Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τις σχεδιαζόμενες φορολογικές ρυθμίσεις εξαπέλυσε ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μηλιός, την ώρα που η Κουμουνδούρου ανταπέδιδε τα πυρά του υπουργείου Οικονομικών και του γραμματέα της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννη για την φορολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση βγάζει το προσωπείο της «ανάπτυξης» και πλέον ανοικτά «πυροβολεί» τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Στο στόχαστρό της οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, υποστηρίζει ο κ. Μηλιός και ενδεικτικά αναφέρει τα εξής ως τις «πρώτες ριπές» από την πλευρά της κυβέρνησης: α) την κατάσχεση μισθών και συντάξεων από τα 600 ευρώ –που αποσύρθηκε, όπως επισημαίνει, από το νομοσχέδιο για να επανέλθει στο μέλλον- για ελάχιστες οφειλές προς το Δημόσιο, β) τη φυλάκιση για οφειλόμενα ποσά 5.000 ευρώ γ) τις κατασχέσεις περιουσίας για επιχειρηματίες «που δεν μπορούν να αποπληρώσουν ολόκληρο το χρωστούμενο ΦΠΑ εντός δέκα ημερών».
«Ο στόχος τους είναι πλέον προφανής», τονίζει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, «θέλουν να κατάσχουν ότι έχει απομείνει και να το διανείμουν στο μεγάλο κεφάλαιο, ελληνικό και ξένο», αλλά ο ελληνικός λαός, διαμηνύει, δεν θα αποδεχθεί να ζήσει σαν δούλος του μεγάλου κεφαλαίου καθώς το «σύνθημα "ή αυτοί ή εμείς" είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».
Στην απάντησή του προς το υπουργείο Οικονομικών και τον γραμματέα της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει με νόημα ότι η προσεκτική μελέτη των προτάσεών του για το φορολογικό, θα απαντήσει σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες τους.
Χαρακτηρίζει επίσης προκλητικό «οι δήθεν "ουδέτεροι τεχνοκράτες"», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει,, κ. κ. Στουρνάρας και Μαυραγάνης, να βάζουν το υπουργείο Οικονομικών, να απαντά με δελτίο Τύπου σε προτάσεις της αντιπολίτευσης, για διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς.
Μπορεί στο δικό τους πολιτικό πολιτισμό ο διάλογος έχει αντικατασταθεί από τη δογματική υπακοή στα μνημονιακά τελεσίγραφα, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τονίζεται, αποτελεί δέσμευση και διαρκή στόχο για μια φορολογική πολιτική που θα στηρίζεται στην κοινωνία και όχι στην επιβολή, τα χαράτσια, τις κατασχέσεις και τις φυλακίσεις.
Όσο για την κατηγορία ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν στην αντίληψη «λεφτά υπάρχουν», η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για γενικότητες και αφορισμούς .
Απαντώντας εξάλλου στον κ. Κεφαλογιάννη ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλεί να υποδείξει «έστω ένα μέτρο από τις προτάσεις, που να επιβαρύνει με ένα ευρώ τη μεσαία τάξη, την οποία διέλυσε η πολιτική τους». «Εμείς», συνεχίζει στο ίδιο ύφος, «θα συνεχίσουμε με αγωνία να ξαναδιαβάζουμε τις προτάσεις μας, για να βρούμε σε ποια σελίδα αναφέρουμε για "42% συντελεστή σε επιχειρήσεις και πολίτες" που ανακάλυψε ο ίδιος! Αν βεβαίως ο κ. Κεφαλογιάννης αγωνιά για την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει έως και 42% τον συντελεστή, τον καθησυχάζουμε ότι δεν σχεδιάζουμε κάτι τέτοιο, γιατί απλά ΙΣΧΥΕΙ ΗΔΗ με το άρθρο 1 του Ν. 4110/2013 (ΦΕΚ 17 Α΄/23.1.2013)».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει ότι όχι μόνο δεν ισχύουν τα όσα λένε οι εκπρόσωπoι της κυβέρνησης, αλλά και ότι η πρότασή του προβλέπει μείωση του φόρου στους τόκους καταθέσεων. «Η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι θα φέρουν νόμο για την προστασία των καταθέσεων (χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων) από χρέη στην εφορία; Θα προστατεύσει την περιουσία από κατασχέσεις και τους πολίτες από φυλακίσεις; Θα προστατεύσει η Νέα Δημοκρατία τις καταθέσεις από κατασχέσεις;», διερωτάται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνιστά προσεκτικότερη μελέτη των προτάσεων του.