Ερευνητές της Οξφόρδης αναζητούν το θρυλικό χιονάνθρωπο των Ιμαλαΐων

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012 10:07

Ο θρύλος των τριχωτών πλασμάτων που έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και παραμονεύουν στην άγρια φύση, απαντάται σε αρκετούς πολιτισμούς. Στα μέσα του περασμένου αιώνα, κάποιος φωτογράφισε γιγαντιαίες πατημασιές στα Ιμαλάια, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για το μεγαλοπόδαρο, το γιέτι, το σασκουάτς και τις υπόλοιπες παραλλαγές.

A- A A+

Ερευνητές από τη Βρετανία και την Ελβετία απηύθυναν έκκληση στους κρυπτοζωολόγους όλου του κόσμου να τους στείλουν δείγματα DNA από μυστηριώδη πλάσματα, όπως ο Μεγαλοπόδαρος και ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων ή Γιέτι. Πρωταρχικός τους στόχος είναι να διαψεύσουν όσους κατηγορούν τους επιστήμονες ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο τα κτήνη αυτά να έζησαν ή να ζουν ακόμη κάπου καλά κρυμμένα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Μουσείο Ζωολογίας της Λωζάνης κάλεσαν φυσικά πρόσωπα και οργανισμούς να υποβάλουν τα δείγματά τους παρέχοντας πολύ γενικές πληροφορίες, όπως τι πιστεύουν ότι είναι αυτό που έχουν στην κατοχή τους ή πού βρέθηκε. Όταν συλλέξουν αρκετά τέτοια δείγματα, θα επιλέξουν τα πιο ενδιαφέροντα και θα ζητήσουν από τους κατόχους τους την άδεια να τα υποβάλουν σε λεπτομερέστερες αναλύσεις με τις πιο προηγμένες τεχνικές. Τα αποτελέσματά τους θα δημοσιευτούν σε επιστημονικές επιθεωρήσεις.

«Προκαλώ και καλώ τους κρυπτοζωολόγους να στείλουν τα αποδεικτικά τους στοιχεία αντί να διαμαρτύρονται ότι η επιστήμη απορρίπτει αυτά που έχουν να πουν», λέει ο γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Μπράιαν Σάικς. Αν και δεν πιστεύει ότι θα βρεθούν αποδείξεις για την ύπαρξη ενός μεγαλοπόδαρου, εκτιμά ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα ταυτοποιήσουν πολλά από τα δείγματα που θα τους σταλούν. Δεν αποκλείει μάλιστα να βρουν και κάποιο άγνωστο έως σήμερα είδος.

«Θα ήταν υπέροχο εάν αποδειχθεί ότι ένα ή περισσότερα [δείγματα] είναι είδη, για τα οποία δεν γνωρίζαμε, ίσως πρωτεύοντα ή ακόμη και ανθρωποειδή» όπως οι Νεάντερταλ ή οι άλλοι στενοί συγγενείς του ανθρώπου, οι Ντενίσοβαν, που ανακαλύφθηκαν μόλις το 2008 στη Σιβηρία και οι οποίοι έζησαν πριν από 40.000 χρόνια. «Αυτό θα ήταν το ιδανικό αποτέλεσμα.»

Ο θρύλος των τριχωτών πλασμάτων που έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και παραμονεύουν στην άγρια φύση, απαντάται σε αρκετούς πολιτισμούς. Στα μέσα του περασμένου αιώνα, κάποιος φωτογράφισε γιγαντιαίες πατημασιές στα Ιμαλάια, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για το μεγαλοπόδαρο, το γιέτι, το σασκουάτς και τις υπόλοιπες παραλλαγές. Παρότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχουν στην κατοχή τους δείγματα από τέτοια κτήνη, αυτά δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε αναλύσεις με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους. «Πρόκειται για ένα πεδίο, το οποίο όλοι οι σοβαροί πανεπιστημιακοί αντιμετωπίζουν με δέος... Είναι γεμάτο εκκεντρικές και παραπλανητικές μελέτες», λέει ο καθηγητής Σάικς.

Οι έρευνες θα αρχίσουν με ένα αρχείο δειγμάτων του Ελβετού βιολόγου Μπέρναρντ Χόβελμανς, ο οποίος αφιέρωσε μισό αιώνα στη μελέτη αναφορών για γιέτι έως το θάνατό του, το 2001. Ο Σάικς και οι συνάδελφοί του ελπίζουν επίσης να βρουν νέα στοιχεία για την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων ειδών ανθρώπου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή