Μια διαφορετική οπτική αντίληψη της καθημερινότητας αποτυπώνεται στην έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου-Όμηρου Χριστάκου, με τίτλο «Αείζωον πυρ», η οποία παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Η κεντρική ιδέα
Η φωτογραφική διάθεση του Γιώργου-Όμηρου Χριστάκου εμπνέεται από τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις. Η βασική του θεώρηση είναι πως όλοι είμαστε ενέργεια που δεν μπορεί να καταστραφεί, ούτε να αναπαραχθεί. Αυτή η ενέργεια, ο πυρήνας του κάθε ανθρώπου, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα.
Οι φωτογραφίες
Ο καλλιτέχνης, αξιοποιώντας τις τεχνικές φωτογραφικές του γνώσεις, απευθύνεται στην ψυχή του θεατή, με 22 έργα που ακολουθούν την ανθρώπινη κίνηση και διαιωνίζουν στιγμές στον χρόνο. Μέσα από την αποτύπωση του φακού, το σώμα ξεφεύγει από τα όρια του χώρου και του χρόνου και διαχέει τη δύναμη και την ενέργεια που το περιβάλλουν. Η ένταση της κίνησης συνδυάζεται με έντονο χρώμα και αντίθεση φωτός και σκιάς, με τέτοιο τρόπο, που τα - μεγάλων διαστάσεων- έργα μοιάζουν να περικλείουν μέσα τους τον θεατή.
Στόχος του φωτογράφου ήταν να απαθανατίσει τη στιγμή, τη συγκεκριμένη στιγμή που η κίνηση του ανθρώπινου σώματος προβάλλει την ενέργειά της στον χώρο και τον χρόνο, τη στιγμή που καταφέρνει να φθάσει σε υψηλότερα επίπεδα εξέλιξης και να απαλλαχθεί από το κατώτερο κομμάτι της προσωπικότητάς του, τη στιγμή της κατάβασης στον ανώτερο εαυτό, διερωτώμενος αν πρόκειται για ένα ταξίδι προς μια νέα διάσταση ή για ένα παιχνίδι του μυαλού.
Ο καλλιτέχνης
Σκιαγραφώντας την πορεία του, ο Γιώργος - Όμηρος Χριστάκος αναφέρει: «Είκοσι χρόνια στέλεχος στον χώρο των επιχειρήσεων, με μια επιτυχημένη καριέρα, στην οποία ακολουθούσα συγκεκριμένες στρατηγικές, με φόρμες και φόρμουλες που το σύγχρονο marketing υπαγορεύει. Έβρισκα τον χώρο πολύ δημιουργικό, αν και πάντοτε αισθανόμουν σαν ένα «out of the box golden boy», καθώς το πάθος της ζωής μου ήταν η φωτογραφία.
Για περισσότερα από 30 χρόνια, η φωτογραφική μηχανή ήταν μέρος της ύπαρξής μου. Από τις παλιές φωτογραφικές μηχανές και τον σκοτεινό θάλαμο, μέχρι την ψηφιακή εποχή, ο δρόμος ήταν μακρύς και πολύ δημιουργικός. Ο ορθολογισμός – κυρίαρχο στοιχείο της ζωής μου όλα αυτά τα χρόνια - έδωσε τη θέση του σε μια πιο συναισθηματική προσέγγιση των καταστάσεων, απελευθερώνοντας τη φαντασία και χαρίζοντάς μου απόλυτη ελευθερία έκφρασης.
Βέβαια, μακροπρόθεσμα, η σύγκρουση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους ήταν αναπόφευκτη. Αναθεωρώντας τον τρόπο που ζούσα τη ζωή μου, αποφάσισα να «επιλέξω την ερωμένη από την σύζυγο» και να ασχοληθώ πλέον αποκλειστικά με την φωτογραφία.
Στη φωτογραφική μου δουλειά, η καθημερινότητα παρουσιάζεται με μια διαφορετική οπτική αντίληψη, αδιαφορώντας για την πιστή και αντικειμενική αναπαράστασή της. Η κίνηση γίνεται μέρος της εικόνας. Τα αντικείμενα ρέουν στο φως, τα σώματα διαχέονται στον χώρο, σε μια ζωγραφική ατμόσφαιρα. Μερικές φορές, ταξιδεύοντας στον μαγικό και παράξενο κόσμο των ονείρων. Άλλοτε, παίζοντας με τα ταξίδια του μυαλού και της ψυχής σε αληθινούς ή επιθυμητούς προορισμούς. Πάντοτε, όμως, αφήνοντας τον εσωτερικό μου εαυτό να ανοίγει δρόμους, τους οποίους, στη συνέχεια, θα μπορώ να μοιράζομαι με εκείνους που αναζητούν τους αντίστοιχους προορισμούς σε σκέψεις και συναισθήματα».
Πληροφορίες
Ίδρυμα Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387 - Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11), τηλ.: 210 9469600. Διάρκεια έκθεσης: έως τις 24 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11:00 - 21:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες). Είσοδος ελεύθερη.