Αυστηρή προειδοποίηση προς τη Royal Dutch Shell να μην επιστρέψει στην Αρκτική εάν δεν προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αποτροπή ατυχημάτων, απηύθυνε η Ουάσιγκτον.
«Η Shell τα θαλάσσωσε το 2012 και δεν θα τους επιτρέψουμε να τα κάνουν ξανά μαντάρα όταν [επιστρέψουν στην Αρκτική], εκτός κι αν πάρουν μέτρα», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εσωτερικών Κεν Σάλαζαρ, μετά από τη δημοσιοποίηση επίσημης έκθεσης, στην οποία αναφέρεται ότι οι εργολάβοι του ομίλου δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σκληρού περιβάλλοντος της Αρκτικής.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Shell ανακοίνωσε «παύση» των εξερευνητικών γεωτρήσεων ανοιχτά των βόρειων ακτών της Αλάσκα, τουλάχιστον μέχρι το 2014, μετά από την καταστροφή δύο πλοίων του ομίλου, πέρυσι, καθώς αναχωρούσαν από τις θάλασσες Μποφόρ και Τσούκτσι. Επικαλέστηκε την ανησυχία της για την ασφάλεια των εργαζομένων και του εξοπλισμού της.
«Η Shell δεν θα μπορέσει να προχωρήσει οποιοδήποτε σχέδιο ερευνών στην Αρκτική, εκτός κι αν θέσει σε εφαρμογή ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης», είπε ο Σάλαζαρ σχολιάζοντας την έκθεση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών. «Είναι σαφές και ξεκάθαρο.»
Ο όμιλος καλείται να υποβάλει λεπτομερές σχέδιο, στο οποίο θα περιγράφει κάθε φάση των επιχειρήσεών της, από τις προετοιμασίες μέχρι την απεμπλοκή. Επιπλέον, καλείται να συνεργαστεί με κάποια ανεξάρτητη εταιρεία που θα διασφαλίσει ότι τα συστήματά της είναι «κατάλληλα σχεδιασμένα για τις συνθήκες της Αρκτικής». Η Shell έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 3,42 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια προσπάθεια που κορυφώθηκε πέρυσι, με δύο ερευνητικές γεωτρήσεις.
«Εκτιμούμε την αξιολόγηση του υπουργείου Εσωτερικών για τις επιχειρήσεις της Shell στην Αλάσκα, το 2012, και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα ευρήματα και τις συστάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομίλου Κέρτις Σμιθ. «Εκτιμούμε επίσης την αναγνώριση των επιτυχιών της Shell στην Αλάσκα και των δεσμεύσεών μας να θέσουμε ψηλά τον πήχη στην εξερεύνηση της Αρκτικής», συμπλήρωσε αναφερόμενος στα θετικά σημεία της έκθεσης, π.χ. την αναγνώριση ότι ο όμιλος συνεργάστηκε με τους αυτόχθονες ή ότι εγκατέλειψε έγκαιρα την περιοχή.
Σημειώνεται πάντως ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης δεν ικανοποίησαν κάποιες οικολογικές οργανώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση εξαρχής δεν θα έπρεπε να είχε δώσει το «πράσινο φως» για έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Αρκτική. «Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ντρέπεται που παραχώρησε στη Shell άδειες για φέτος», ήταν η απάντηση της Greenpeace. «Η έκθεση αποτελεί ένα απλό ράπισμα στο χέρι για τις μεγάλες πετρελαϊκές οργανώσεις».