Δύο ρεκόρ σχεδιάζει να καταρρίψει η κινεζική κατασκευαστική εταιρεία Broad Group, χτίζοντας τον ουρανοξύστη «Sky City One» στη Changsha, μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της επαρχίας Χουνάν στη λαϊκή δημοκρατία της Κίνας. Έτσι, όταν ολοκληρωθεί ο «Sky City One», θα είναι κατ' αρχάς το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο, φτάνοντας τα 838 μέτρα και ξεπερνώντας έτσι κατά 10 μέτρα τον ουρανοξύστη Burj Khalifa, που κρατά σήμερα τα σκήπτρα.
Παράλληλα, ο «Sky City One» θα πάρει τον τίτλο του πιο γρήγορα κατασκευασμένου κτιρίου: από τη στιγμή που θα μπουν τα θεμέλιά του, δεν θα χρειαστούν περισσότερες από 90 ημέρες πριν ο ουρανοξύστης να είναι έτοιμος να χρησιμοποιηθεί. Χρόνος που αντιστοιχεί μόλις στο 5% της διάρκειας ανέγερσης του Burj Khalifa στο Ντουμπάι, το οποίο χρειάστηκε περισσότερα από πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Η απίστευτα γρήγορη ανέγερση του ουρανοξύστη οφείλεται στο ότι τα τμήματά του θα φτάνουν προκατασκευασμένα στη Changsha, όπου θα συναρμολογούνται το ένα πάνω στο άλλο. Η τεχνική αυτή, που αναπτύχθηκε από την Broad Group και ονομάζεται Broad Sustainable Building (BSB), έχει σαν συνέπεια ότι μόλις το 5% του κτιρίου θα δημιουργείται επί τόπου. Και η κινεζική εταιρεία την έχει ήδη δοκιμάσει και σε άλλες, αν και μικρότερες οικοδομές, όπως δύο ξενοδοχεία 15 και 30 ορόφων, τα οποία τέλειωσαν σε 7 ημέρες και 15 ημέρες αντίστοιχα. Μάλιστα, σύμφωνα με τεστ που πραγματοποίησε η Κινεζική Ακαδημία Κατασκευαστικών Ερευνών, το 30ώροφο ξενοδοχείο μπορεί να αντέξει ακόμη και σε σεισμούς 9 ρίχτερ.
Με τους εσωτερικούς του χώρους να καταλαμβάνουν έκταση 1.000.000 τετραγωνικών μέτρων, κατανεμημένους σε 220 ορόφους, ο ουρανοξύστης θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 100.000 ανθρώπους στα γραφεία και τις κατοικίες που θα υπάρχουν σε αυτόν ενώ, για την εξυπηρέτησή τους, ο «Sky City One» θα διαθέτει 104 ανελκυστήρες. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο ουρανοξύστης θα καταναλώνει ανά τετραγωνικό μέτρο μόλις το 1/5 της ενέργειας που χρειάζεται ένα κτίριο συμβατικής κατασκευής για ψύξη και θέρμανση. Κι αυτό γιατί τα υλικά από τα οποία θα αποτελείται θα του εξασφαλίζουν εξαιρετική θερμομόνωση, όπως οι εξωτερικοί τοίχοι πάχους 15 εκατοστών και τα τετραπλά τζάμια.
Εκτός από τα μειωμένα λειτουργικά κόστη, η τεχνική της Broad Group συνεπάγεται και μειωμένο κόστος ανέγερσης, καθώς ο ουρανοξύστης αναμένεται να στοιχίσει 628 εκατομμύρια δολάρια, συγκριτικά με το 1,5 δισ. δολάρια που στοίχισε το Burj Khalifa. Οι εργασίες στη Changsha αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο Νοέμβριο και να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2013. Πάντως, αν και η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ήδη την άδεια των τοπικών αρχών, θα πρέπει στο μεταξύ να πάρει το «πράσινο φως» και από την κεντρική κυβέρνηση.