Ο εικοστός αιώνας των διωγμών και της σύγκρουσης των πολιτισμών, που - σαν έμπειρος απατεώνας - οδηγεί σε υποτιθέμενους παραδείσους, οι οποίοι γίνονται, τελικά, τόσο ίδιοι με την κόλαση, έρχεται αντιμέτωπος με τον τελευταίο Έλληνα, σε μία συγκινητική ιστορία ζωής.
Το εξώφυλλο του βιβλίου «Ο τελευταίος Έλληνας».
Σαν έναν ποιητικό φόρο τιμής στον πόνο και τον πλούτο της ζωής ενός μέτοικου, είτε αυτός είναι πρόσφυγας, είτε μετανάστης, ο ομογενής συγγραφέας Άρης Φιορέτος παρουσιάζει το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ο τελευταίος Έλληνας», στο βιβλιοπωλείο Ιανός, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ.
Στο σύγχρονο λυρικό του μυθιστόρημα, ο Άρης Φιορέτος μιλάει με τρυφερότητα, αλλά και σκληρότητα, για την οικογένεια και τη φιλία, τη δύναμη των αναμνήσεων και της φαντασίας, τα όνειρα και τις αυταπάτες, μέσα από την ιστορία του ήρωά του, Γιάννη Γεωργιάδη.
Γιος έλληνα αγρότη, πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Γιάννης παίρνει την απόφαση να αφήσει την Ελλάδα και να ακολουθήσει τον παιδικό του έρωτα, μέχρι τη Σουηδία. Εκεί, βρίσκει κάτι που μοιάζει με παράδεισο. Μαθαίνει καινούρια πράγματα, κερδίζει χρήματα, αρχίζει να κάνει όνειρα, ερωτεύεται τη σουηδή νταντά της οικογένειας που τον φιλοξενεί και δημιουργεί τη δική του οικογένεια. Όμως, το όνειρο αρχίζει να μετατρέπεται σε εφιάλτη, μόλις γεννιέται το παιδί του.
Ο συγγραφέας
Γεννημένος στο Γκέτεμποργκ, το 1960, από έλληνα πατέρα και αυστριακή μητέρα, ο Άρης Φιορέτος μεγάλωσε στη Σουηδία, μαθαίνοντας πρώτα τη γερμανική γλώσσα και μετά την ελληνική. Σπούδασε Ιστορία της Λογοτεχνίας στις ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ενώ εργάστηκε ως μεταφραστής, επιμελητής κειμένων και αρθρογράφος σε διάφορα σουηδικά περιοδικά.
Έκανε τη συγγραφική του είσοδο το 1991 και ήταν ένας από τους 13 συγγραφείς που συνέγραψαν το «Global novel», το 2003. Στην Ελλάδα, κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του «Στοκχόλμη νουάρ» (2002) και «Η αλήθεια για τον Σάσα Κνις» (2006).
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ - [email protected]