Στην εφαρμογή έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης που «πνίγει» το Πεκίνο από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας προχωρούν οι αρχές του Πεκίνου. Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι οργισμένες αντιδράσεις των Κινέζων, όχι μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στα επίσημα μέσα ενημέρωσης.
Οι συγκεντρώσεις των αναπνεύσιμων σωματιδίων PM2,5 στον ατμοσφαιρικό αέρα άγγιξαν επίπεδα 45-50 φορές μεγαλύτερα από τα φυσιολογικά. Οι αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας κάλεσαν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και απαγόρευσαν τις σχολικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Την Κυριακή, η Hyundai σταμάτησε τη βιομηχανική παραγωγή της, οι εργασίες διεκόπησαν σε περίπου 30 εργοτάξια, ενώ η κυβέρνηση κάλεσε τους αξιωματούχους της να περιορίσουν τη χρήση των αυτοκινήτων τους.
Τα μέτρα αυτά ωστόσο δεν αναμένεται να φέρουν ανακούφιση στο Πεκίνο: έξω από την πρωτεύουσα, αναφέρθηκαν μαζικές ματαιώσεις πτήσεων και αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν, καθώς η ορατότητα σε κάποιες περιοχές περιορίστηκε στα 50 μέτρα. Παρότι οι χειρουργικές μάσκες πωλούνται... σαν ζεστό ψωμί, οι αναφορές για αναπνευστικά προβλήματα όλο και πληθαίνουν, με τα νοσοκομεία να καταγράφουν αύξηση 30% στα περιστατικά δύσπνοιας.
Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί από την Τετάρτη, οπότε και, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι άνεμοι θα ενισχυθούν επιτρέποντας τη σταδιακή διάλυση της αιθαλομίχλης.
Κάτοικοι της κινεζικής μεγαλούπολης υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επιδεινώνεται διαρκώς, παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων ότι η ποιότητα του αέρα έχει βελτιωθεί από το 2008, όταν το Πεκίνο διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η αποπνικτική ατμόσφαιρα έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, οι οποίες αποτυπώνονται και στις κρατικές εφημερίδες. Η Global Times για παράδειγμα, ζήτησε από τις αρχές μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ατμοσφαιρική ρύπανση, καλώντας την κυβέρνηση να αλλάξει την «παλαιότερη μέθοδο συγκάλυψης των προβλημάτων και να δίνει στη δημοσιότητα τα δεδομένα».
Στην επίσημη People’s Daily γίνεται λόγος για μια «αποπνικτική πολιορκία» της αιθαλομίχλης, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ενώ η China Daily επισημαίνει ότι η Κίνα πρέπει να βρει τις ισορροπίες μεταξύ ανάπτυξης και ποιότητας ζωής.