Η εξάπλωση της χρήσης των social media έχει φέρει αλλαγές και ερωτήματα όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης στο νέο αυτό μέσο. Συνεχώς βγαίνουν στην επικαιρότητα θέματα ατόμων που βιώνουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις δημοσιεύσεών τους, με πολύ χαρακτηριστικές πρόσφατες περιπτώσεις αυτές της αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου, για το θέμα που προέκυψε για tweet της που χαρακτηρίστηκε ως «ρατσιστικού περιεχομένου, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της από την Ολυμπιακή αποστολή, και του βουλευτή Αχαΐας, Νίκου Νικολόπουλου, που διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία κατόπιν επικριτικού προς την κυβέρνηση σχολίου στο Twitter.
Αυτό τον καιρό στις ΗΠΑ «μαίνεται» μία «μάχη» γύρω από το γνωστό «like» στο Facebook, και κατά πόσον αυτό θα έπρεπε να προστατεύεται από τα συνταγματικά δικαιώματα περί ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Ο Ντάνιελ Ρέι Κάρτερ Τζούνιορ ήταν βοηθός σερίφη στο Χάμπτον της Βιρτζίνια. Προϊστάμενός του και σερίφης ήταν ο Μπι Τζέι Ρόμπερτς, ο οποίος έθετε ξανά υποψηφιότητα για τη θέση το 2009. Το ζήτημα προέκυψε όταν ο Κάρτερ και άλλοι πέντε υπάλληλοι του γραφείου του σερίφη έκαναν like στη σελίδα του ανταγωνιστή του Ρόμπερτς στο Facebook, με αποτέλεσμα να απολυθούν μετά την επανεκλογή του Ρόμπερτς.
Ο Κάρτερ κατέφυγε στη Δικαιοσύνη, αλλά το δικαστήριο της Βιρτζίνια αποφάνθηκε ότι τα δικαιώματα ελευθερίας της έκφρασης δεν καλύπτουν τις περιπτώσεις που κάποιος δεν «λέει» κάτι, όπως το «like».
Ωστόσο, ο Κάρτερ δεν κατέθεσε τα όπλα και κατέφυγε στο Εφετείο, και η αντιπαράθεση συνεχίζεται. Οι συνήγοροί του λένε πως το «like» αποτελεί από μόνο του «δήλωση», και, σε τελική ανάλυση, περιλαμβάνεται η λέξη «like», οπότε υπάρχει «κάτι» το οποίο «λέγεται».
Στην υπόθεση πήρε θέση και το ίδιο το Facebook, το οποίο σε επιστολή του προς το δικαστήριο τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της συνταγματικής προστασίας των δηλώσεων/ εκφράσεων τέτοιου είδους (http://www.aclu.org/files/assets/bland_v._roberts_appeal_-__facebook_amicus_brief.pdf)
Οι επόμενες εξελίξεις πάνω στη δίκη αναμένονται κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα επιχειρήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί υπέρ του Κάρτερ- και επίκαιρο, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων- ήταν αυτό που παραλληλίζει το «like», ως χειρονομία πολιτικής έκφρασης με την «black power» χειρονομία δύο μαύρων Αμερικανών σπρίντερ (που σήκωσαν τις γροθιές τους στον αέρα στο βάθρο) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, κατά την οποία επίσης δεν είχαν ειπωθεί λέξεις, αλλά το μήνυμα ήταν προφανές.
Το γενικότερο κλίμα εντός και εκτός του κυβερνοχώρου φαίνεται να είναι υπέρ του Κάρτερ, καθώς εάν η απόφαση του Εφετείου δικαιώσει τον σερίφη Ρόμπερτς, τότε θα δημιουργηθεί ένα δικαστικό προηγούμενο το οποίο θα επιτρέπει στους εργοδότες να επεμβαίνουν στις ελευθερίες έκφρασης των εργαζομένων τους στα social media.
Οι περιπτώσεις αντιπαράθεσης εργαζομένων – εργοδοτών που αφορούν θέματα χρήσης κοινωνικών δικτύων αυξάνονται, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτήν του Νόα Κράβιτζ, πρώην εργαζομένου στην ιστοσελίδα PhoneDog, που φεύγοντας «πήρε» μαζί του ένα λογαριασμό Twitter που είχε φτιάξει για την προώθηση της δουλειάς του ενώ δούλευε για το PhoneDog, καθώς και ενός οδηγού ασθενοφόρου που είχε εκφραστεί αρνητικά στο Facebook για την εταιρεία για την οποία εργαζόταν.