Έρχεται από τις σελίδες της επιστημονικής φαντασίας, αλλά ήταν σίγουρο πως αργά ή γρήγορα θα έκανε την εμφάνισή του: το αντιαεροπορικό σύστημα που δοκίμασε η γερμανική Rheinmetall Defence χρησιμοποιήθηκε ενάντια σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία κατέρριψε με ακτίνες λέιζερ.
Πρόκειται για ένα σύστημα λέιζερ των 50 kW και περιλαμβάνει, πέρα από το «κανόνι» λέιζερ, το ευρέως χρησιμοποιούμενο ραντάρ/σύστημα ελέγχου πυρός Skyguard για την ανίχνευση, στόχευση και κατάρριψη ταχέως κινούμενων στόχων. Οι δύο στόχοι (δύο UAV - μη επανδρωμένα αεροσκάφη) έκαναν βύθιση με ταχύτητα 50 μέτρων το δευτερόλεπτο, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, όταν καταρρίφθηκαν από το σύστημα της Rheinmetall, το οποίο τους είχε εντοπίσει και παρακολουθούσε σε απόσταση τριών χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, το σύστημα θα γίνει φορητό και θα ενισχυθεί με ένα πυροβόλο γενικής χρήσης των 35 χιλιοστών. Οι ακτίνες του είναι αρκετά ισχυρές για να τρυπήσουν μία μπάρα ατσαλιού πάχους 15 χιλιοστών (στη δοκιμή αυτό έγινε με επιτυχία σε απόσταση ενός χιλιομέτρου) ή να καταστρέψουν μία μεταλλική μπάλα σφαίρα μεγέθους αντίστοιχου ενός βλήματος όλμου (η σφαίρα που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή είχε διάμετρο 82 χιλιοστών).
Οι δοκιμές έλαβαν χώρα κατά τα τέλη του Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελβετία, και χαρακτηρίστηκαν ως «εξαιρετικά επιτυχημένες».
Ο πυργίσκος αεράμυνας, Revolver Gun στον οποίο είναι τοποθετημένα τα λέιζερ της Rheinmetall, όπως και το Skyguard, κατασκευάζονται από την Oerlikon. Το «κανόνι» λέιζερ (50kW HEL- High Energy Laser) στην ουσία αποτελείται από δύο λέιζερ, ένα των 30 kW και ένα των 20kW, οι ακτίνες των οποίων εστιάζονται μέσω της τεχνολογίας BST (Beam Superimposing Technology) και προκύπτει η τελική, καταστρεπτική για τους στόχους, ακτίνα.
Η Rheinmetall φιλοδοξεί το σύστημα – που δοκιμάστηκε υπό ποικίλες καιρικές συνθήκες- να χρησιμοποιηθεί σε ρόλους C-RAM (Counter Rocket, Artillery and Mortar) αντίστοιχους του ισραηλινού «Iron Dome», που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και κατάρριψη των ρουκετών και των όλμων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η εταιρεία έχει πειραματιστεί ξανά με συστήματα λέιζερ, δοκιμάζοντας ένα σύστημα των 10 kW, ενώ για το επόμενο έτος προορίζει δοκιμή συστήματος των 60 kW, με απώτερο στόχο ένα πανίσχυρο όπλο λέιζερ των 100 kW. Ως πλατφόρμα για τα στρατιωτικά λέηζέρ της θα χρησιμοποιηθεί το τεθωρακισμένο όχημα ΤΜ170.