Χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις των σχέδιο των ΗΠΑ για το Ιράκ

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2003 11:10
A- A A+

Περισσότερες από 25 τροποποιήσεις, δέχθηκε το σχέδιο απόφασης, που έχουν καταθέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να επιτύχουν την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά Ιράκ, χωρίς πάντως να αλλάζουν οποιοδήποτε από τα βασικά αιτήματα.

Το τροποποιημένο σχέδιο που πρόκειται να συζητηθεί εκ νέου σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δίνει και πάλι αυξημένες εξουσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία στη διακυβέρνηση του Ιράκ και κυρίως στο πώς θα διατεθεί το ιρακινό πετρέλαιο για την ανοικοδόμηση της χώρας μέχρι την εγκατάσταση μιάς μόνιμης κυβέρνησης.

Η διαφορά με το αρχικό σχέδιο, είναι, ότι, η νέα αμερικανική εισήγηση αφήνει περιθώριο αποπληρωμής των ιρακινών χρεών σε χώρες όπως η Ρωσία, προς την οποία εκκρεμούν οφειλές δισεκατομμυρίων δολαρίων από το προηγούμενο καθεστώς της Βαγδάτης. Ταυτόχρονα το σχέδιο, αναφέρεται στην αναγκαιότητα διορισμού ειδικού συντονιστή του ΟΗΕ στο Ιράκ, ο οποίος όμως θα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες.

Διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Ευνη αναφέρουν ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν τάσσεται υπέρ του διορισμού στη θέση αυτή του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αλγερίας, Λαχντάρ Μπραχίμι, που τώρα διευθύνει την επιχείρηση του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ άφησε πάντως χθες να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της αναστολής και όχι της άρσης των κυρώσεων για να βρεθεί λύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Λίγο αργότερα πάντως τόσο ο Πάουελ όσο και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους, κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει μιά τόσο μεγάλη υποχώρηση. «Μετά την πτώση του καθεστώτος στο Ιράκ, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε ο,τιδήποτε άλλο από την άρση των κυρώσεων ώστε ο ιρακινος λαός να ενσωματωθεί πλήρως στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛέλαν.

Γαλλία και Γερμανία έχουν προτείνει την αναστολή των κυρώσεων, υποστηρίζοντας ότι η τελική απόφαση για το εμπάργκο θα πρέπει να ληφθεί μόνο όταν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ πιστοποιήσουν ότι το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, τόνισε όμως, ότι, δεν είναι αναγκαίο να επαναληφθούν οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ στο Ιράκ. Η αμερικανο-βρετανική συμμαχία στο Ιράκ «έχει τον πλήρη έλεγχο στο έδαφος», τόνισε ο Πάουελ, υποστηρίζοντας ότι έχει βρεθεί «υλικό», που δείχνει την ύπαρξη προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ τάχθηκε πάντως χθες υπέρ της άρσης «το συντομότερο δυνατό» των διεθνών κυρώσεων κατα του Ιράκ. «Εχουμε τη γνώμη ότι οι κυρώσεις έχουν γίνει ανώφελες και οτι θα πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, προσθέτοντας όμως ότι η ανοικοδόμηση της χώρας πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι η ψηφοφορία για την άρση των κυρώσεων θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή