Τα αποθέματα πόσιμου νερού σε μεγάλες περιοχές της Μέσης Ανατολής παρουσίασαν ανησυχητική συρρίκνωση την τελευταία δεκαετία, επιβεβαίωσε μελέτη της NASA που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια δύο δορυφόρων.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους δίδυμους δορυφόρους Gravity Recovery και Climate Experiment (GRACE) που χαρτογραφούν τη γήινη βαρύτητα, οι ερευνητές της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας είδαν ότι, από το 2003, τμήματα της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν έχουν χάσει 144 κυβικά χιλιόμετρα πόσιμου νερού, ποσότητα που, όπως λένε, είναι σχεδόν ίση με το νερό που περιέχει η Νεκρά Θάλασσα.
Η χρήση δορυφόρων κρίθηκε απαραίτητη λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή και του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη Συρία και καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση με σκοπό τη συλλογή δεδομένων.
NASA'S GODDARD SPACE FLIGHT CENTER
«Τα δεδομένα του GRACE δείχνουν ανησυχητικούς ρυθμούς μείωσης της αποθήκευσης νερού στις λεκάνες απορροής του Τίγρη και του Ευφράτη, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι οι ταχύτεροι στη Γη, μετά από τους ρυθμούς απώλειας της δυνατότητας αποθήκευσης υπόγειων υδάτων που παρατηρούνται στην Ινδία», δήλωσε ο βασικός ερευνητής Τζέι Φαμιλιέτι από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
«Την ίδια ώρα, η ζήτηση για πόσιμο νερό εξακολουθεί να αυξάνεται και οι προσπάθειες διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή δεν είναι συντονισμένες εξαιτίας των διαφορετικών ερμηνειών του διεθνούς δικαίου.»
Οι επιστήμονες, που θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους αύριο στην επιθεώρηση Water Resources Research, αποδίδουν το 60% του προβλήματος στην όλο και εντατικότερη άντληση υπόγειων υδάτων, άλλο ένα 20% στη συρρίκνωση των πάγων και στην ξηρασία του εδάφους και το υπόλοιπο 20% στην απώλεια των επιφανειακών υδάτων σε λίμνες και υδατοδεξαμενές.
NASA
Επισημαίνουν ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες έγιναν πιο έντονοι μετά από την ξηρασία που έπληξε την περιοχή το 2007, όμως ακόμη και χωρίς αυτήν, υποστηρίζουν ότι η ταχεία αύξηση του πληθυσμού στη Μέση Ανατολή έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνεται όλο και περισσότερο νερό.
«Η Μέση Ανατολή δεν έχει και τόσο πολύ νερό ούτως ή άλλως και αποτελεί κομμάτι ενός κόσμου που θα έχει όλο και λιγότερη βροχόπτωση λόγω της κλιματικής αλλαγής», προειδοποιεί ο Φαμιλιέτι. Καλεί τους διαμορφωτές πολιτικής τόσο στις χώρες της Μέσης Ανατολής όσο και στις άλλες ξηρές περιοχές του πλανήτη να αρχίσουν να διαχειρίζονται τα αποθέματα νερού «όσο καλύτερα μπορούν» πριν να είναι αργά.