Τη ριζική μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ με κύριο χαρακτηριστικό τη δημιουργία «νέου χρήματος» -μη πληθωριστικού- αποκλειστικά δεσμευμένου σε «αναπτυξιακά ευρωομόλογα» ειδικού σκοπού, προτείνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.
Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο βουλευτής επικαλείται συγκεκριμένα το παράδειγμα της Ιαπωνίας, η οποία αποφάσισε πρόσφατα να ακολουθήσει επιθετική νομισματική πολιτική, ανακοινώνοντας το διπλασιασμό της νομισματικής βάσης.
Προειδοποιεί παράλληλα πως αν δεν αλλάξει ριζικά η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ «η ύφεση και η ανεργία θα επιδεινώνονται, η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα είναι ανέφικτη, η λεγόμενη τραπεζική ένωση θα εξελίσσεται σε φιάσκο, το χάσμα στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα διευρύνεται σε Βορρά και Νότο και η ντε φάκτο διάσπαση της Ευρωζώνης σε δύο ζώνες θα παγιώνεται».
«Δεν αρκεί η αναγκαία και επείγουσα μείωση του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ», σημειώνει ο βουλευτής και προσθέτει: «Στο κρίσιμο ερώτημα εάν υπάρχει ένα νέο σημείο ισορροπίας και συμβιβασμού μεταξύ Βορρά - Νότου στο οποίο η επεκτατική αντι-υφεσιακή νομισματική πολιτική δεν οδηγεί σε νομισματικό πόλεμο υποτιμήσεων, σε νέες φούσκες και σε υπερπληθωρισμό ο οποίος αποτελεί τον ιστορικό φόβο της Γερμανίας, η απάντηση είναι θετική: Η ΕΚΤ δημιουργεί “νέο χρήμα”, εντός αυτών των ορίων, δεσμευμένο αποκλειστικά στην αγορά “αναπτυξιακών ευρωομολόγων” ειδικού σκοπού για επενδύσεις σε δίκτυα - υποδομές - καινοτομία και στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών».
Σημειώνει τέλος πως η δυναμική της νέας παραγωγής και η δυνατότητα της ΕΚΤ να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας με την αγοραπωλησία των σχετικών τίτλων μπορεί να αποτρέψουν την εκτός ελέγχου αύξηση του πληθωρισμού.