Υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού η διοικητική μεταρρύθμιση

Αντ. Μανιτάκης: Δεν θα γίνουν απολύσεις
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 12:19
UPD:17:44
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

A- A A+

Την παρακολούθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και την αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης προτίθεται να αναλάβει προσωπικά ο Πρωθυπουργός, όπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στόχος, όπως είπε, είναι να υπάρξουν αποτελέσματα στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την εξοικονόμηση πόρων και την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός θα αποστείλει επιστολή σε όλα τα υπουργεία, στην οποία θα τονίζει τη σημασία της διοικητικής μεταρρύθμισης, για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες και θα τους ζητεί να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, στη σύσκεψη μετείχαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών Ι. Στουρνάρας και Επικρατείας Δ. Σταμάτης.

Εισερχόμενος στη σύσκεψη ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι προσδοκά αλλαγές στη διοίκηση, με τον κ. Στουρνάρα να αναφέρει ότι «και το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά στη διοικητική μεταρρύθμιση». «Στόχος μας είναι να κάνουμε πιο οικονομική τη δημόσια διοίκηση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μανιτάκης, με τον κ. Σαμαρά να συμπληρώνει: «Και πιο αξιοκρατική».

Μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Μανιτάκης δήλωσε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση στοχεύει στη μείωση κατά 30% των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, παρότι σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποτιμηθεί αυτό προς το παρόν, σε οικονομικό επίπεδο.

Α. Μανιτάκης: Δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση

Α. Μανιτάκης: Δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο βασίζεται στην προεργασία που έχει γίνει στο προηγούμενο διάστημα με τη συνεργασία των ελληνικών υπηρεσιών με την Task Force, καθώς επίσης ότι το Σεπτέμβριο θα είναι σε θέση να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα, κυρίως στο ίδιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα αποτελέσει το μοντέλο και για την υπόλοιπη διοίκηση.

Βασικός στόχος, όπως εξήγησε, είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων που θα προκύψει από το νέο μοντέλο διοίκησης και από τη συγχώνευση των υπηρεσιών.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά μετακινήσεις και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου μελετούν τη λίστα με τους υπό συγχώνευση ή κατάργηση, φορείς, που παρέλαβε και με εντολή του πρωθυπουργού θα προχωρήσουν ταχύτατα.

Τέλος, ανέφερε ότι συσκέψεις των αρμόδιων φορέων υπό τον πρωθυπουργό θα επαναληφθούν στο επόμενο διάστημα.

«Η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό κ. Αντ. Μανιτάκη που αφορούσε στην μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης εστίασε στις "περιττές διοικητικές επιβαρύνσεις" που συνεπάγονται πρόσθετο κόστος τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους συναλλασσόμενους με το κράτος πολίτες», σχολίασε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μ. Χρυσοβελώνη.

«Επειδή μάλιστα έγινε λόγος για την συνδρομή τεχνοκρατών του ΟΟΣΑ στην διαδικασία "ελάφρυνσης" της Ελλάδας από τα περιττά αυτά βάρη, ανακύπτει το εύλογο ερώτημα προς την Κυβέρνηση πόσο έχει στοιχίσει μέχρι τώρα η "συνδρομή" του εν λόγω διεθνούς οργανισμού και πόσα ακόμα εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να πληρώσουμε στον ΟΟΣΑ για να μας «ελαφρύνει» από τη γραφειοκρατία», πρόσθεσε.

Αλλά και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης τόνισε ότι η κυβέρνηση επιβάλλεται να ενισχύσει το ηθικό και το φρόνημα του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου και να επενδύσει στις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.

«Με δημοσίους υπαλλήλους σε ρόλο αποδιοπομπαίων τράγων και μόνο σχέδιο το μνημόνιο, που προβλέπει απολύσεις, κάθε προσπάθεια νομοτελειακά οδηγείται σε αδιέξοδο και αποτυχία», υποστήριξε ο κ. Ζώης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή