Σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες για ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, σε εθνικό επίπεδο, διαπιστώνει έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης για το Περιβάλλον Globe, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με ομάδα του London School of Economics.
Οι συντάκτες επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνάς τους, οι πολιτικοί κάνουν περισσότερα απ’ όσα τους αναγνωρίζονται.
Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τις προσπάθειες 33 αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Είδε ότι, μέσα στο 2012, οι 32 υιοθέτησαν ή έκαναν βήματα προς την εισαγωγή νομοθεσίας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Από αυτές, 18 χώρες – ανάμεσά τους και κάποιες αναπτυσσόμενες οικονομίες - πέτυχαν «σημαντική» πρόοδο.
Στη λίστα των σημαντικότερων προσπαθειών που έγιναν το 2012 συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η υιοθέτηση νόμου, στο Μεξικό, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2020, το νέο σύστημα εμπορίας ρύπων της Νοτίου Κορέας, αλλά και τα πρώτα βήματα της Κίνας στην κατεύθυνση της δημιουργίας νομικού πλαισίου για την κλιματική αλλαγή.
Η Globe, στην οποία μετέχουν βουλευτές από 70 χώρες, επαινεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις προσπάθειές της, εν μέσω κρίσης, με την υιοθέτηση νέου κανονισμού για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του νόμου περί καθαρού αέρα.
Στον αντίποδα, οι συντάκτες «επιπλήττουν» τον Καναδά για την απόφασή του να αποσυρθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά στα τρία χρόνια έκδοσης της έκθεσης, που η Globe και το LSE καταγράφουν «πισωγύρισμα» από κάποια χώρα.
Η οργάνωση αναγνωρίζει ότι η παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, όμως ο πρόεδρός της και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας, Τζον Γκάμερ, εκτιμά ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.
«Δεν το κάνουμε για αλτρουιστικούς λόγους»
Έκκληση για υιοθέτηση εθνικών νόμων για την κλιματική αλλαγή και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απηύθυνε και η επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το κλίμα, από το βήμα διάσκεψης της Globe, στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι δεν θα επιτευχθεί διεθνής συμφωνία εάν πρώτα δεν εισαχθεί νομοθεσία σε εθνικό επίπεδο.
«Δεν το κάνουμε για αλτρουιστικούς λόγους, για να σώσουμε τον πλανήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κριστιάνα Φιγκουέρες. «Θα σώσουμε και τον πλανήτη, όμως η εθνική κλιματική νομοθεσία πρέπει να συνδέεται άμεσα με την εθνική πραγματικότητα, με σκοπό τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος».