Το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων με κυψέλες καυσίμου ετοιμάζεται να κατασκευάσει ο γίγαντας των online δημοπρασιών eBay, στο πλαίσιο των προσπαθειών από μεγάλους ομίλους της τεχνολογίας να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα με λιγότερο ενεργοβόρες, πιο «πράσινες» εγκαταστάσεις.
Το κέντρο δεδομένων στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο θα διαχειρίζεται και την online υπηρεσία πληρωμών PayPal, θα περιλαμβάνει 30 μεγάλες κυψέλες καυσίμου τροφοδοτούμενες με βιοαέριο, συνολικής ισχύος 6 MW. Παρότι η ποσότητα επαρκεί για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της eBay, το κέντρο θα είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο ηλεκτροδότησης για προληπτικούς λόγους. Ακόμη κι έτσι όμως, οι εγκαταστάσεις θα είναι οι μεγαλύτερες που λειτουργούν με κυψέλες καυσίμου χωρίς να ανήκουν σε υπηρεσία κοινής ωφελείας.
Τους τελευταίους μήνες, περιβαλλοντικές οργανώσεις με πρώτη την Greenpeace έχουν επιπλήξει ποικιλοτρόπως ομίλους όπως η Apple, η Amazon, η Google και η eBay για την εξάρτηση των κέντρων τους από «βρώμικες» πηγές ενέργειας. Κάποιες εταιρίες, όπως η Facebook, έχουν ήδη στραφεί στην εναλλακτική ενέργεια, αλλά κυρίως ως συμπληρωματική πηγή. Παρά τη φιλόδοξη προσπάθεια της eBay, οι κυψέλες καυσίμου θα παράγουν λιγότερο από το 15% της ενέργειας που χρειάζονται τα κέντρα δεδομένων της, κάτι που δείχνει ότι η βιομηχανία θα συνεχίσει για πολύ καιρό να εξαρτάται από το δίκτυο.
«Είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση; Σίγουρα. Απαιτεί επένδυση; Σίγουρα. Πρόκειται όμως για μια επένδυση και για ένα ρίσκο που αξίζει τον κόπο», επισημαίνει ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της eBay Τζον Ντόναχο. Aλλωστε, όπως λέει ο Χαρές Καμάθ, διευθυντής του προγράμματος αποθήκευσης ενέργειας στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ηλεκτρική Ενέργεια, παραμένει άγνωστο κατά πόσο οι νέες εγκαταστάσεις με κυψέλες καυσίμου θα αποδώσουν όσο ελπίζει η eBay. «Από πλευράς ενεργειακής αξιοπιστίας, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη του εγχειρήματος», σημειώνει ο Καμάθ. «Χαίρομαι πάντως που κάποιος επιχειρεί κάτι τέτοιο».
Διακομιστές της Bloom Energy, στην οποία ανήκουν οι κυψέλες καυσίμου, θα τοποθετηθούν σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το κέντρο δεδομένων ώστε να αποφευχθούν προβλήματα όπως η απώλεια ενέργειας. Κάθε διακομιστής αναμένεται να παράγει περί τα 1,75 εκατομμύρια kWh το χρόνο, ενώ το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως τα μέσα του 2013.