Τα σκυλιά είναι πιο ικανά να αντιλαμβάνονται καταστάσεις από την οπτική γωνία των ανθρώπων απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που καταδεικνύει ότι τα ζώα αυτά είναι πιο πιθανό να «κλέψουν» φαγητό όταν νομίζουν ότι κανείς δεν τα βλέπει.
Συγκεκριμένα, η έρευνα καταλήγει ότι, όταν το αφεντικό απαγορεύει στον σκύλο να πάρει φαγητό, εκείνος είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να μην υπακούσει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο σε σχέση με ένα φωτεινό – κάτι που σημαίνει ότι ο σκύλος λαμβάνει υπόψη του πότε ο άνθρωπος μπορεί να δει και πότε όχι.
Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαίνει ότι οι σκύλοι μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους όταν αντιλαμβάνονται ότι έχει αλλάξει η οπτική γωνία του αφεντικού τους.
Την έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Animal Cognition, πραγματοποίησε η Δρ. Τζούλιαν Καμίνσκι από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, παρακολουθώντας 42 θηλυκά και 42 αρσενικά σκυλιά.
Η έρευνα είναι «απίστευτη γιατί υπονοεί πως οι σκύλοι καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι δεν τους βλέπουν, συνεπώς κατανοούν την ανθρώπινη οπτική γωνία», αναφέρει η Δρ. Καμίνσκι σε γραπτή ανακοίνωση. Προσθέτει ότι, αν και πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων νομίζουν ότι τα κατοικίδιά τους είναι έξυπνα και καταλαβαίνουν τους ανθρώπους, αυτό δεν είχε προηγουμένως μελετηθεί από επιστήμονες.
«Οι άνθρωποι διαρκώς αποδίδουν διάφορες ιδιότητες και συναισθήματα σε άλλους ζώντες οργανισμούς. Ξέρουμε ότι ο σκύλος μας είναι έξυπνος ή ευαίσθητος, αλλά αυτό το σκεφτόμαστε εμείς, όχι τα ζώα», επισημαίνει η Δρ. Καμίνσκι.
«Τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να έχουν δίκιο όταν μιλάμε για σκύλους, ωστόσο ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι οι σκύλοι έχουν πραγματικά ευέλικτη κατανόηση του νου και του μυαλού των άλλων. Μέχρι στιγμής η υπόθεση ήταν πάντα ότι μόνο οι άνθρωποι έχουν αυτή την ικανότητα», καταλήγει.