Τη σημασία της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας την ανάγκη να φύγει πλέον η χώρα από το «στενό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και να κινηθεί «με ορίζοντα το δικό της Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης».
«Μέσα σε μία Ευρώπη γεμάτη ανασφάλειες είναι σημαντικό που ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα… Δεν είναι δυνατό κάθε επίσκεψη της τρόικας να ανοίγει όλα τα θέματα και να δημιουργεί την άδικη εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν είναι συνεπής επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η μείωση του ελλείμματος το 2012 «υπερέβη το στόχο» και αυτό, όπως είπε, «δείχνει το μέγεθος της προσπάθειας που κάναμε».
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δύο είναι τα πιο κρίσιμα σημεία της συμφωνίας αυτής: πρώτον ότι έγινε αποδεκτό ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, καθώς «δεν τα αντέχει η κοινωνία ούτε η οικονομία» και δεύτερον ότι ανανεώθηκε η δέσμευση των εταίρων ότι τώρα που η χώρα φτάνει σε πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους.
Με δεδομένες και τις εξελίξεις στην Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 είναι το τελευταίο πρόγραμμα «παλαιού τύπου», με μεγάλο δάνειο με ευνοϊκούς όρους και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα από τα χρήματα του δανείου αυτού.
Σημείωσε παράλληλα ότι πλέον προτεραιότητα της ελληνικής κοινωνίας είναι η ανάσχεση της ανεργίας, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η στήριξη των επιχειρήσεων, η ανάκαμψη της οικονομίας και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Αναφερόμενος στο σχέδιο για τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων παρατήρησε ότι η κοινωνία «θέλει ένα σύγχρονο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και απορρίπτει συντεχνιακές, παλαιοκομματικές λογικές». «Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε, γιατί στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγωνίζονται να κάνουν καλά τη δουλειά τους», πρόσθεσε.
Σημείωσε τέλος ότι στην Ελλάδα «όλοι τα βάζουν με το κακό κράτος και το φαύλο πολιτικό σύστημα», αλλά την ίδια ώρα «περιμένουν τα πάντα από το κράτος και το πολιτικό σύστημα». «Εμείς στρεφόμαστε στην κοινωνία και θέλουμε να κινητοποιηθούν όλες οι δημιουργικές της δυνάμεις. Γιατί μόνον έτσι, με ενότητα, αλήθεια και δουλειά, μπορούμε να βάλουμε ξανά την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει», κατέληξε.