Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επεσήμανε σήμερα, ότι, η Γαλλία θα υποστεί συνέπειες για την αντίθεσή της στον πόλεμο κατά του Ιράκ.
Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο δίκτυο PBS, για το εάν «θα υπάρξουν κυρώσεις για αντίθεση προς τις ΗΠΑ όπως αυτή» της Γαλλίας, ο Πάουελ απάντησε «ναι».
Ο Πάουελ, δεν προσδιόρισε ποιές μπορεί να είναι αυτές οι κυρώσεις, αρκούμενος να τονίσει, ότι, η ισχυρογνώμων αντίθεση της Γαλλίας κατά των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις εβδομάδες που προηγήθηκαν του πολέμου, δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς συνέπειες.
«Θα πρέπει να ανασκοπήσουμε όλες τις πτυχές των σχέσεών μας με τη Γαλλία, υπό το πρίσμα αυτού του γεγονότος», τόνισε ο Πάουελ.
Ο επικεφαλής του State Department, υποστήριξε, ότι, εξ αιτίας της απειλής της Γαλλίας να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ανάγκασε πολλές χώρες μέλη του σώματος, να μην συνταχθούν με το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, που θα έδινε την αναγκαία διεθνή νομιμότητα στη στρατιωτική τους επέμβαση στο Ιράκ.
Ο Πάουελ τόνισε, ότι, ο ίδιος χρειάστηκε να κονταροχτυπηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στα τρία αφρικανικά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείάς, Γουϊνέα, Καμερούν, Ανγκόλα, για να τα πείσει να μην ακολουθήσουν την Ουάσιγκτον.
«Υπήρξε μία ενδιαφέρουσα διπλωματική εμπειρία. Ομως τώρα έχει τελειώσει και θα πρέπει να κοιτάξουμε τις σχέσεις μας», τόνισε.
Οι διαπραγματεύσεις για τη συγκεκριμένη απόφαση «υπήρξε μία πολύ δύσκολη στιγμή και δεν πιστεύουμε, ότι, η Γαλλία διαδραμάτισε έναν ωφέλιμο ρόλο, αυτό δεν αποτελεί μυστικό», πρόσθεσε ο Πάουελ.