«Συναγερμός» από την προσάραξη εξέδρας γεώτρησης στην Αλάσκα

Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2013 10:04

A- A A+

Τα τεράστια κύματα και οι θυελλώδεις άνεμοι εμποδίζουν τις προσπάθειες διάσωσης μιας εξέδρας γεώτρησης της Royal Dutch Shell, η οποία προσάραξε σε αβαθή, στην Αλάσκα. Το συμβάν σημειώθηκε την ώρα που το Kulluk, όπως ονομάζεται η εξέδρα, ρυμουλκούνταν εν μέσω κακοκαιρίας, κοντά στη νήσο Κόντιακ.

Σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή, μεταφέρει περίπου 5.000 βαρέλια ντίζελ και άλλων πετρελαιοειδών, όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις διαρροής. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται στις παρατηρήσεις που έγιναν από ελικόπτερο, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο σημείο, δεν έχουν μέχρι στιγμής επιτρέψει τη διενέργεια αυτοψίας.

Η ίδια η Shell διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος, καθώς οι δεξαμενές πετρελαίου βρίσκονται στο κέντρο του σκάφους και προστατεύονται από πολύ ανθεκτικό περίβλημα. Για παν ενδεχόμενο, οι αρχές σε συνεργασία με τον πετρελαϊκό όμιλο προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο διαρροής στην περιοχή, στην οποία ζουν απειλούμενα είδη καθώς και φώκιες, σολομοί και θαλάσσιοι λέοντες.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το περιστατικό υπογραμμίζει τους κινδύνους των γεωτρήσεων σε τόσο ευάλωτες οικολογικά περιοχές. Διερωτώνται πώς θα διαχειριζόταν η Shell την κατάσταση εάν το περιστατικό αυτό δεν σημειωνόταν σε σημείο, όπου υπάρχει μεγάλη βάση της ακτοφυλακής, αλλά χιλιάδες χιλιόμετρα βορειότερα.

«Μαθαίνουμε ξανά και ξανά ότι οι θάλασσες της Αλάσκα είναι αδυσώπητες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Oceana. «Χρειάζεται προσεκτικότερη προετοιμασία και προγραμματισμός πριν από τη λήψη αποφάσεων σχετικά με γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον Αρκτικό Ωκεανό».

Παρόμοιους φόβους εξέφρασε και ο βουλευτής των Δημοκρατικών Εντ Μάρκεϊ, από την Επιτροπή Φυσικών Πόρων της Βουλής. «Οι πετρελαϊκές εταιρίες ας συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι μπορούν να κατακτήσουν την Αρκτική, όμως η Αρκτική θα συνεχίσει να έχει την αντίθετη άποψη», δήλωσε. «Η επέκταση των γεωτρήσεων θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για αυτό το ευαίσθητο περιβάλλον».

Τα προβλήματα για το Kulluk άρχισαν από την περασμένη Πέμπτη, όταν η εξέδρα αποκόπηκε βίαια από το ρυμουλκό, που τη μετέφερε στο Σιάτλ για συντήρηση. Πέντε ημέρες αργότερα προσάραξε σε αβαθή, σε ακατοίκητο νησί του Κόλπου της Αλάσκα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή