Οι πάγοι της Γροιλανδίας είναι λιγότερο ευάλωτοι στην άνοδο των θερμοκρασιών απ' όσο πίστευαν έως σήμερα οι επιστήμονες, όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης. Μελετώντας τις επιπτώσεις μιας θερμής περιόδου, πριν από 100.000 και πλέον χρόνια, είδαν ότι έλιωσε μόνο το εν τέταρτο του παγοκαλύμματος.
Το περασμένο καλοκαίρι, η παγωμένη επιφάνεια της Γροιλανδίας μετατράπηκε σε... λασπόνερα. Υποχώρηση παρατηρήθηκε ακόμη και στα ψυχρότερα τμήματά της, κάτι που οδήγησε ορισμένους επιστήμονες να διατυπώσουν την ανησυχία ότι σε περίπτωση ολοκληρωτικής τήξης, τα επίπεδα των υδάτων της θάλασσας παγκοσμίως θα μπορούσαν να ανεβούν ακόμη και κατά 7 μέτρα.
Η νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 300 επιστήμονες από 38 πανεπιστήμια και ιδρύματα σε 14 χώρες, επικεντρώθηκε σε έναν αρχαίο πυρήνα πάγου, ο οποίος αποκάλυψε ότι το παγοκάλυμμα δεν είχε λιώσει και τόσο εύκολα στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν είναι εξ ολοκλήρου καθησυχαστικά, καθώς αφήνουν να εννοηθεί ότι, στην άλλη άκρη του πλανήτη, η Ανταρκτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας μεγαλύτερη από αυτήν που υπολόγιζαν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές μελέτησαν έναν πυρήνα πάγου, τον οποίο πήραν από το παγοκάλυμμα της βορειοδυτικής Γροιλανδίας, από βάθος 2,5 χιλιομέτρων. Είδαν ότι, κατά στις αρχές της Έμιας μεσοπαγετώδους περιόδου, πριν από 130.000-115.000 χρόνια, το παγοκάλυμμα έχασε μόλις 400 μέτρα ή περίπου το 25% του πάγου του.
«Η ποσότητα πάγου που χάθηκε από το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας ήταν μικρότερη από αυτήν που περίμεναν πολλοί», δήλωσε στο Reuters η Ντόρτε Νταλ-Γένσεν από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, βασική συντάκτρια της έκθεσης που δημοσιεύεται στο Nature. Η ίδια και οι συνάδελφοί της εξηγούν ότι είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς τι συνέβη εκείνη την περίοδο γιατί οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν είναι «παρόμοιες, με αυτές στις οποίες οδεύουμε», όπως λένε.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Έθριτζ από τον Οργανισμό Επιστημονικών και Βιομηχανικών Ερευνών της Αυστραλίας, η αρχαία υπερθέρμανση οφειλόταν στο γεγονός ότι η Γη απορροφούσε περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία λόγω της τότε τροχιάς της. Η σημερινή υπερθέρμανση, λέει ο Δρ. Έθριτζ, ευθύνεται κυρίως στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Παλαιότερες μελέτες έδειχναν ότι, κατά την Έμια περίοδο, η θερμοκρασία της Γροιλανδίας ήταν κατά 4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με σήμερα. Σύμφωνα ωστόσο με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, φαίνεται πως ήταν έως και 8 βαθμούς υψηλότερη.
Επιπλέον, η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως βρισκόταν 6 μέτρα πιο πάνω, κάτι όμως που, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν μοιάζει να οφείλεται στο λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, παρά μόνο σε μικρό βαθμό. Γι' αυτό και οι ίδιοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ανταρκτική να είναι πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.