Η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες της

Σάββατο, 19 Μαΐου 2012 12:42

A- A A+

Η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) ανοίγει δυναμικά τις πύλες της, από την Πέμπτη 24 έως την Κυριακή 27 Μαΐου, υποδεχόμενη 36 σπουδαίους συγγραφείς από 17 χώρες, με τιμώμενη χώρα τη Σερβία.

Ο κόσμος του βιβλίου, με πνεύμα συμπαράστασης και στήριξης της δράσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ξεκινά με ελπιδοφόρα διάθεση από Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Πολωνία, Τουρκία, Ισραήλ, Ρωσία και ΗΠΑ και επισκέπτεται τη χώρα μας, για να φωτίσει με αισιοδοξία το θολό μας τοπίο και να έρθει σε άμεση επαφή και συνομιλία με τους αναγνώστες- επισκέπτες της έκθεσης.

Επίσης, δυναμικούς πόλους έλξης της έκθεσης αποτελούν η θεματική έκθεση, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, η «Παιδική Γωνιά» και η «Γωνιά των Εφήβων».

Η τιμώμενη χώρα

Η «κάθοδος των Σέρβων» θα ξεκινήσει την ημέρα των εγκαινίων της 9ης ΔΕΒΘ, την Πέμπτη 24 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ, με την επίσκεψη του διάσημου σκηνοθέτη, μουσικού και νυν συγγραφέα, Εmir Kusturica, ο οποίος θα παρουσιάσει το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Κι εγώ πού είμαι σε αυτή την ιστορία;»

Στο εθνικό περίπτερο της Σερβίας, η οποία είναι από τις χώρες που μεταφράζουν κι εκδίδουν τα περισσότερα ελληνικά βιβλία φιλολογικού και λογοτεχνικού περιεχομένου, έχει σχεδιαστεί μια αντιπροσωπευτική παρουσίαση της σύγχρονης λογοτεχνικής δημιουργίας στη σερβική γλώσσα, με το «πρόσωπο» της σερβικής ποίησης, πεζογραφίας, δοκιμίου, κόμιξ, θεατρικού λόγου και εκκλησιαστικής βιβλιογραφίας να εκπροσωπείται από 15 σημαίνοντες δημιουργούς, οι περισσότεροι των οποίων διαθέτουν πλούσιο βιογραφικό και έντονη παρουσία στο εξωτερικό.

Ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας και κινηματογραφιστής, Ντούσαν Κοβάσεβιτς, έγινε διεθνώς γνωστός για το σενάριο της ταινίας «Underground» του Εμίρ Κουστουρίτσα.

Ο Μομτσίλο Ράντιτς, εγκαταστημένος στην Ελλάδα, κινείται ανάμεσα στην ελληνική και τη σερβική λογοτεχνία, μεταφράζοντας και γράφοντας στις δύο γλώσσες.

Ο γνωστός στο ελληνικό κοινό, Βλάντισλαβ Μπάγιατς, ο οποίος ασχολείται ταυτόχρονα με την πεζογραφία, την ποίηση και το δοκίμιο και το βιβλίο του, «Χαμάμ Βαλκάνια», τιμήθηκε με το βραβείο Balkanika.

Ακόμα, θα παραστούν οι Ντούσαν Κοβάσεβιτς, Βλάντισλαβ Μπάγιατς, Μομτσίλο Ράντιτς, Σβέτισλαβ Μπασάρα, Αλεξάνταρ Γκάταλιτσα, Γκόραν Μιλασίνοβιτς, Βίντα Ογκνιένοβιτς, Ντράγκαν Βέλικιτς, βιβλία των οποίων έχουν εκδοθεί στα ελληνικά, καθώς και οι Γιασμίνκα Πέτροβιτς, Τάνια Κραγκούγιεβιτς, Ζόραν Πέσιτς Σίγμα, Μπορίβογε Αντάσεβιτς, Γέλενα Λένγκολντ, Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς και Λιλιάνα Τζούρεβιτς.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μία σειρά εκδηλώσεων-παρουσιάσεων, που περιλαμβάνει ομιλίες από τους παρευρισκόμενους συγγραφείς, έκθεση βιβλίων από «κλασικούς» Σέρβους λογοτέχνες, όπως ο νομπελίστας Ίβο Άντριτς και άλλοι, έκθεση με αντικείμενα από το Μουσείο «Ίβο Άντριτς», κινηματογραφικό αφιέρωμα και εκθετήριο εκδόσεων της Μονής Χιλανδαρίου.

Κορυφαίοι συγγραφείς

Η παγκοσμίως καταξιωμένη συγγραφέας του μυθιστορήματος «Το νησί», που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ως τηλεοπτική σειρά, Victoria Hislop, επισκέπτεται τη χώρα μας, με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της «Το νήμα», όπου πρωταγωνιστεί το «παλίμψηστο» κοινωνικό και ιστορικό τοπίο της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα.

Ο Ελβετός, τουρκικής καταγωγή, συγγραφέας Μetin Arditi, σπουδαία προσωπικότητα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής δημιουργίας, θα παραστεί στη Θεσσαλονίκη, ορμώμενος από την πρόσφατη ελληνική έκδοση του βιβλίου του «Το τουρκάκι», μια ελεγεία στη ζωγραφική του αναγεννησιακού καλλιτέχνη Τιτσιάνο, και ειδικά στο έργο του «Ο άνθρωπος με το γάντι».

Ενδιαφέρουσες απόψεις γύρω από την τέχνη της γραφής και της ανάγνωσης, θέτοντας στο τραπέζι το επίκαιρο ζήτημα «Ο πολιτισμός και οι νόμοι της αγοράς», θα παραθέσει ο Γαλλοαμερικανός εκδότης και συγγραφέας Andre Schiffrin, βασισμένος στα βιβλία του «Οι λέξεις και το χρήμα» και «Εκδόσεις χωρίς εκδότες».

Η Γαλλίδα φιλόσοφος και πανεπιστημιακός, Marion Richez, αναλύει στα βιβλία της τη δύναμη του ανθρώπινου σώματος και την αλληλεπίδρασή του με τη συνείδηση.

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Monde, συγγραφέας και κριτικός βιβλίου, Florence Noiville, με έντονη ελληνική παιδεία από τα παιδικά της χρόνια, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη νεοελληνική γραμματεία.

Tο αστέρι της νεότερης γενιάς Ισραηλινών συγγραφέων, Etgar Keret, και η μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες, Πολωνή συγγραφέας αυτοβιογραφιών, Agata Tuszynska, εστιάζουν με τα έργα τους στην πολύπλευρη αναζήτηση της ταυτότητας της πατρίδας τους.

Η εγγονή του σπουδαίου μας ποιητή Μιχάλη Κατσαρού, Natalie Bakopoulos, η οποία έχει ξεχωρίσει ως μυθιστοριογράφος στις ΗΠΑ, θα παραστεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της καθιερωμένης πρόσκλησης και παρουσίασης λογοτεχνών, προερχόμενων από την ελληνική διασπορά.

Ο γερμανικής καταγωγής, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Hagen Fleischer, θα μιλήσει για τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του στο παρόν, με αφορμή την 4η έκδοση του βιβλίου του «Οι πόλεμοι της μνήμης».

Δύο συγγραφείς από τη Ρουμανία, η Lia Brad-Chisacof, με το πρόσφατο έργο της για τον Ρήγα Βελενστιλή, και ο σημαντικός λογοτέχνη Dan Coman, δίνουν το στίγμα της χώρας τους.

Την Κροατία εκπροσωπεί ο θεατρικός συγγραφέας, Goran Fercec, ο οποίος έχει γράψει, επίσης, πολλά θεωρητικά κείμενα για τη λογοτεχνία, τα εικαστικά και τη δραματουργία.

Στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου «Μνήμη και Ιστορία», ο Τούρκος ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, Edhem Eldem, θα δώσει διάλεξη, με τίτλο «Αρχαιολογία του Οθωμανικού κόσμου: ο συσχετισμός με την Ελλάδα».

Φεστιβάλ ποίησης

Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει για πρώτη φορά στη ΔΕΒΘ το διήμερο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ, την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Μαΐου, με στόχο αυτό να εξελιχθεί σε έναν σταθερό, ετήσιο πολιτιστικό θεσμό, που θα εδραιώσει έναν διάλογο μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής.

Στο Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν σημαντικοί δημιουργοί, εκπρόσωποι της σύγχρονης ποιητικής δημιουργίας από βαλκανικές χώρες. Οι Τοζάν Αλκάν (Τουρκία), Ζόραν Αντσέφσκι (ΠΓΔΜ), Νταν Κομάν (Ρουμανία), Τάνια Κραγκούγιεβιτς (Σερβία), Βλαντιμίρ Τζούρισιτς (Μαυροβούνιο), Ρομέο Τσολάκου (Αλβανία) και Σίλβια Χόλεβα (Βουλγαρία) θα συνομιλήσουν με το κοινό για το έργο τους και θα απαγγείλουν ποιήματα μαζί με Έλληνες ποιητές.

Πληροφορίες

Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Εγνατίας 154, τηλ.: 2310 291111. Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη 24/5: 15:00 - 21:00, Παρασκευή 25/5: 10:00 - 21:00, Σάββατο 26/5: 10:00 - 22:00, Κυριακή 27/5: 10:00 - 21:00. Το πρωί της Πέμπτης, η έκθεση θα είναι ανοιχτή αποκλειστικά για τα σχολεία. Είσοδος ελεύθερη.

Προτεινόμενα για εσάς