Σαν μία άλλη «Ωραία κοιμωμένη», που ξυπνά σε ένα σχολείο την ημέρα μιας μεγάλης καταστροφής, αφήνοντας μισό το παραμύθι της ζωής της, μία δασκάλα ψάχνει να βρει ένα όμορφο τέλος, για να μπορέσει να πει το «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».
Η καυστική παραλλαγή του παραμυθιού «Η ωραία κοιμωμένη», με τίτλο «Η βλαμμένη», σε κείμενο Διαμαντή Γκιζιώτη και σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη, εγκαινιάζει τη θεατρική σκηνή του χώρου τέχνης 14η Μέρα, από το Σάββατο 9 Μαρτίου.
Μια φορά και έναν καιρό…
Χρησιμοποιώντας σαν τίτλο τη μετοχή παθητικού παρακειμένου του ρήματος βλάπτω, το έργο εξελίσσεται σε ένα αμερικανικό σχολείο, το οποίο δέχεται την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, George Bush Jr, την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ημέρα της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, την «ημέρα μηδέν» της αμερικανικής ιστορίας, όπως ονομάστηκε.
Η Μαρία Σκαφτούρα στο ρόλο της δασκάλας η οποία ψάχνει να βρει ένα όμορφο τέλος, για να μπορέσει να πει το «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».
Η δασκάλα, η οποία έχει επιλεγεί να πει ένα παραμύθι μπροστά στον πρόεδρο και τις τηλεοπτικές κάμερες, έχει προετοιμαστεί τέλεια για να κάνει την καλύτερη εντύπωση, στηρίζοντας σε αυτό τις ελπίδες, το μέλλον, την καριέρα και τα όνειρά της. Όμως, το παραμύθι επισκιάζεται από την πραγματικότητα και εκείνη πρέπει να βρει ένα καινούριο ηθικό δίδαγμα, για το οποίο δεν είχε προετοιμαστεί καθόλου.
Επικάλυψη από στρώσεις παραμυθιού
Όπως σημειώνει ο Γρηγόρης Χατζάκης: «Μια δασκάλα θέλει να πει ένα παραμύθι. Και λοιπόν; Το παραμύθι στην τέχνη, έχει γίνει η εύκολη λύση. Ο κόσμος θέλει να ξεσκάσει. Ο κόσμος χρειάζεται το παραμύθι. Μα και αυτές καθαυτές οι τέχνες, είναι ένα παραμύθι. "Ο πρωταρχικός στόχος ενός καλλιτέχνη είναι να πει μια ιστορία”. Και όμως, χρειαζόμαστε και άλλες στρώσεις παραμυθιού, για να καλύψουμε το πόσο ευάλωτοι είμαστε.
Το παραμύθι είναι κλισέ. Και αυτό είναι που αναζητούμε σε αυτό. Τη σιγουριά του "ζήσαν αυτοί καλά". Όλα περνούν από σαράντα κύματα, αλλά, αφού θα ζήσουν στο τέλος καλά, τα κύματα παραγράφονται. Το ξέρουμε, πριν το ακούσουμε. Αυτό ακριβώς είναι το θέμα.
Σε μία συνέντευξη, μία αμερικανίδα καλλιτέχνις είχε πει πως ζει σε μία χώρα που δεν της επιτρέπει να έχει πρόβλημα. Το λέει και η Μαίρη, η βλαμμένη. Ως εκ τούτου, δεν έχει πολλές επιλογές. Πρέπει να ζήσει καλά. Όσες εμφανίσεις και αν αλλάξει, όσους τύπους και αν υποδυθεί, πρέπει πάντα να ζει καλά. Ακόμα και όταν όλα την ξεπερνούν. Είναι βλαμμένη και πάντα θα είναι. Κάποτε, όμως, έρχεται η στιγμή, που το βλέπει καθαρά. Το έργο αφορά σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή.
Αν μπορούσαμε να ζήσουμε στο παραμύθι, θα βρισκόμασταν σε έναν φρικτό κόσμο, στον οποίο θα είχαμε και πάλι ανάγκη από άλλους να μας διηγούνται παραμύθια, μέχρις ότου κάποια στιγμή να "δικαιωθούμε" με ένα "ζήσαν αυτοί καλά". Τελικά, όμως, όλα αυτά, ίσως να είναι περιττά. Το "ζήσαν αυτοί καλά" μας, μπορεί να το έχουμε βρει ήδη, μπορεί να το βρούμε αλλού! Αλλά, "πώς ξεκινάει;"».
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Διαμαντής Γκιζιώτης, σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης, σκηνικά: Σοφία Κατσούρα, ενδυματολογική επιμέλεια: La Reina, πρωτότυπη μουσική: Βύρων Κατρίτσης, φωνητική διδασκαλία: Χριστίνα Αργύρη, κινησιολογική επιμέλεια: Μπήλιω Καλιακάτσου, επιμέλεια φωτισμών: Κώστας Μπάμπης, βοηθός σκηνοθέτη: Ζωή Αρβανίτη, διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Δρακάτου, γραφιστικός σχεδιασμός: Γιώργος Σκαρμούτσος, παραγωγή: Maniart. Ερμηνεύουν: Μαρία Σκαφτούρα, Ειρήνη Βασιλάτου, Μπήλιω Καλιακάτσου, Βάλη Μαυρίδη, Φάνης Σακελαρίου.
Πληροφορίες
Σκηνή 14η Μέρα, Καλλιρρόης 10, Αθήνα (πλησίον μετρό: Ακρόπολη και τραμ: Βουλιαγμένη), τηλ. κρατήσεων: 6973 331497, 6976 408158. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 9 Μαρτίου – 29 Απριλίου: Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 18.00, Δευτέρα: 21.00. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 10 ευρώ.