Εκθεσιακό ταξίδι στη μουσική αρχαιότητα μιας φιλόξενης πατρίδας

Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 10:13

Στην έκθεση με τίτλο «Μουσική παιδεία και δημοκρατία» παρουσιάζεται μία ολοκληρωμένη εικόνα της μουσικής παιδείας στην Κλασική Αθήνα.

A- A A+

Προσεγγίζοντας τη μουσική ως ένα στοιχείο παιδείας που ενδυναμώνει τους θεσμούς της δημοκρατίας και της συμμετοχής στα κοινά και ξυπνώντας τις μνήμες μιας «καλής πατρίδας», το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων «ταξιδεύει» στη Θεσσαλονίκη με δύο εκθέσεις.

«Μουσική παιδεία και δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα»

Σε επιστημονική επιμέλεια της καθηγήτριας Αλεξάνδρας Γουλάκη – Βουτυρά, η έκθεση με τίτλο «Μουσική παιδεία και δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα» θα παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έως τις 21 Ιουνίου.

Στις τρεις ενότητες της έκθεσης, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα από κείμενα, εκμαγεία αρχαιολογικών ευρημάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα και φωτογραφικές αναπαραγωγές εικονογραφικού υλικού από πολλά μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρουσιάζεται μία ολοκληρωμένη εικόνα της μουσικής παιδείας στην Κλασική Αθήνα.

Η πρώτη ενότητα προβάλλει τους ήρωες: Θησέα, Ηρακλή, Αχιλλέα και Πάρι, ως πρότυπα του μορφωμένου μουσικά ήρωα, αναδεικνύει τη μουσική εκπαίδευση των νέων ως συστατικό της διαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης και του ηθικού χαρακτήρα του μελλοντικού αθηναίου πολίτη και αναφέρεται στη μουσική συνοδεία, κατά τη σωματική άσκηση στην παλαίστρα.

Η δεύτερη ενότητα αφορά στις εκδηλώσεις του Δήμου, με τη συμμετοχή των νέων της πόλης στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές, όπως στα Παναθήναια (πομπές, ομαδικοί χοροί νέων και νεανίδων), σε μουσικούς αγώνες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις και στα Εν Άστει Διονύσια και αναδεικνύει το θέατρο ως παιδεία της πόλης, ενώ η τρίτη ενότητα παρουσιάζει τους μουσικά μορφωμένους Αθηναίους.

«Καλή πατρίδα…»

Η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τίτλο «Καλή πατρίδα… ελληνικές κοινότητες πολιτικών προσφύγων στην Ανατολική Ευρώπη», παρουσιάζεται στο Γενί Τζαμί έως τις 22 Μαρτίου.

Η δεύτερη έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τίτλο «Καλή πατρίδα… ελληνικές κοινότητες πολιτικών προσφύγων στην Ανατολική Ευρώπη», εγκαινιάζεται στο Γενί Τζαμί, σήμερα  -Παρασκευή 1 Μαρτίου - στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 22 Μαρτίου.

Μέσα από τεκμήρια της εποχής, που περιλαμβάνουν ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών, εφημερίδων, εγγράφων, περιοδικών, βιβλίων, εικαστικών έργων, επιστολών και χειρόγραφων σημειώσεων, η έκθεση αποτυπώνει την εγκατάσταση των πολιτικών προσφύγων στην υπερορία, μετά τον Εμφύλιο, παρακολουθώντας την εκπαίδευση, την εργασία, τις αθλητικές και εορταστικές εκδηλώσεις, την καθημερινή ζωή, την πνευματική δημιουργία και άλλες πτυχές της ζωής τους.

Το υλικό της έκθεσης διατίθεται από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το ΚΚΕ και το Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο Υπουργείου Εξωτερικών, τον Σύλλογο Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων Τασκένδης - Συλλογή Σιμόνης Ζαφειροπούλου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών,  την ΕΡΤ, την ΕΤ-3 και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, καθώς και από συλλόγους πολιτικών προσφύγων και προσωπικά αρχεία ιστορικών της περιόδου και πολιτικών προσφύγων.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία – Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 895938 – 9. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα – Σάββατο: 10:00 – 18:00.
Γενί τζαμί, Αρχαιολογικού Μουσείου 30 – Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 425531, για ξεναγήσεις: 2310 857978. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη - Κυριακή 10:00 – 18:00.

Προτεινόμενα για εσάς