Ακόμη ένας πυρηνικός αντιδραστήρας τέθηκε εκτός λειτουργίας για συντήρηση, στην Ιαπωνία, κάτι που σημαίνει ότι - ένα χρόνο μετά από το σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα- μόνο ένας από τους 54 αντιδραστήρες συνεχίζει να παράγει ενέργεια. Ακόμη και αυτός όμως αναμένεται να έχει κλείσει έως τις αρχές Μαΐου.
Η Tepco, που διαχειρίζεται και την πληγείσα πυρηνική εγκατάσταση στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ότι ο αντιδραστήρας 6 στο σύμπλεγμα Κασιγουαζάκι-Καρίγουα, το μεγαλύτερη σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του κόσμου, τέθηκε εκτός λειτουργίας νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
Οι ιαπωνικοί αντιδραστήρες κλείνουν εκ περιτροπής κάθε 13 μήνες για ελέγχους ρουτίνας. Εν μέσω φόβων για την πυρηνική ασφάλεια, μετά από την καταστροφή της 11ης Μαρτίου του 2011, κανείς από τους αντιδραστήρες που έκλεισαν για ελέγχους -και κανείς απ' όσους είχαν ήδη κλείσει όταν σημειώθηκε το ατύχημα- δεν ξανάνοιξε. Ο τελευταίος αντιδραστήρας που παραμένει σε λειτουργία, στη νήσο Χοκάιντο, αναμένεται να κλείσει στις αρχές του Μαΐου. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν μοιάζει να γνωρίζει εάν και πότε θα ξανανοίξουν οι εγκαταστάσεις.
Πριν από την κρίση, η Ιαπωνία κάλυπτε το εν τρίτο των ενεργειακών αναγκών της από τους 54 αντιδραστήρες της. Η κυβέρνηση της χώρας επιθυμεί την επαναλειτουργία τους το συντομότερο δυνατό. Το μέλλον τους ωστόσο είναι αβέβαιο καθώς η Κοινή Γνώμη δηλώνει πλέον εναντίον της επανέναρξης λειτουργίας των εργοστασίων, ακόμη και εάν περάσουν με επιτυχία τους ελέγχους ασφαλείας ή γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να πληρούν τις νέες, αυστηρότερες προδιαγραφές.
Την ίδια ώρα, με το καλοκαίρι προ των πυλών, εκφράζονται φόβοι ότι η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος θα οδηγήσει σε εκτεταμένες διακοπές σε ολόκληρη τη χώρα. Ο πρόεδρος της Tepco διαβεβαίωσε ότι - τουλάχιστον το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα- η παροχή θα παραμείνει σταθερή, όμως απηύθηνε έκκληση στον κόσμο να καταναλώνει με φειδώ.
Οικολογικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η χώρα μπορεί να «επιβιώσει» χωρίς να χρειαστεί να θέσει ξανά σε λειτουργία τους αντιδραστήρες. «Αυτή τη στιγμή η Ιαπωνία είναι ουσιαστικά απαλλαγμένη από τα πυρηνικά και οι συνέπειες στην καθημερινότητα είναι αόρατες», λέει ο εκτελεστικός διευθυντής του ιαπωνικού παραρτήματος της Greenpeace Τζουνίτσι Σάτο. «Με σωστή διαχείριση της ζήτησης, μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας και - υπεραρκετή- εφεδρική παραγωγή ενέργειας, τυχόν ελλείψεις τους προσεχείς μήνες θα ήταν αδικαιολόγητες».
Να σημειωθεί ωστόσο ότι για να καλυφθεί η ζήτηση, οι Ιάπωνες αύξησαν τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και οι εταιρίες θέτουν ξανά σε λειτουργία παλιά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.