Το νέο έργο της διεθνώς καταξιωμένης Τουρκάλας καλλιτέχνιδας Γκιουλσούν Καραμουσταφά με τίτλο «The Apartment Building» (Η πολυκατοικία) παρουσιάζει από τις 26 Ιανουαρίου το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).
Το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς «ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2012», με παραγγελίες του Μουσείου για το Project Room, με την ευγενική υποστήριξη του Bombay Sapphire gin.
Το έργο
«Μετακομίσαμε στην Οδό Τζιχάνγκιρ Νo:28 στην πολυκατοικία του Βασλαματζή το 1991», αναφέρει η καλλιτέχνις περιγράφοντας το νέο της έργο, μία επιβλητική αρχιτεκτονική μακέτα ύψους 2 μέτρων ενός αρχοντικού κτιρίου που ανήκε σε μία από τις πλέον εύπορες οικογένειες της ελληνικής μειονότητας της Πόλης. Η οικογένεια Βασλαματζή είχε ένα από τα πρώτα εργοστάσια γκαζόζας στην Κωνσταντινούπολη, το διάσημο μάλιστα και πολύ αγαπητό ποτό στη δεκαετία του '40 και του '50 «Olimpos Gazozu» είχε πάρει το όνομά του από την αγαπημένη κόρη του ιδρυτή του, Ολυμπία. Το κτίριο αυτό εγκαταλείφθηκε από την οικογένεια Βασλαματζή, καθώς είχε προορισμό την Ελλάδα μετά τα δραματικά γεγονότα και τις βιαιοπραγίες που ξέσπασαν στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 1955 προς την ελληνική μειονότητα της Πόλης. Ως νέα ιδιοκτήτρια και κάτοικος ενός από τα διαμερίσματα του κτιρίου αυτού, η Γκιουλσούν Καραμουσταφά εμπνέεται από την ιστορία του και ανασύρει από τη λήθη τραυματικές μνήμες και εμπειρίες της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας στο πλαίσιο της πολυεθνικής κοινωνίας της Κωνσταντινούπολης του περασμένου αιώνα.
Όπως, χαρακτηριστικά, αναφέρει η ίδια, «πρόθεσή μου είναι να αποκαταστήσω στους ιδιοκτήτες της μια πραγματική περιουσία που εγκατέλειψαν με άσχημες μνήμες, τουλάχιστον με τη μορφή ενός έργου τέχνης».
Η εικαστικός
H Γκιουλσούν Καραμουσταφά γεννήθηκε το 1946 στην Άγκυρα. Σπούδασε στο τμήμα ζωγραφικής της Κρατικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στη Κωνσταντινούπολη.
Η έννοια της ταυτότητας, της μνήμης, του ταξιδιού και της μετανάστευσης γοητεύουν την καλλιτέχνιδα και κατέχουν κυρίαρχη θέση στο έργο της. Πολιτικές, πολιτιστικές, ιστορικές και θρησκευτικές επιδράσεις και αναφορές είναι φανερές στις δημιουργίες της ενώ έμπνευση αντλεί και από την Κωνσταντινούπολη, όπου ζει και εργάζεται, μια πόλη που ανέκαθεν υπήρξε σταυροδρόμι και χωνευτήρι διαφορετικών πολιτισμών και εθνοτήτων. Ασχολείται κυρίως με τις εγκαταστάσεις και το βίντεο.
Έχει πάρει μέρος σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις όπως η 2η, 3η και 4η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (1987, 1992, 1995), η 3η Μπιενάλε του Kwangju (2000), η 8η Μπιενάλε στης Αβάνας, η 3η Μπιενάλε του Cetinje (2003), η 1η Μπιενάλε της Σεβίλλης, (2004), η 3η Τριενάλε του Guangzhou και η 11η Μπιενάλε του Καΐρου (2008). Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Το 2006 συμμετείχε στη μεγάλη ομαδική έκθεση «Ο Μεγάλος Περίπατος», που οργανώθηκε από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Πληροφορίες
«The Apartment Building», Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β΄ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, τηλ. 210 92.42.111. Εγκαίνια: 26 Ιανουαρίου στις 8μ.μ. Διάρκεια: έως τις 29 Φεβρουαρίου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη - Κυριακή: 11.00 – 19.00, Πέμπτη: 11.00 – 22.00, Δευτέρα: κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.