Για πρώτη φορά από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011 που πυροδότησαν την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, παραλία κοντά στο επίκεντρο της κρίσης άνοιξε για το κοινό. Πλήθος κόσμου έσπευσε να απολαύσει το μπάνιο του, αλλά και τις εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν για την περίσταση.
Περίπου 1.000 άνθρωποι συνέρρευσαν στην ακτή Νακόσο, περίπου 65 χιλιόμετρα νοτίως του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊτσί, όπου οι πυρήνες τριών αντιδραστήρων έλιωσαν μετά από τη διπλή καταστροφή του περασμένου Μαρτίου, οι οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 20.000 ανθρώπους. Γιόρτασαν την επιστροφή τους με ένα εντυπωσιακό θέαμα από ντόπιους χορευτές και με τουρνουά beach volley. «Το νερό είναι ακόμη κρύο, όμως το καλοκαίρι θα είναι καλό», είπε ο ξεναγός Γιούκεϊ Χακοζάκι. «Θέλουμε να έρθει πολύς κόσμος».
Η κολύμβηση και στις 17 παραλίες της περιφέρειας Φουκουσίμα είχε απαγορευτεί από το Μάιο, καθώς στη θάλασσα είχαν ανιχνευθεί επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Σύμφωνα ωστόσο με τον Τζότζι Κιμούρα, αξιωματούχο της πόλης Ιγουάκι, στη συγκεκριμένη παραλία η ραδιενέργεια κυμαίνεται πλέον σε αμελητέα επίπεδα.
Η παραλία άνοιξε στη σκιά νέων διαδηλώσεων στο Τόκιο, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αξίωσαν από την κυβέρνηση της χώρας τους να πει «όχι» στην πυρηνική ενέργεια. Πριν από λίγες ημέρες επαναλειτούργησε ο πρώτος αντιδραστήρας που είχε κλείσει μετά από το ατύχημα στη Φουκουσίμα - το δεύτερο χειρότερο μετά από αυτό του Τσερνόμπιλ- ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ακόμη ένας.
Οι διοργανωτές του κινήματος εναντίον των πυρηνικών υποστηρίζουν ότι έχουν συγκεντρώσει τις υπογραφές 7,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζητούν η χώρα να εγκαταλείψει σταδιακά τα πυρηνικά. Μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αποφάσισε την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα στο Όι της κεντρικής Ιαπωνίας, και οι 50 αντιδραστήρες στη χώρα ήταν κλειστοί για ελέγχους ασφαλείας.
Ο Νόντα υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται και τους πυρηνικούς σταθμούς για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του δικτύου ηλεκτροδότησης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και για να ορθοποδήσει η ιαπωνική οικονομία μετά από την περυσινή καταστροφή. Οι επικριτές του είναι δύσπιστοι. Όπως λένε, η Ιαπωνία τα κατάφερε και χωρίς πυρηνικά για περισσότερο από ένα χρόνο.