Η πολλή ζάχαρη βλάπτει τις νοητικές επιδόσεις

Ερευνα
Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 10:01

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σακχαρων όπως η φρουκτόζη μπορεί να περιορίσει τις νοητικές δυνατότητες, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

A- A A+

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σακχαρων όπως η φρουκτόζη μπορεί να περιορίσει τις νοητικές δυνατότητες, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η φρουκτόζη, η οποία είναι ένα φυσικό σάκχαρο στα φρούτα, αλλά επίσης μία συνθετική και ευρέως χρησιμοποιούμενη γλυκαντική και συντηρητική ουσία σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκίσματα και ποτά, μπορεί να κάνει κακό στον οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη, παχυσαρκία και ηπατοπάθεια.

Η νέα έρευνα αναδεικνύει ένα ακόμα κίνδυνο, τις επιπτώσεις του μεταβολικού συνδρόμου στον εγκέφαλο και τις νοητικές επιδόσεις του, παράλληλα όμως δείχνει ότι τα ωμέγα-3 οξέα μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος Αντζελες (UCLA), με επικεφαλής τον χιλιανής καταγωγής καθηγητή νευροχειρουργικής και φυσιολογίας Φερνάντο Γκόμεζ-Πινίλα, τάισαν δύο ομάδες αρουραίων, αντί για νερό, με σιρόπι καλαμποκιού που είχε υψηλή ποσότητα φρουκτόζης, η οποία υπάρχει συνήθως σε γλυκά, αναψυκτικά κ.ά.

Η μία ομάδα ζώων τρεφόταν και με λιπαρά οξέα ωμέγα-3 με την μορφή του οξέος DHA και του λιναρόσπορου (ουσίες που ενισχύουν τον εγκέφαλο και προστατεύουν τους νευρώνες από βλάβες), ενώ η άλλη όχι.

Πριν τη χορήγηση του σιροπιού φρουκτόζης (το οποίο είναι έξι φορές πιο γλυκό από το κοινό ζαχαροκάλαμο από όπου εξάγεται η ζάχαρη), τα πειραματόζωα εκπαιδεύτηκαν επί πέντε μέρες να κινούνται σε ένα πολύπλοκο λαβύρινθο στο εργαστήριο και να βγαίνουν από την μοναδική έξοδό του. Μετά από έξι εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης φρουκτόζης, οι αρουραίοι τοποθετήθηκαν ξανά στο λαβύρινθο για να ελεγχθούν οι επιδόσεις τους.

Όπως διαπιστώθηκε, η πολλή ζάχαρη είχε επιβραδύνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, χειροτερεύοντας τη μνήμη της πρώτης ομάδας των πειραματόζωων, ενώ αντίθετα τα ωμέγα-3 οξέα -στα πειραματόζωα της δεύτερης ομάδας που τα είχαν πάρει παράλληλα με τη φρουκτόζη- λειτούργησαν αντισταθμιστικά και άμβλυναν την έκπτωση των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Οι αρουραίοι που είχαν τραφεί με πολλή φρουκτόζη, χωρίς παράλληλα να πάρουν και ωμέγα-3, εμφάνιζαν μειωμένη δραστηριότητα στις συνάψεις των εγκεφαλικών κυττάρων τους και άρα μειωμένη ικανότητα μετάδοσης των σημάτων μέσω των νευρώνων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να δυσκολεύονται να θυμηθούν αυτά που είχαν μάθει πριν από έξι εβδομάδες για το λαβύρινθο, αδυνατώντας πια να βγουν από αυτόν.

Τα ζώα αυτά επίσης έδειξαν σημάδια αντίστασης του οργανισμού τους στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα και ρυθμίζει τη συναπτική λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πολλή φρουκτόζη φαίνεται να μπλοκάρει την ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίζει τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, αποδιοργανώνοντας την επεξεργασία των σκέψεων και της μνήμης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή