Απόφαση για επιστροφή των δύο ιταλών πεζοναυτών στην Ινδία

Υποχώρηση της Ρώμης υπό το φάσμα βαρύτερου διπλωματικού επεισοδίου
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 21:51
UPD:21:58
EPA/TELENEWS

Οι Μασιμιλιάνο Λατόρε (κέντρο) και Σαλβατόρε Τζιρόνε (αριστερά) κατηγορούνται για τον εξ αμελείας φόνο δύο ψαράδων στα ανοικτά της Κεράλα το Φεβρουάριο του 2012, επειδή τους θεώρησαν εσφαλμένα, όπως ισχυρίζονται, ως πειρατές.

A- A A+

Την επιστροφή των δύο πεζοναυτών οι οποίοι είχαν συλληφθεί στην Ινδία για το φόνο δύο ινδών ψαράδων αποφάσισε τελικώς η Ιταλία, ώστε να δικαστούν στο Νέο Δελχί.

Πρόκειται για υπόθεση η οποία είχε δημιουργήσει μεγάλη ένταση στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών και είχε οδηγήσει την Ινδία μέχρι την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του ιταλού πρέσβη.

Η ινδική κυβέρνηση είχε επιτρέψει στους δύο πεζοναύτες να επιστρέψουν στην Ιταλία για να συμμετάσχουν στις εκλογές της 24ης - 25ης Φεβρουαρίου, ωστόσο στη συνέχεια εκείνοι αρνήθηκαν να επιστρέψουν, έχοντας και τη στήριξη του ιταλικού κράτους.

Η Ιταλία δηλώνει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις για τη μεταχείριση την οποία θα λάβουν οι δύο στρατιωτικοί, καθώς και για το σεβασμό των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων.

Οι Μασιμιλιάνο Λατόρε και Σαλβατόρε Τζιρόνε κατηγορούνται για τον εξ αμελείας φόνο δύο ψαράδων στα ανοικτά της Κεράλα το Φεβρουάριο του 2012, επειδή τους θεώρησαν εσφαλμένα, όπως ισχυρίζονται, ως πειρατές.

Ο ιταλός πρέσβης στην Ινδία Ντανιέλε Μαντσίνι είχε εγγυηθεί προσωπικά για την επιστροφή των δύο κατηγορουμένων εντός τεσσάρων εβδομάδων από τις ιταλικές εκλογές.

Η Ρώμη στο μεταξύ ισχυρίστηκε ότι το Νέο Δελχί παραβίαζε τη διεθνή νομθεσία, καθώς το περιστατικό είχε λάβει χώρα σε διεθνή ύδατα και αρνήθηκε την επιστροφή των δύο πεζοναυτών.

Η απόφαση για την επιστροφή των δύο πεζοναυτών στην Ινδία ελήφθη μετά από συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι και με άλλους υπουργούς της υπηρεσιακής του κυβέρνησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή