Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία, την τελευταία δεκαετία, είναι υψηλότερη από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη στιγμή εδώ και χιλιάδες χρόνια, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που την εκπόνησαν, οι μεγαλύτερες και ταχύτερες κλιματικές μεταβολές έλαβαν χώρα κατά τον περασμένο αιώνα, ενώ με βάση τις σημερινές τάσεις, ο πλανήτης οδεύει προς ρεκόρ υπερθέρμανσης μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Οι ερευνητές του Χάρβαρντ και του κρατικού πανεπιστημίου του Όρεγκον επιχείρησαν να «χαρτογραφήσουν» τις μεταβολές θερμοκρασίας που έχει βιώσει ο πλανήτης από τη λήξη της τελευταίας εποχής των παγετώνων και την έναρξη της Ολοκαίνουργιας εποχής που διανύουμε σήμερα. Στο πλαίσιο της μελέτης τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Science, εξέτασαν τα απολιθώματα μικροσκοπικών θαλάσσιων οργανισμών καθώς και πυρήνες πάγου και δακτυλίους δέντρων.
Τα συμπεράσματά τους καταδεικνύουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου, που έλαβε χώρα μέσα σε 11 χιλιετίες, επαναλήφθηκε μέσα σε μόλις 150 χρόνια, από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Παράλληλα, η περίοδος από τις αρχές του αιώνα μέχρι το 2009 ήταν μία από τις θερμότερες που έχουν καταγραφεί επισήμως, χωρίς όμως η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να ξεπεράσει τα επίπεδα της πρώιμης Ολοκαίνου.
Εάν, ωστόσο, επαληθευτούν οι προβλέψεις των επιστημόνων, αυτό θα συμβεί μέσα στα επόμενα 87 χρόνια, με αποτέλεσμα το 2100 να επικρατούν στον πλανήτη υψηλότερες θερμοκρασίες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 11.300 χρόνια.
«Ο τελευταίος αιώνας ξεχωρίζει ως μια ανωμαλία στα αρχεία καταγραφής των παγκόσμιων θερμοκρασιών από τη λήξη της τελευταίας εποχής των παγετώνων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κάντας Μέιτζορ από το αμερικανικό Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα, το οποίο χρηματοδότησε τις έρευνες. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι από τη Βιομηχανική Επανάσταση έχουμε βιώσει σχεδόν την ίδια αλλαγή θερμοκρασιών με αυτήν που έλαβε χώρα κατά τα προηγούμενα 11.000 χρόνια στην ιστορία του πλανήτη – όμως η πιο πρόσφατη μεταβολή έγινε πολύ πιο γρήγορα.»
Στους ραγδαίους ρυθμούς της κλιματικής μεταβολής εφιστούν την προσοχή και οι ίδιοι οι ερευνητές, συνδέοντάς την με την ανθρώπινη δραστηριότητα και προειδοποιώντας ότι μέχρι το 2100, η θερμοκρασία στον πλανήτη θα είναι υψηλότερη «σε σχέση με οτιδήποτε έχει βιώσει η ανθρωπότητα» από την αυγή του πολιτισμού.