«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε το Ιράν τις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις έξι δυνάμεις, μετά την ολοκλήρωση διήμερων διαπραγματεύσεων στο Αλμάτι του Καζακστάν.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν Σαέντ Τζαλιλί, αυτή τη φορά η ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) επιχείρησαν να «να έρθουν πιο κοντά στις θέσεις μας».
«Θεωρούμε αυτές τις συνομιλίες θετικό βήμα που μπορεί να συμπληρωθεί αν υιοθετηθεί μια θετική εποικοδομητική προσέγγιση και γίνουν αμοιβαία βήματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιρανικής πλευράς.
«Κάποιες θέσεις της ομάδας των 5+1 ήταν πιο θετικές σε σχέση με αυτές που είχαν εκφράσει στο παρελθόν», δήλωσε ο κ Τζαλαλί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με τη Ρωσία και το Ιράν, περαιτέρω συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στις 18 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη και νέος γύρος πολιτικών διαπραγματεύσεων στο Αλμάτι στις 5 και 6 Απριλίου.
Ο κ. Τζαλαλί άφησε να εννοηθεί ότι η Τεχεράνη μπορεί να συζητήσει την παραγωγή εμπλοτισμένου, σε ποσοστό 20%, πυρηνικού καυσίμου, αλλά όχι το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού του Φόρντο.
«Οι εγκαταστάσεις του Φόρντο είναι νόμιμες και λειτουργούν υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας και το κλείσιμό τους δεν έχει καμία λογική», είπε ο Τζαλίλι.
Οι παγκόσμιες δυνάμεις φέρονται να ζητούσαν από το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και να κλείσει τον σταθμό στο Φόρντο, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί.
«Πολύ αισιόδοξος» δήλωσε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί για το μέλλον των διαπραγματεύσεων. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Η έκβαση θα είναι τελικά επωφελής και για τις δύο πλευρές», είπε στους δημοσιογράφους στη Βιέννη ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.
«Τα πράγματα βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή και νομίζω ότι η συνάντηση στην Αλμάτι θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή», είπε.
Από Παρίσι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι δύο ημέρες των συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας ήταν χρήσιμες και σημείωσε ότι μια σοβαρή δέσμευση από την Τεχεράνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο μακροπρόθεσμη, συνολική συμφωνία.
Ο κ. Κέρι που είχε συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη, επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να εμπλακεί σε διμερείς συνομιλίες με το Ιράν.
«Το Ιράν ξέρει τι πρέπει να κάνει, ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφή την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει την πολιτική του (ώστε) το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα», είπε ο αμερικανός υπουργός.