Ερευνητές του MIT κατασκεύασαν ένα τσιπ, το οποίο αντλεί ταυτόχρονα θερμοηλεκτρική, ηλιακή και πιεζοηλεκτρική ενέργεια, είτε για να λειτουργεί το ίδιο είτε για να την αποθηκεύει για άλλες εφαρμογές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εφεύρεση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτεί περιβαλλοντικούς αισθητήρες, μετρητές ενέργειας ή ακόμη και βιοϊατρικές συσκευές.
Το τσιπ μπορεί να παράγει έως και 0,15 βολτ από θερμικές διαφοροποιήσεις, 0,7 βολτ από το φυσικό φως και 5 βολτ από δονήσεις. Παρότι καθεμία από τις τρεις πηγές παράγει μικρή ποσότητα ηλεκτρισμού από μόνη της, ο καθηγητής Ηλεκτρολογίας - Μηχανολογίας Ανάνθα Τσαντρακασάν και ο διδακτορικός φοιτητής Σαουράβ Μπαντιοπαντιάι βρήκαν έναν αποτελεσματικό τρόπο να συνδυάσουν την ενέργεια που αντλείται και με τις τρεις μεθόδους, εναλλάσσοντάς τις με μεγάλη ταχύτητα.
Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι αιχμαλωτίζει ενέργεια από τρεις πηγές που από μόνες τους παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με όχι και τόσο αξιόπιστους ρυθμούς. Για να ενισχύσουν περαιτέρω την αποδοτικότητα του τσιπ τους, οι ερευνητές αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν πυκνωτές ή μπαταρίες για να αποθηκεύσουν την παραγόμενη ενέργεια για μετέπειτα χρήση. Έτσι, το σύνολο της ενέργειας τροφοδοτεί απευθείας τη συσκευή, με την οποία μπορεί να συνδεθεί το σύστημα.
Παλαιότερες μελέτες του MIT είχαν οδηγήσει στην ανάπτυξη τσιπ για υπολογιστές και ασύρματες επικοινωνίες, τα οποία λειτουργούν με τη θερμότητα του περιβάλλοντος, με το φυσικό φως ή με δονήσεις. «Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες προσπάθειες παραγωγής ενέργειας από πολλαπλές πηγές περιελάμβαναν απλώς την εναλλαγή τους, εκμεταλλευόμενες αυτήν που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας κάθε δεδομένη στιγμή», λέει ο Μπαντιοπαντιάι. «Έτσι όμως, έχουμε σπατάλη της ενέργειας που παράγεται από τις υπόλοιπες πηγές, ενώ αυτή η προσέγγιση συνδυάζει την ενέργεια από πολλαπλές πηγές με τη γρήγορη εναλλαγή τους».
Σύμφωνα με ειδικούς στα τροφοδοτικά συστήματα, η εφεύρεση αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της παραγωγής ενέργειας σε διαφορετικά περιβάλλοντα, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει και τη λειτουργικότητα συσκευών όπως είναι οι ασύρματοι πομποδέκτες και μικροελεγκτές, επιτρέποντάς τους να λειτουργήσουν ακόμη κι όταν είναι διαθέσιμη μόνο μία πηγή ενέργεια.