Δεν θα είναι απαραίτητη η έκδοση εντάλματος «πιθανού αιτίου/ενδείξεων» (probable cause) για να λαμβάνει χώρα παρακολούθηση των κινητών υπόπτων μέσω του GPS τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου σε υπόθεση διακινητή ναρκωτικών, ο οποίος συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του περίπου 500 κιλά μαριχουάνας, μετά από εντοπισμό του μέσω του κινητού του.
Η συγκεκριμένη απόφαση λειτουργεί καταλυτικά πάνω στο θέμα της παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων από τις αρχές, ειδικά μετά από απόφαση των Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Ιανουάριο, που περιόριζε δραστικά τις δυνατότητες παρακολούθησης οχημάτων μέσω GPS- συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως οι αρχές θα έπρεπε να αποκτούν πρώτα ένταλμα για την τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης GPS σε οχήματα υπόπτων. Η εν λόγω απόφαση έπληξε πολλές επιχειρήσεις παρακολούθησης που είχε σε εξέλιξη το FBI, που αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει 3.000 συσκευές.
Έρευνα του Κογκρέσου έδειξε ότι το προηγούμενο έτος υποβλήθηκαν 1,3 εκατομμύρια αιτήσεις για δεδομένα κινητών τηλεφώνων από τις αρχές.
Ως διαφορά μεταξύ των δύο υποθέσεων επισημάνθηκε πως, στην περίπτωση του διακινητή ναρκωτικών, χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία που υπάρχει ήδη στην κατοχή του υπόπτου, κάτι που θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τη μυρωδιά του υπόπτου, την οποία μπορούν να εντοπίσουν οι αστυνομικοί σκύλοι, ενώ στην περίπτωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου επρόκειτο για θέμα τοποθέτησης μίας συσκευής GPS σε ένα όχημα.
Αντίστοιχες υποθέσεις εξετάζονται και σε άλλα αμερικανικά δικαστήρια. Η θέση την οποία διατηρεί η κυβέρνηση Ομπάμα είναι ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικότητας σε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, καθώς τα εν λόγω δεδομένα (γραπτά μηνύματα κλπ) βρίσκονται ήδη στην κατοχή των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.