Το Κοιμητήριο της Ερμούπολης, στη Σύρο, αποτελεί ένα υπαίθριο Μουσείο με σημαντικά δείγματα γλυπτικής και αρχιτεκτονικής, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από φημισμένα Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ θεωρείται εφάμιλλο με το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Σήμερα, ορισμένα από τα αριστουργήματά του αντιμετωπίζουν σοβαρά δομοστατικά προβλήματα και διαβρώσεις που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσής τους.
Στο Νεκροταφείο της Ερμούπολης, βρίσκονται σημαντικά ταφικά μνημεία, με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική σύνθεση και πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο. Τα έργα παρουσιάζουν την εξέλιξη του ταφικού μνημείου μετά τα τέλη του 18ου αιώνα, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην Ευρώπη από κορυφαίους καλλιτέχνες και κυρίως από τον Ιταλό Αντόνιο Κανόβα, κορυφαίο γλύπτη του Κλασικισμού. Ναΐσκοι, σαρκοφάγοι, ανάγλυφες στήλες, προτομές στημένες σε βάθρα ή σε ψηλούς κίονες και μαρμάρινα αγγεία, έργα επηρεασμένα από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη, είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι επιτύμβιων μνημείων στον 19ο αιώνα. Χαρακτηριστικά και μνημειώδη δείγματα από όλους αυτούς τους τύπους υπάρχουν στο Νεκροταφείο της Ερμούπολης.
Τον Ιούνιο του 2001, πραγματοποιήθηκε αυτοψία από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, κατά την οποία εντοπίσθηκαν τα σημαντικότερα δομικά προβλήματα των ταφικών μνημείων, προκειμένου να προταθούν οι απαραίτητες ενέργειες και επεμβάσεις για την αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξή τους.
Η Εφορεία προχώρησε στη σύνταξη μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων, έργο που θα γίνει για πρώτη φορά στο Νεκροταφείο της Σύρου. Για να ολοκληρωθεί το έργο - του οποίου η διάρκειά υπολογίζεται σε τρία χρόνια- ο δήμος Σύρου - Ερμούπολης αναζητά χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.