Το πρώην στέλεχος της τράπεζας BayernLB καταδικάστηκε σε οκτώμισι χρόνια φυλάκισης με τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής, δωροδοκίας και απιστίας σχετικά με τα 44 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε για την πώληση το 2005 ενός μεγάλου μετοχικού μεριδίου (ύψους 47%), το οποίο είχε περιέλθει στην δικαιοδοσία της Γερμανικής τράπεζας, στην βρετανική εταιρεία CVC, συμφερόντων του 81χρονου διαχειριστή των εμπορικών δικαιωμάτων του αθλήματος.
Στην υπόθεση αυτή που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της Formula 1, εμπλέκεται άμεσα και ο Εκλεσστουν, ο οποίος αναφέρθηκε από τον Γερμανό εισαγγελέα ως «συνεργός σε πράξη δωροδοκίας» και όχι ως «θύμα εκβιασμού», όπως ισχυρίζεται ο 81χρονος Βρετανός.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Γκριμπκόφσκι είχε αποδεχτεί αποδεχθεί τους ισχυρισμούς περί λήψης χρημάτων από τον Εκλεστοουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «ουσιαστικά αλήθεια».
Ο Εκλεστοουν που είχε πριν μερικούς μήνες παρουσιαστεί στο γερμανικό δικαστήριο, αρνείται τους ισχυρισμούς του πρώην τραπεζικού στελέχους και υποστηρίζει ότι με τη στάση του απλά προσπαθεί να μειώσει την ποινή του. «Υποθέτω ότι θα έλεγε όλα αυτά (σχετικά με τη δωροδοκία), για να μπορέσει ίσως να έχει ποινή επτά αντί για 14 χρόνια. Τον καημένο τον κρατούσαν για 18 μήνες. Θα έλεγα τα πάντα για να σωθεί. Θα έμπαινε στη φυλακή ό,τι κι αν συνέβαινε».
Από την πλευρά ο δισεκατομμυριούχος Εκλεστοουν εμμένει στην άποψη του ότι έχει πέσει θύμα εκβιασμού από τον 52χρονο πρώην τραπεζίτη, τον οποίο μάλιστα ως «ηλίθιο». Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι του έδωσε 15,7 εκατ. δολάρια για να «σωπάσει» επειδή ο Γκριμπκόφσκι τον πίεζε για τις φορολογικές του υποθέσεις.
Προς το παρόν δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη εναντίον του 81χρονου Βρετανού. Αν όμως γίνει κάτι τέτοιο, το πλήγμα στην εικόνα της Formula 1 θα είναι μεγάλο και ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου. Ηδη, ακούγονται φήμες μέχρι και αποχώρησης κάποιων ομάδων από το πρωτάθλημα διότι δεν ανέχονται να εμπλέκονται σε ανήθικες και διεφθαρμένες πρακτικές.