσω αυτή τη μάχη. Το ξαναλέω όμως. Δεν μπορώ κάθε φορά να κάνω την κακή, ειλικρινά. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ να έρχονται μάρτυρες μετά από 15 χρόνια, μετά από 800 ώρες προβολής και να ?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Κάντε ερωτήσεις. Εδώ κάνουμε ερωτήσεις. Θα τα πείτε στην αξιολόγηση αυτά. Όσες φορές θέλετε, θα σας ακούω εγώ να τα λέτε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και ρωτάω: είναι αυτά τα δυο στοιχεία που αναφέρετε στην κατάθεση σας τα μόνα που αναγνωρίσατε όπως τα περιγράφετε στην κατάθεση σας στον Ανακριτή; Μη τον κοιτάτε τώρα. Τώρα τον ξέρω κι εγώ, αλλά τότε δεν τον ήξερα.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Κυρία μου, εγώ τον βλέπω αυτή τη στιγμή. Οι φωτογραφίες ξέρω πολύ καλά ότι είναι άλλες. Σας περιέγραψα τα χαρακτηριστικά που θυμάμαι. Από κει και πέρα, σας λέω ?
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το ερώτημα μου είναι: είναι αυτά που προσδιορίζετε εδώ; «Μου μοιάζει στα χρώματα και το ύψος με τον Σάββα Ξηρό›;
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Έχει μαλλιά που μοιάζουν, χρώμα λαιμού που μοιάζει ?
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τα χρώματα λέτε. Τα χρώματα και το ύψος.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Το ύψος το βλέπω πιο ψηλό πράγματι από τον κ. Κουφοντίνα, αλλά εκεί πέρα έτσι τον είχα δει.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αν εδώ ερχόταν κάποιος άλλος ο οποίος είχε τα ίδια χρώματα και το ίδιο ύψος, θα μπορούσε να είναι; Αν σας δείχναμε κάποιον άλλον που έχει τα ίδια χρώματα, το ίδιο σπαστό μαλλί, ύψος, το ύψος θα μας το εξηγήσετε βέβαια, μάλλον μόνο τα χρώματα κ. Πρόεδρε, το ύψος δεν είναι πλέον, θα μπορούσε να είναι ο δράστης; Ένας άνθρωπος με το ίδιο ύψος και τα ίδια χρώματα, θα μπορούσε να είναι;
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Τα τότε χρώματα στο κεφάλι του ή το τωρινό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η αναγνώριση σημαίνει το τότε μαζί με το τώρα. Τα βάζουμε μαζί και λέμε.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Απ’ ότι βλέπω εγώ κι από δω και αριστερά και κάτω, δεν μπορεί να είναι παρά αυτός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς. Έγιναν κατανοητά.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να προχωρήσω παρακάτω και να ρωτήσω. Λέτε παρακάτω: το μεσαίο άτομο το οποίο είδα, θα μπορούσε να μοιάζει λέτε με τον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Μοιάζει το προφίλ του, μοιάζει ο λαιμός του όπως σήκωσε και μοιάζει και το καρύδι το οποίο διέκρινα. Και προσπαθούσα να βρω χαρακτηριστικά τα οποία θα τα θυμάμαι για τη ζωή μου.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κατ’ αρχήν να ολοκληρώσω την ερώτηση μου. Η ερώτηση μου είναι: καταθέτετε 28 Σεπτεμβρίου 2002. Έχει παραδοθεί εδώ και 20 μέρες ο κ. Κουφοντίνας. Έχει προβληθεί χιλιάδες φορές η εικόνα του στην τηλεόραση. Έρχεστε να καταθέσετε στον Ανακριτή και δεν λέτε αυτός είναι. Δεν λέτε ούτε ότι μοιάζει. Χρησιμοποιείτε μια ειδική έκφραση. Θα μπορούσε να μοιάζει.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Αν φορούσε τα σακάκια που φορούσε και αν ήταν στην ηλικία εκείνη κι αν το μαλλί του δεν είχε πέσει όπως φαίνεται τώρα θα μπορούσε ?
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κυρία μάρτυς, τότε θα σας ήταν πιο εύκολο να αναγνωρίσετε τον δράστη εκείνης της υπόθεσης σε κάποιον από τους συναδέλφους μου που φοράνε σακάκι παρά στις θέσεις των κατηγορούμενων;
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Αυτό μπορώ να το κάνω.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μπορείτε να το κάνετε, είναι επικίνδυνο για μας να το κάνετε. Να συνεχίσω και να σας ρωτήσω. Λέτε ότι τον γνωρίσατε από το καρύδι. Το λέτε και στην ανακριτική σας κατάθεση.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Και το επαναλαμβάνω.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν το λέτε όμως στην προανακριτική. Όταν καταθέτετε στην προανακριτική, δεν καταθέτετε κανένα απολύτως στοιχείο προσώπου. Μιλάτε για μαλλιά, όπως είπατε πριν από λίγο εδώ ότι «τα μαλλιά γνωρίζω›, μιλάτε για ύψος, όπως δηλώσατε πριν από λίγο εδώ ότι «το ύψος είδα›. Μιλάτε για χρώμα μαλλιών.
Λέτε: οι παραπάνω άνδρες είχαν μαλλιά καλοκουρεμένα, περιποιημένα, χωρίς να είναι κοντά, μαλλιά μάλλον μαύρα, ενώ ο τρίτος που περπατούσε στο δεξιό τμήμα είχε μαλλιά ανοιχτόχρωμα, καστανοκόκκινα και σγουρά.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Ο μεσαίος ήταν αυτός με άλλο χρώμα μαλλιών.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εδώ στην αρχική σας κατάθεση λέτε ο τρίτος δεξιά.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Ο μεσαίος είναι αυτός που είχε ανοιχτότερα μαλλιά.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πότε θυμόσασταν καλύτερα κα Τσαμπαρλάκη; Όταν δώσατε την πρώτη κατάθεση ή τώρα; Ή, όταν δώσατε την δεύτερη ή τώρα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, αφήστε τώρα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι, γιατί να την αφήσω την κα Τσαμπαρλάκη; Έχει βεβαιότητα.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Αφού είστε σίγουρη.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ όχι, εσείς. Εγώ δεν θα ήμουν σίγουρη ?
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Σας είπα κυρία μου και λυπάμαι διότι ήρθαν στην αρχή ?
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ρωτάω: στην αρχική σας κατάθεση λέτε ότι ο δεξιός πίσω ?
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Ποια αρχική; Πότε;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αμέσως μετά το επεισόδιο. 26 Σεπτεμβρίου καταθέτετε.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Ωραία. Περίμενα από κει και πέρα ?
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Την ίδια μέρα και μάλιστα καταθέτετε 1 ώρα μετά. 1,5 ώρα μετά καταθέτετε κα Τσαμπαρλάκη.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Περίμενα από κει και πέρα να έρθουν με σχήματα να μπορέσω να δω να τους αναγνωρίσω. Γι’ αυτό και ρώταγα και τον θυρωρό. Δεν ξέρω αν ήταν η τελική ?
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και καταγράφεται τότε και λέτε: ο τρίτος περπατούσε στο δεξιό τμήμα του πεζοδρομίου, είχε μαλλιά ανοιχτόχρωμα και σγουρά. Σήμερα όμως λέτε ότι ήταν ο μεσαίος.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Σγούρα ναι δηλαδή σκούρα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εδώ λέτε ανοιχτόχρωμα, δεν λέτε σκούρα.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Πιο ανοιχτόχρωμος ήταν από τον άλλον.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ποιος ήταν τώρα αυτός, ο δεξιός ή ο μεσαίος;
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Εγώ έχω δώσει στην κατάθεση μου ό,τι θυμάμαι και σας το είπα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, να διαπιστώσω πλήρη σύγχυση της μάρτυρος και να σταματήσω την εξέταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία μάρτυς, ο κ. Ξηρός θέλει να σας ρωτήσει κάτι. Ρωτήστε κ. Ξηρέ.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω αν θα με αναγνώριζε πριν διαβάσει τις προανακριτικές. Μία ερώτηση.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Εγώ δεν έχω διαβάσει αυτές τις μεγάλες λεπτομέρειες που αναφέρετε. Εγώ βλέπω το σώμα σας μόνο.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Αν θα με αναγνώριζε αν με έβλεπε στο δρόμο.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Όχι βέβαια.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Ή αν με έβλεπε στον ίδιο δρόμο που με είδε, στην οδό Ομήρου.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Δεν θα σταματούσα εύκολα τα μάτια μου για να σας αναγνωρίσω. Θα έπρεπε κάπως να το σκεφτώ για να το δω.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Γνωρίζετε στην οδό Ομήρου κάποιον κύριο Σταμπόγλη;
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Δεν τον ξέρω προσωπικά ποιος είναι.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Μένει ακριβώς απέναντι από το διαμέρισμα σας. Στον τρίτο όροφο, στο διαμέρισμα σας ακριβώς.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Τους γείτονες μου, αν και μένω από το 1965, δεν τους γνωρίζω και δεν έχω επαφή.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Ήθελα να πω ότι το ΄97 πριν 5 χρόνια, δηλαδή 8 χρόνια μετά την ενέργεια κατά του Μπακογιάννη, επί 1 χρόνο μέχρι το Πάσχα του ’98 δούλευα σ’ αυτό το διαμέρισμα. Κλείναμε τον δρόμο, κατεβάζαμε ξύλα. Κυκλοφορούσα στην Ομήρου όλο το χρόνο.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Δεν σας είχα δει ποτέ και δεν προσέχω ποτέ στον δρόμο.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τα χρώματα του κ. Σάββα Ξηρού πως θα τα χαρακτηρίζατε;
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Μελαχρινός.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είναι μελαχρινός;
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Λέτε ότι δεν είναι;
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πηγαίνετε στο καλό κα Τσαμπαρλάκη.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κα Τσαμπαρλάκη και κ. Πρόεδρε, πρέπει να κάνουμε ένα σχόλιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να κάνετε, αλλά να φύγει όμως η μάρτυρας.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, μπορείτε να πάτε.
Ε. ΤΣΑΜΠΑΡΛΑΚΗ: Ευχαριστώ.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Η μάρτυρας υπέπεσε σε πάρα πολλές αντιφάσεις. Τόσες αντιφάσεις που καθιστούν την ?
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς θα κάνετε πρώτα τα σχόλια.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ο κύριος συνάδελφος, συγνώμη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν έχετε. Δι’ ολίγον.
Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, αν βλέπω κάποιον από πάνω προς τα κάτω, καθέτως, βεβαίως οι εκτιμήσεις του ύψους είναι επισφαλείς, αν όχι αδύνατες αν τους βλέπω τελείως και δεύτερον αυτό επιτείνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση από το ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι η μάρτυς από πρώτης στιγμής πήγε και κατέθεσε, δεν είναι μια μάρτυς της οποίας μπορεί να αμφισβητηθεί η παρουσία κατά τον χρόνο τελέσεως της πράξεως.
Το ερώτημα το οποίο θέτει η Πολιτική Αγωγή, δηλαδή «αν σας επιδείξουμε τα 12 εκ. Έλληνες με αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιος είναι;›, η απάντηση είναι ασφαλώς όχι. Αλλά η λειτουργία του μάρτυρος στη συγκεκριμένη δίκη δεν είναι ο κάθε μάρτυρας να είναι το μοναδικό στοιχείο δια του οποίου και μόνο αποδεικνύεται η ενοχή ή η παρουσία αν θέλετε εκεί του αναγνωριζομένου προσώπου, αλλά είναι η μεταφορά των όσων βίωσε προκειμένου αυτά να συνεκτιμηθούν με τα άλλα.
Όταν φέρνουμε έναν μάρτυρα και του λέμε «από αυτό που είδες τότε σου μοιάζει κανένας από τα συγκεκριμένα πρόσωπα;›, η απάντηση του μάρτυρος είναι «ναι, μου μοιάζει με τον τάδε και με τον τάδε›. Το ότι δεν μπορεί από τα 8 εκ. Έλληνες χωρίς να της δείξουμε κάποιον, να της δείξουμε και τα 8 εκ. Έλληνες και να πούμε «αναγνώρισε› και να πει «δεν μπορώ›, αυτό δεν καθιστά τον μάρτυρα αναξιόπιστο. Ευχαριστώ.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Πιστεύω ότι αποδέχτηκε πλήρως ότι η Μάρτυς τελεί πρέπει να το πούμε έτσι δυστυχώς, διότι είναι πολύ σοβαρό το γεγονός της μαρτυρίας της, άρα δεν μπορούμε παρά να χρησιμοποιήσουμε και εμείς χαρακτηρισμούς εν συγχύσει. Πράγματι εν συγχύσει, διότι έχει μπερδέψει κυριολεκτικά τα μοναδικά χαρακτηριστικά από τα οποία ισχυρίζεται ότι αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους κατηγορουμένους, τα χρώματα και το ύψος.
Και βεβαίως δεν διορθώνει την μαρτυρία της, ούτε η παρατήρηση της Πολιτικής Αγωγής ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι τους έβλεπε από πάνω και ότι αυτά όλα τα στοιχεία όσον αφορά μεν το γεγονός της πειστικότητας της κατάθεσής της, δεν καλούνται να παίξουν ρόλο. Όταν όμως αρχίσει να αμφισβητείται η κατάθεσή της, τότε ακριβώς αυτά τα στοιχεία πρέπει να συνεκτιμηθούν για να βρούμε τέλος πάντων μία μέση λύση, μήπως και σωθεί κάτι απ’ την μαρτυρία.
Εμείς πιστεύουμε ότι απ’ την μαρτυρία της συγκεκριμένης μάρτυρος δεν σώζονται δυστυχώς τίποτα. Η ίδια ανακάλεσε εξεταζόμενη ενώπιόν σας όλα αυτά τα στοιχεία στα οποία υποτίθεται ότι στηρίχθηκε η αναγνώρισή της. Πολύ σημαντικό ήταν ότι βιάστηκε να αναγνωρίσει τον κατηγορούμενο που υπερασπίζομαι Σάββα Ξηρό, απ’ τη δεξιά πλευρά του λαιμού του, ενώ η ίδια παραδέχθηκε ότι δεν είχε ευκαιρία απ’ το εδώλιο να δει την δεξιά πλευρά του λαιμού του.
Και αναρωτιέται κανείς πως έγινε αυτή η αναγνώριση. Από εκεί και πέρα, δεν σώζεται η μαρτυρία της ούτε από παρατηρήσεις αν έστριψε ο κατηγορούμενος Ξηρός για να φανεί η δεξιά πλευρά του λαιμού του στο τρίτο όροφο στο μπαλκόνι που ήταν μάρτυρας απλά προς τα πάνω, στρίβοντας όπως ήταν φυσιολογικά προς τα αριστερά για να δει προς τα πάνω ή αν έστριψε περί τον άξονά της για να μπορέσει εν πάση περιπτώσει η μάρτυρας από εκεί να δει αυτή την περίφημη πλευρά την δεξιά του λαιμού και το καρύδι, απ’ το οποίο αναγνώρισε εξεταζόμενη τον κατηγορούμενο.
Βεβαίως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη απ’ το δικαστήριό σας, εάν είναι δυνατόν ποτέ να αξιολογούνται αναγνωρίσεις οι οποίες στηρίζονται σε στοιχεία τα οποία δεν έχουν το χαρακτήρα της ιδιαιτερότητας. Η φυσιογνωμία είναι κάτι το μοναδικό, δίνει μοναδικότητα στον άνθρωπο. Όμως όλα τα άλλα στοιχεία είναι πολύ ασαφή, για να μπορέσουν να στηρίξουν μία αναγνώριση.
Νομίζω ότι το μόνο το οποίο τελικώς μένει απ’ την κατάθεση της μάρτυρος, είναι το γεγονός ότι πράγματι απ’ τον τρίτο όροφο που βρισκόταν, κοίταξε κάτω και εκτός απ’ τους υποτιθέμενους αναγνωρισθέντες ως δράστες εδώ πέρα, δεν είδε κανέναν άλλον.
Επομένως ο κ. Μπερετάνος, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είναι ακριβώς στο σημείο από κάτω που ήταν και το μπαλκόνι της μάρτυρος, δεν εβρίσκετο εκεί και ας μη βιαστούν να πουν οι συνάδελφοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα μιλάμε για τον Μπερετάνο τώρα.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είναι μια αξιολόγηση κύριε Πρόεδρε, γιατί γίνανε και ερωτήσεις. Ας μην βιαστούν να πουν ότι είχε εσοχή, γιατί ο ίδιος σε ερώτηση απάντησε ότι δεν ήταν στην εσοχή, ήταν έξω, διότι απ’ την εσοχή δεν μπορούσε να βλέπει τη γωνία Σκουφά. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εσείς κ. Αγιοστρατίτη.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μία κουβέντα μόνο. Η κυρία Τσαμπαρλάκη δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Αν θυμόσαστε, ξεκίνησε την κατάθεσή της με τη δήλωση ότι όλοι εσείς που κάθεστε εκεί πάνω, βλέπει τους λαιμούς σας και μπορεί να ξεχωρίσει, μας ανακάλυψε ένα καινούργιο DNA τώρα η κυρία Τσαμπαρλάκη, για να δώσει κάποια βαρύτητα στις εν συνεχεία διατυπώσεις που θα έκανε σχετικά με την αναγνώριση.
Νομίζω ότι είναι μάρτυρας που εν πάση περιπτώσει δεν θέλω να χρησιμοποιήσω επίθετα κλπ, είναι μάρτυρας, είναι αναξιόπιστος τελείως και απορώ γιατί η Πολιτική Αγωγή επιμένει ότι μπορεί να συνεισφέρει κάτι στην αναζήτηση της αλήθειας. Αυτή η μάρτυρας που απ’ τον τρίτο όροφο μιλάει για χρώματα, για καρύδια, λες και είναι οι μοναδικοί Έλληνες οι οποίοι έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και τα χρώματα και τα καρύδια.
Πιστεύουμε ότι είναι πλήρως αναξιόπιστη, να μην χρησιμοποιήσω καμία άλλη έκφραση και επειδή φροντίζετε και για το χρόνο, καλύτερα θα ήταν μ’ αυτού του είδους τους μάρτυρες να τελειώνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να προχωράμε σε επόμενες υποθέσεις ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπω όμως να κρατάτε αυτούς τους αμφισβητείτε περισσότερο απ’ όλους. Αυτό βλέπω. Ελάτε. Γι’ αυτό η κυρία Κούρτοβικ θα ακούσει την παραίνεσή σας τώρα και θα πει λιγότερα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι, ίσως θα πω και περισσότερα. Διότι είχα σκεφτεί και είχα αποφασίσει να μην σας ενοχλώ μ’ αυτές τις αναγνωρίσεις, γιατί είναι διάχυτες μέσα στη δικογραφία και είναι σαφές, το έχω πει επανειλημμένα, ότι ούτε μπορεί ένας άνθρωπος μετά από 15 χρόνια να αναπαράγει στη μνήμη του στιγμές που κράτησαν δευτερόλεπτα ή δέκατα του δευτερολέπτου, ούτε είναι δυνατόν να γίνουν αναγνωρίσεις μετά από 15 και 5 και 2 χρόνια, όταν επί βδομάδες και μήνες βομβαρδιζόμαστε με τις εικόνες των κατηγορουμένων.
Κοίταζα με κατάπληξη στη δικογραφία νομίζω Σιπαχίογλου, που μία μάρτυρας η οποία αναγνωρίζει κάποιον, καλείται να τον διακρίνει ανάμεσα σε δέκα αστυνομικούς, καλείται να τον ξεχωρίσει ανάμεσα σε δέκα αστυνομικούς και τον ξεχωρίζει πράγματι ανάμεσα σε δέκα αστυνομικούς τις επόμενες μέρες από τα επεισόδια, απ’ το γεγονός μάλλον.
Με εντυπωσίασε πραγματικά ο τρόπος με τον οποίο τότε τηρούνταν αρχές της ανακριτικής, που είναι απολύτως αναγκαίες για να μπορέσουμε να έχουμε την οποιαδήποτε ιδέα, την οποιαδήποτε γνώμη για την αξιοπιστία του μάρτυρα.
Η συγκεκριμένη μάρτυρας, νομίζω ότι όπως κατάθεσε εδώ και διευκρίνισε επανειλημμένα, όταν βγήκε στο μπαλκόνι της δεν είδε τους δράστες της υπόθεσης Μπακογιάννη, παρά μόνο από πίσω. Τους είδε από ύψος τουλάχιστον 10 μέτρων, όσο είναι ο τρίτος όροφος μιας πολυκατοικίας. Για να μην πω και παραπάνω, διότι μεσολαβεί και ένα ισόγειο, άρα είμαστε γύρω στα 12 με 13 μέτρα, ανάλογα με το ύψος του ισογείου.
Βρίσκεται σε απόσταση 13 μέτρων. Βλέπει τους δράστες από πάνω, μεσολαβούν ελάχιστα δευτερόλεπτα, γιατί απ’ ότι μας λέει φωνάζει και ξεχύνεται κάτω να τρέξει να δει τι έχει γίνει. Και σ’ αυτά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα κοιτάζοντας την αρχική της κατάθεση, βλέπουμε να επιβεβαιώνει ότι τίποτα παραπάνω δεν είδε, απ’ τους δράστες από πίσω.
Λέει σε εκείνη την αρχική της κατάθεση, η κυρία η οποία έχει και ιδιαίτερη ικανότητα να μετράει το σώμα των ανθρώπων, τα σωμετρικά χαρακτηριστικά, ότι ήταν ψηλοί με ύψος 1,80, με φαρδείς ώμους και ότι είχαν μαλλιά καλοκουρεμένα και περιποιημένα, χωρίς να είναι και κοντά. Είχαν μαλλιά μαύρα, ενώ ο τρίτος ο οποίος περπατούσε πιο πίσω, είχε καστανοκόκκινα και σγουρά.
Έρχεται στον ανακριτή στη συνέχεια σε πλήρη σύγχυση, να πει, να μεταφέρει μια σειρά από καινούργια στοιχεία. Ο μεσαίος ήταν ο ψηλότερος μας λέει και αυτός που βάδιζε στην άκρη του πεζοδρομίου ήταν κοντύτερος του μεσαίου και οι δύο ακρινοί είχαν το ίδιο ύψος. Μόλις εγώ φώναξα μας λέει, γύρισε ο μεσαίος και έστριψε το κεφάλι του προς το μπαλκόνι. Αυτό μας είπε εδώ μέσα, για πρώτη φορά σήμερα μετά από 15 χρόνια.
Και θυμάμαι ότι είχε ένα ψηλό καλοφτιαγμένο λαιμό με έντονο το καρύδι του λαιμού. Σ’ αυτό τον άνθρωπο, η μάρτυρας αναγνώρισε τον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Κύριοι δικαστές, κοιτάζω όση ώρα καταθέτει, σας ψάχνω πάνω στην έδρα εσάς που φαίνεστε, να δω όταν φοράτε κουστούμι, σακάκι και είσαστε καλοντυμένοι ως δικαστές εσείς, ως δικηγόροι εμείς, πόσο μπορεί να φαίνεται μέσα απ’ την γραβάτα, τον γιακά του τυπικού πουκάμισου και το σακάκι, το καρύδι του λαιμού.
Και πολύ περισσότερο κοιτάζω και τον κατηγορούμενο και προσπαθώ να καταλάβω πόσο μπορεί να φαίνεται, πόσο μπορεί ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος να προσομοιάζει σε έναν άνθρωπο που έχει ύψος 1,80, που έχει ψηλό καλοφτιαγμένο λαιμό και έντονο καρύδι. Στην κρίση σας αν τέτοιου είδους περιγραφές μπορεί να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την αλήθεια.
Εγώ νομίζω ότι το ίδιο το δικαστήριό σας τέτοιου είδους πράγματα, δεν θα έπρεπε να τα επιτρέπει μέσα σ’ αυτή την αίθουσα. Ας ψάξουμε την αλήθεια με άλλα στοιχεία, όχι με τέτοιου τύπου μάρτυρες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμένα έρχονται οι μάρτυρες εδώ, τους εξετάζουμε όλοι και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σαφώς κύριε Πρόεδρε, κάθε φορά που έρχονται μάρτυρες εδώ?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τους έφερε ο Πρόεδρος τους μάρτυρες.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν τους φέρατε. Όταν όμως εσείς βλέπετε μια δικογραφία με πέντε μαρτυρικές καταθέσεις, εμείς βλέπουμε 25, οι περιγραφές που έχουν κάνει άλλοι αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της εποχής, δεν ταιριάζουν στους κατηγορούμενους, ούτε τους τότε, ούτε τους τώρα, πολύ περισσότερο από τους μάρτυρες οι οποίοι καλούνται στον ανακριτή άλλοι μάρτυρες, οι οποίοι έχουν περιγράψει διαφορετικά πραγματικά περιστατικά που έχουν αναγνωρίσει διαφορετικά τους δράστες, δεν έχουν κληθεί στην αίθουσά σας.
Καλείτε μόνο όποιους αναγνωρίζουν έναν απ’ αυτούς και δεν πάει να είναι και παράλογοι, να είναι και παρανοϊκοί, να είναι φαντασίωση αυτή η αναγνώριση. Με τέτοια δικογραφία θα δικάσετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δικές σας οι εκτιμήσεις. Ο κ. Γεώργιος Κάτσος είναι σε υπόθεση, έχετε να πείτε κάτι;
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Για την υπόθεση Μπακογιάννη έχουμε ζητήσει να κλητευθούν άλλοι δύο μάρτυρες και μάλιστα η μία είχα την εντύπωση ότι θα είναι σήμερα εδώ. Έχει πολύ μεγάλη σημασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όνομα;
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είναι η κυρία Αγγελοπούλου Κλαίρη του Γερασίμου η μία και βεβαίως είναι και ο κ. Λέκκας Σπυρίδων του Κων/νου. Γιατί όπως ανέφερα και στο σχολιασμό μου, έχουν καταθέσει οι μάρτυρες και αυτός που είπε στην κυρία μάρτυρα, αλλά και οι δύο συγκεκριμένοι, ότι υπήρχε ένα αυτοκίνητο με το οποίο έφυγαν οι τρεις δράστες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι για σήμερα αυτοί κ. Συνήγορε;
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Η κυρία Αγγελοπούλου απ’ ότι είχα την εντύπωση ήταν για σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ βλέπω εδώ ότι για σήμερα μας έχουν Γεώργιο Κάτσο, βιαία προσαγωγή, κλήτευση μαρτύρων Τσουκαλά και Αντωνίου.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είναι σε άλλη υπόθεση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και στην άλλη υπόθεση Πολιτόπουλος, Ψουνόπουλος, Σταμούλης , Λουδάρος και Παπαδόπουλος. Αυτούς έχω σήμερα.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τότε να διευκρινίσω το εξής, ότι έχει ζητηθεί να κλητευθεί η κυρία Αγγελοπούλου Κλαίρη του Γερασίμου για την υπόθεση εδώ του Μπακογιάννη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από πού προέκυψε αυτό;
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχει δώσει κατάθεση και προανακριτικά και στον κύριο ανακριτή. Επίσης, ακόμα πιο σημαντικός μάρτυρας πάντα για τον κ. Τζωρτζάτο είναι ο κ. Σπυρίδων Λέκκας, που έχει καταθέσει προανακριτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τον βλέπω όμως να τον έχουμε καλέσει.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τον έχουμε ζητήσει όμως και νομίζω το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί αν δεν κάνω λάθος. Δεν ήμουν εγώ παρών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι λέτε κύριε Εισαγγελεύς;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε δεν ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να το δείτε; Δέστε το σας παρακαλώ. Να δει και μετά τη διακοπή θυμίστε το να βγάλουμε απόφαση αμέσως.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κατά την ημέρα αν ενθυμίστε, που είπατε, «πείτε ποιον θέλετε›.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ είπα ποιον θέλετε, αλλά ξέρετε επιφυλάχθηκε ο κύριος εισαγγελεύς να προτείνει, διότι χωρίς πρόταση όπως ξέρετε δεν μπορούμε να αποφασίζουμε. Αλλά πέστε το και τώρα πάλι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Πάντως αν μου επιτρέπετε να επισημάνω, για το σκέλος της κατηγορίας που αντιμετωπίζει ο κ. Τζωρτζάτος, που όπως ξέρετε είναι διαφορετικό, η συμμετοχή που του προσάπτεται είναι διαφορετική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το συζητάω καθόλου.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Γι’ αυτό το ζήτημα και με δεδομένο ότι και η μάρτυς κατέθεσε ότι κάποιος άλλος της είπε ότι οι δράστες μπήκαν σε αυτοκίνητο και φύγανε, είναι κρίσιμη για την αξιολόγηση της ύπαρξης ενοχής ή μη του κ. Τζωρτζάτου η μαρτυρία της κυρίας?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα ονόματα τα σημειώνει ο κύριος Εισαγγελεύς να δει τις καταθέσεις για να προτείνει.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είναι η κυρία Αγγελοπούλου Κλαίρη του Γερασίμου και ο κ. Λέκκας Σπυρίδων του Κων/νου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν έχετε την καλοσύνη μας παραδίδετε προσωρινά τις καταθέσεις να τις πάρει ο κ. Εισαγγελεύς. Τις έχει εδώ ο κύριος συνάδελφος.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είχαμε αναφερθεί και εγώ ξεκινώ απ’ την προϋπόθεση ότι είχε σημειωθεί εκ μέρους της εισαγγελίας, ο κ. Πολύζος Ιωάννης Καθηγητής του Πολυτεχνείου, ο οποίος έχει καταθέσει και προανακριτικώς και ανακριτικώς. Ήταν μπροστά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για ποια υπόθεση;
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Για την υπόθεση Μπακογιάννη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάλι γι’ αυτή. Ας δει και του κ. Πολύζου.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ο οποίος ήταν μπροστά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ συνεχίζω. Έχει κληθεί ο κ. Πολύζος; Και η κυρία Αγγελοπούλου. Έχουν κληθεί. Να διατάξουμε βιαία προαγωγή το πολύ.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε δεν εκφωνείτε τα ονόματα μήπως και σκιαμαχούμε εδώ πέρα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως μπορούμε να διατάξουμε βιαία προσαγωγή εφ’ όσον έχουν κληθεί, καταλάβατε; Δεν είναι θέμα κλητεύσεως συνεπώς. Αν έχουν έρθει. Η κυρία Κλαίρη Αγγελοπούλου. Ας αρχίσουμε έτσι. Απούσα. Ο κ. Ιωάννης Πολύζος. Και αυτόν ζητήσατε. Επομένως αυτοί για ποια υπόθεση είπαμε είναι; Του Μπακογιάννη. Αν ήταν απ’ τους μάρτυρες του κατηγορητηρίου πρώτα. ¶ρα, είχε γίνει δεκτό το αίτημά σας και τους καλέσαμε. Αλλά δεν ήρθαν, μπορούμε να διατάξουμε όμως βίαια προσαγωγή τώρα.
Ας πάμε σε τούτους εδώ τους δύο που δεν ήρθαν. Τι λέτε κ. Εισαγγελεύς;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, για την κυρία Αγγελοπούλου Κλαίρη, θεωρώ επάναγκες να προσέλθει και να καταθέσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήδη την έχουμε καλέσει. Τους έχουμε καλέσει. Και τον κ. Πολύζο τον έχουμε καλέσει. Δεν ήρθαν, επομένως βίαια προσαγωγή. Διατάσσει βιαία προσαγωγή της κυρίας Αγγελοπούλου και του κ. Πολύζου.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ημέρα θα προκηρύξετε στην οποία θα οριστεί η βιαία προσαγωγή;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βιαία προσαγωγή πώς να ορίσουμε παιδιά; Το θέλω να γίνει αυτό, αλλά ξέρετε τι γίνεται, πόσες δυσκολίες έχει να πούμε για την τάδε μέρα, την τάδε ώρα βιαία προσαγωγή; Βιαία προσαγωγή είναι σε πιάνω και σε πηγαίνω. Αλλά μπορεί όμως να την κρατήσουμε για άλλη μέρα. Απόντων υμών δεν εξετάζουμε μάρτυρες. Όταν είστε απόντες δεν τους εξετάζω. Τους λέω να έρθουν άλλη μέρα. Η έδρα πάντοτε καταλαβαίνει ότι δεν θα κρατάει τους δικηγόρους όλους εδώ μέσα.
Και ο κ. Λαϊδης που έχει κλητευθεί και ήταν για σήμερα, δεν τον βρήκαν. Και ο κ. Ζευγίτης πάλι που κλητεύτηκε είναι άγνωστο. Δεν μπορούσαμε να τους βρούμε. Ας τους αφήσουμε αυτούς στην άκρη. Αν χρειαστεί θα το δούμε. Ο κ. Γέωργιος Κάτσος έχει διαταχθεί βιαία προσαγωγή. Είναι εδώ. Ελάτε κ. Κάτσο. Σε ποια υπόθεση είναι είπαμε αυτός; Παλαιοκρασσά. Είναι εδώ οι συνήγοροι.
Ναι κ. Εισαγγελεύ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επίσης να κληθεί και ο μάρτυρας ο κ. Λέκκας Σπυρίδων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζητήθηκε.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχει δίκιο η υπεράσπιση. Και αυτή η μαρτυρία είναι σημαντική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να κληθεί και ο μάρτυς ο κ. Λέκκας επίσης κατά πρόταση της υπεράσπισης και του κ. Εισαγγελέα.