Ένας νέος πολιτιστικός χώρος, ο οποίος θα αναδείξει το φρούριο της Πύλου, το Νιόκαστρο, παράλληλα με την πλούσια κληρονομιά της πόλης, δημιουργείται, μετά και τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Συμβουλίου Μουσείων, που συνεδρίασαν τη Μεγάλη Δευτέρα.
Μεταφορές εκθεσιακών χώρων
Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη, το φρούριο είχε εδώ και πολλά χρόνια θέματα διαχείρισης και σύγχυσης αρμοδιοτήτων μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Με τροποποιήσεις και επεμβάσεις, αλλά κυρίως με μεταφορές εκθεσιακών χώρων, αποκαθίσταται μια «αταξία διαχείρισης», που επί χρόνια χαρακτήριζε το Νιόκαστρο.
Οι αλλαγές
Γύρω από τρεις άξονες θα κινηθούν οι αλλαγές, εκ των οποίων η πρώτη αφορά στη μεταφορά του υφιστάμενου αρχαιολογικού μουσείου από το κτίσμα της δεκαετίας του '60, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στους ανακαινισμένους «Στρατώνες Μαιζώνος» του Νιοκάστρου. Πρόκειται για τους στρατώνες του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος της περιόδου 1827-1830, που πήραν το όνομά τους από τον Γάλλο επικεφαλής στρατηγό. Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη μετεγκατάσταση της συλλογής του Γάλλου φιλέλληνα Ρενέ Πυώ, που μέχρι σήμερα φιλοξενούνταν στο ισόγειο των Στρατώνων. Ο νέος χώρος που θα στεγάσει την ενδιαφέρουσα συλλογή από χαρακτικά, λιθογραφίες, πορσελάνες, μεταλλικά αντικείμενα, έργα τέχνης και όπλα από την εποχή της Επανάστασης του 1821 είναι το διατηρητέο κτίριο της οικίας του ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα. Τέλος, το κτίριο που μέχρι σήμερα λειτουργούσε το αρχαιολογικό μουσείο της Πύλου θα μετατραπεί, με κάποιες μικρές επεμβάσεις, σε επισκέψιμη αρχαιολογική αποθήκη.
«Αναζητώντας την Πύλο...»
Στη συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου Μουσείων εγκρίθηκε, επίσης, η πρόταση επανέκθεσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου, που θα περιλαμβάνει μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα της πλούσιας ιστορίας της Πύλου. Με τίτλο «Αναζητώντας την Πύλο...», η νέα έκθεση έχει σκοπό μια διαφορετική προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.