Τη στρατηγική της μεταβίβασης της ασφάλειας από τα ξένα στρατεύματα στις αφγανικές δυνάμεις ως τα μέσα του 2013, αναμένεται να εγκρίνουν οι ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο της Συμμαχίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σικάγο.
Οι 28 ηγέτες του ΝΑΤΟ τήρησαν κατ΄ αρχήν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη.
«Δεν θα τρέξουμε προς τις εξόδους», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του NATO, Αντερς Φο Ράσμουσεν, κατά την έναρξη της συνόδου. Το σχέδιο του NATO, όπως είπε, είναι να μεταθέσει την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια στις αφγανικές δυνάμεις ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς και στη συνέχεια να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των 130.000 στρατιωτών υπό συμμαχική διοίκηση ως τα τέλη του 2014.
Η νέα αποστολή θα επικεντρωθεί στην παροχή εκπαίδευσης και υποστήριξης.
Εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε κάποτε αποκαλέσει τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν «πόλεμο αναγκαιότητας», αλλά πλέον αναζητεί έναν συντεταγμένο τρόπο να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις, επεδίωξε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι οι σύμμαχοι ετοιμάζονται να αφήσουν τη χώρα του μόνη της.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει από τα κράτη-μέλη του NATO να εγκρίνουν και τυπικά το σχέδιο μεταβίβασης της ευθύνης, που τους είχε στείλει το Πεντάγωνο νωρίτερα φέτος.
Ο Ολάντ πάντως επέμεινε ότι δεν είχε καμιά πρόθεση να αναιρέσει την προεκλογική του δέσμευση να αποσύρει ταχύτερα τα γαλλικά στρατεύματα, που χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη» και είπε ότι κατέληξε σε «συμφωνία» με τους άλλους ηγέτες «επί της αρχής», οι λεπτομέρειες για την οποία θα δοθούν στην δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε τη θέση της, ότι «πήγαμε στο Αφγανιστάν μαζί, θέλουμε να φύγουμε από το Αφγανιστάν μαζί».
Σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι στο περιθώριο της συνόδου, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε είπε ότι στη σύνοδο θα υπάρξει συμφωνία για την περίοδο «μετά το 2014, όταν θα έχουμε τερματίσει την εμπλοκή μας σε μάχες, ο αφγανικός πόλεμος όπως τον αντιλαμβανόμαστε θα έχει τελειώσει, αλλά η δέσμευσή μας στη φιλία και τη συνεργασία με το Αφγανιστάν θα συνεχίζεται».
Σε δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Ομπάμα, ο Καρζάι ευχαρίστησε τους Αμερικανούς, «για τα χρήματα των φορολογουμένων» και πρόσθεσε ότι η χώρα του προσβλέπει στην ημέρα που δεν θα «επιβαρύνει πλέον» τη διεθνή κοινότητα.
Διαδηλώσεις
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα) στο Σικάγο ενώ ξεκινούσε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, διεκδικώντας οι χώρες-μέλη να δαπανούν λιγότερα για την άμυνα και περισσότερα για την παιδεία.
Οι ακτιβιστές κατέκλυσαν τους σχεδόν άδειους δρόμους του ιστορικού κέντρου, πλαισιωμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Στους διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και το κίνημα Occupy, δεν επιτράπηκε να πλησιάσουν στο συνεδριακό κέντρο όπου συναντώνται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν.
Παράλληλα, περίπου 50 βετεράνοι του στρατού των ΗΠΑ που συμμετείχαν σε διαδήλωση πέταξαν τα μετάλλια που είχαν λάβει στο δρόμο, θέλοντας να δείξουν ότι απορρίπτουν τους πολέμους υπό αμερικανική ηγεσία στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Προκειμένου να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, το Σικάγο έθεσε το κέντρο της πόλης υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ορισμένοι δρόμοι έκλεισαν στην κυκλοφορία.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters