Δύο φορές μέσα στο περασμένο έτος – πρώτα τον Ιούνιο και έπειτα το Σεπτέμβριο – η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) προέβλεψε ότι το 2012 θα ανακηρυσσόταν το θερμότερο έτος στα χρονικά. Οπότε η επίσημη ανακοίνωση, την Τρίτη, ότι πράγματι ήταν το θερμότερο και με διαφορά, μάλλον δεν εξέπληξε πολλούς.
Συγκεκριμένα, η μέση θερμοκρασία ανέβηκε στους 13 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας κατά 0,6 βαθμούς το ρεκόρ (έναν ολόκληρο βαθμό Φαρενάιτ) που κατείχε μέχρι σήμερα το έτος 1998. Σημειώνεται ότι οι επίσημες καταγραφές στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν το 1895.
Κύρια μετεωρολογικά χαρακτηριστικά της χρονιάς που έφυγε ήταν η παρατεταμένη ξηρασία, που επηρέασε το 61% της αμερικανικής επικράτειας και μάλιστα επιμένει σε δεκάδες πολιτείες, καθώς και το γεγονός ότι ο χειμώνας ήταν ουσιαστικά... απών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος κλιματικού ελέγχου της NOAA, πέρυσι «είχαμε τη θερμότερη άνοιξη, το θερμότερο Ιούλιο και το τρίτο θερμότερο καλοκαίρι στα χρονικά».
Στις 48 πολιτείες της αμερικανικής ενδοχώρας (δηλαδή εκτός από την Αλάσκα και τη Χαβάη), οι θερμοκρασίες του 2012 ήταν υψηλότερες από το μέσο όρο. Για 19 από αυτές, το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί.
Η κυβερνητική υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι το 2012 έρχεται δεύτερο στη «λίστα» των ετών με τα περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Κατεγράφησαν 11 φυσικές καταστροφές με ζημιές ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των κυκλώνων Σάντι και Ισαάκ.
«Η ζέστη ήταν αξιοσημείωτη», δήλωσε στους New York Times ο Τζέικ Κράουτς από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Δεδομένων της NOAA. «Ήταν παρατεταμένη. Το γεγονός ότι κατέρριψε το ρεκόρ κατά 1 βαθμό (Φαρενάιτ) είναι πολύ μεγάλη υπόθεση».
Οι ερευνητές της υπηρεσίας αποδίδουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες εν μέρει στη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος. Όπως επισημαίνουν ωστόσο, τα δεδομένα τους αποτελούν ακόμη μία ένδειξη ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες – με βασικότερη την καύση ορυκτών καυσίμων - συμβάλλουν στις αλλαγές αυτές.
«Διαφαίνεται μια εικόνα ενός κόσμου με πιο ακραία ζέστη», δήλωσε στην USA Today ο Αντριου Ντέσλερ από το Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας. «Δεν θα είναι κάθε χρόνος ζεστός, αλλά όταν έχουμε καύσωνες, η ζέστη θα είναι πιο ακραία. Ο κόσμος θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για ένα τέτοιο μέλλον».
Μέσα στην προσεχή εβδομάδα θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα επίσημα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι το Νοέμβριο, το 2012 ήταν το όγδοο θερμότερο έτος στα χρονικά για τον πλανήτη.