«Νησί στην καταιγίδα» τιτλοφορείται σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Südeutsche Zeitung για την κατάσταση στην Κύπρο, μετά την απόφαση των Βρυξελλών για έκτακτη επιβάρυνση των καταθέσεων.
«Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει την δυσαρέσκεια των Κυπρίων, αλλά και την αντίσταση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Ρώσοι επενδυτές θα έχαναν δισεκατομμύρια από ένα κούρεμα των καταθέσεων. Χωρίς, όμως, τη βοήθεια του Κρεμλίνου η Κύπρος δεν είναι σε θέση να βγει από την κρίση».
«Η αντιπολίτευση είναι ενωμένη κατά της απόφασης των Βρυξελλών. Μέχρι να καταλήξουν [σε συμφωνία] οι βουλευτές, οι κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν -τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη- κλειστές, αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Τα καταστήματα συνεχίζουν να αποδέχονται πιστωτικές κάρτες και στα ΑΤΜ είναι δυνατή η ανάληψη μικροποσών. Σχεδόν όλοι οι Κύπριοι έχουν προμηθευτεί μετρητά. Σε αντίθεση με την Κυριακή, χθες δεν σχηματίζονταν πια ουρές μπροστά στις κυπριακές τράπεζες».
Για στροφή της Ε.Ε. όσον αφορά στην πολιτική των εγγυημένων καταθέσεων κάνει λόγο η γαλλική Le Monde, η οποία στο δημοσίευμά της για τις εξελίξεις στην Κύπρο προειδοποιεί για «παραβίαση μιας σημαντικής αρχής».
«Οι αρμόδιοι [της Ε.Ε.] επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι η απόφαση για τη φορολόγηση των καταθέσεων είναι ένα έκτακτο και μεμονωμένο μέτρο. Παρόλα αυτά, όμως, παραβιάστηκε μια βασική αρχή. Μέχρι τώρα στην Ευρώπη οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ήταν εγγυημένες. Από το Σάββατο όμως η αρχή δεν ισχύει».
«Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις συνέπειες της απόφασης. Οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να τώρα να διασφαλίσουν ότι οι καταθέτες σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία δεν θα προχωρήσουν σε αναλήψεις των καταθέσεων, οι οποίες φαίνεται ότι δεν είναι πια και τόσο ασφαλείς», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.
Τον κώδωνα του κινδύνου για υπονόμευση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες κρούει η ισπανική εφημερίδα El Pais. «Στην Κύπρο η Ε.Ε. θέλει να σώσει το τραπεζικό σύστημα παραβιάζοντας την αρχή της εγγύησης των καταθέσεων. Το φάρμακο είναι εν τέλει πιο επικίνδυνο από την ασθένεια, διότι δυναμιτίζει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες. Το παιχνίδι με τις καταθέσεις είναι επικίνδυνο. Και όχι μόνο για την Κύπρο».
«Είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν θέλει να στηρίξει με δισεκατομμύρια ρώσους ολιγάρχες και το ξέπλυμα χρήματος. Με το κούρεμα των καταθέσεων, όμως, σπάει ένα ταμπού και ενδέχεται να προκαλέσει απώλεια εμπιστοσύνης. Η εγγύηση για τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ δεν ισχύει πια στην Κύπρο», σημειώνει δημοσίευμα της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung.
«Παρασκηνιακά διεξάγονται τώρα διαπραγματεύσεις για το τι θα γίνει με τους μικροκαταθέτες. Είναι όμως αναξιόπιστο η τρόικα να επιβάλει με όλες της τις δυνάμεις μια απόφαση και μετά να ξεκινά παζάρι γύρω από αυτή», αναφέρει η εφημερίδα.