Την οργή των Ρεπουμπλικανών και της βιομηχανίας πετρελαίου έχει προκαλέσει η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απορρίψει το σχέδιο για κατασκευή του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου αγωγού που θα συνέδεε την πετρελαιοφόρο άμμο στην Αλμπέρτα του Καναδά με τα διυλιστήρια του Τέξας. Λίγα λεπτά μετά από την κοινοποίηση της απόφασης, οι Ρεπουμπλικανοί κατηγόρησαν τον Αμερικανό πρόεδρο για προεκλογικά τεχνάσματα, ενώ τη «βαθιά απογοήτευσή» του στον Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός του Καναδά.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρότεινε να μη δοθεί το «πράσινο φως» για την κατασκευή του αγωγού μήκους 2.700 χιλιομέτρων, με την αιτιολογία ότι δεν του δόθηκε αρκετός χρόνος να μελετήσει τα σχέδια. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα υποχρέωσε την κυβέρνηση να πάρει μια απόφαση εντός 60 ημερών. Περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και η πολιτεία της Νεμπράσκα ζητούσαν να μην προχωρήσει το έργο.
«Η ανακοίνωση αυτή δεν αποτελεί κρίση για τα οφέλη του αγωγού», επισημαίνει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, «αλλά για την αυθαίρετη φύση μιας διορίας που εμπόδισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο και να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό.» Στο κείμενο πάντως αναφέρεται ότι η TransCanada μπορεί να καταθέσει νέα αίτηση για την κατασκευή του αγωγού, όμως για την αξιολόγησή της θα χρειαστούν 12-18 μήνες.
Το επίμαχο έργο είχε αναχθεί τους τελευταίους μήνες σε μείζον πολιτικό ζήτημα, με τους Ρεπουμπλικανούς να υποστηρίζουν ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων πολύτιμων θέσεων εργασίας και θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας.
«Αυτή η πολιτική απόφαση συνιστά σαφή απόδειξη ότι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης δεν αποτελεί βασική προτεραιότητα γι' αυτήν την κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Τομ Ντόνοχιου, μόλις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε την ανακοίνωση. Για έλλειψη σοβαρότητας σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες μείωσης των ποσοστών ανεργίας έκανε λόγο ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο Ρεπουμπλικανός που διατηρεί το προβάδισμα στην κούρσα για το χρίσμα.
Δαβίδ εναντίον Γολιάθ
Περιβαλλοντικές οργανώσεις από την άλλη, αντιδρούσαν έντονα στην προοπτική της υλοποίησης των σχεδίων, εκφράζοντας φόβους για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα μιας τεράστιας, οικολογικά ευαίσθητης περιοχής στη Νεμπράσκα, αλλά και για μεγάλη αύξηση της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Πολλοί κατηγορούσαν τον Ομπάμα ότι είναι πολύ συγκαταβατικός», δήλωσε ο γνωστός οικολόγος Μπιλ Μακίμπεν μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση. «Τώρα όμως, αντιμέτωπος με την ωμή απειλή των μεγάλων πετρελαϊκών για "τεράστιο πολιτικό κόστος" στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».
Ο Μακίμπεν, ο άνθρωπος που σε μεγάλο βαθμό αφύπνισε την αμερικανική Κοινή Γνώμη για το θέμα, διοργανώνοντας μάλιστα αρκετές διαδηλώσεις εναντίον της κατασκευής του αγωγού, δεν ήταν ο μόνος που χαιρέτισε την απόφαση ως νίκη τύπου «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ». «Κανείς δεν περίμενε ότι θα νικούσαμε», ήταν η πρώτη αντίδραση του Ντέιμον Μόγκλεν από την οργάνωση Φίλοι της Γης.
Η απόφαση πάντως δεν σημαίνει ότι όλα έχουν τελειώσει, καθώς όπως μεταξύ άλλων διευκρινίζεται στο κείμενο της ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα εξεταστούν και εναλλακτικές οδοί για την κατασκευή του αγωγού Keystone XL.