Νέα μπαταρία ιόντων λιθίου φορτίζεται σε 10 λεπτά

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 11:13
www.usc.edu/Mingyuan Ge/Chongwu Zhou
A- A A+

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μία νέα μπαταρία ιόντων λιθίου με τη χρήση νανοσωματιδίων, η οποία είναι αποδοτικότερη, επαναφορτίζεται ταχύτερα και διαρκεί πολύ περισσότερο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πορώδη νανοσωματίδια πυριτίου αντί για ανόδους από γραφίτη, εξασφαλίζοντας έως και τριπλάσια ισχύ, κάτι που σύμφωνα με τον καθηγητή Τσονγκγού Ζου, «ανοίγει το δρόμο για το σχέδιο της επόμενης γενιάς μπαταριών ιόντων λιθίου».

Ο καθηγητής που συντόνισε τις έρευνες λέει ότι παλαιότερες μπαταρίες με άνοδο από πυρίτιο αχρηστεύονταν γρήγορα λόγω της επανειλημμένης διαστολής και συστολής τους κατά τη φόρτιση και αποφόρτιση. Το νέο σχέδιο χρησιμοποιεί πορώδη νανοκαλώδια πυριτίου, διαμέτρου μικρότερης των 100 νανομέτρων και μήκους λίγων μικρομέτρων. Οι πόροι επιτρέπουν τη διαστολή και συστολή του πυριτίου χωρίς τον κίνδυνο διάσπασης.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Nano Research, η επιφάνεια αυξάνεται, με αποτέλεσμα τα ιόντα λιθίου να μετακινούνται ταχύτερα, βελτιώνοντας την απόδοση της μπαταρίας,  μειώνοντας σημαντικά το χρόνο που χρειάζεται για να επαναφορτιστεί και προσφέροντας έως και 2.000 κύκλους φόρτισης, έναντι περίπου 200 που προσφέρουν τα σημερινά σχέδια.

Οι νέες μπαταρίες μπορεί να αξιοποιηθούν σε κινητά τηλέφωνα ή ακόμη και σε υβριδικά αυτοκίνητα, ενώ ενδέχεται να διατίθενται στο εμπόριο μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ενσωματωμένες σε διάφορες συσκευές, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού πανεπιστημίου.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή